Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Любопитно

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

• Gaden Gogi
    replied
    StrEagle написа Виж мнение
    Куполът е използван и за ARL40 според Wargaming
    Ама само според тях... и то май си го оправиха и сега АРЛ-то си е нормално...най-смешното е че тези твърдят че са получили достъп до френският архив...но с нищо не го показват плюс не знаят елементарни неща, като применро че АМХ-50-100 не е тежък а среден танк.

Leave a comment:

• StrEagle
    replied
    Куполът е използван и за ARL40 според Wargaming

Leave a comment:

• Thorn
    replied
    Шперплат!

Leave a comment:

• Kramer
    replied
    Всъщност примерът на Украйна не е толкова лош. В крайна сметка точно доброволческите, набързо създадени батальони оказаха съпротива в Мариопул и на други места и позволиха на държавата да запази нещо си.

Leave a comment:

• StrEagle
    replied
    другите да се изнесат в отделна тема

Leave a comment:

• Sharana
    replied
    Какъв офф топик само пускаш

Leave a comment:

• Angelmr
    replied
    gollum написа Виж мнение

Идеята на маршировката и прочее занимания от този сорт е друга: да се тренира и "набие" определено психическо състояние и настройка на мисленето, която при военните е съвсем различна от цивилната. Подчиняването на заповеди трябва да е автоматично (на определено ниво), а групите трябва да са сплотени и да могат напълно да разчитат едни на други. За да можеш да гарантираш това нещо не само в първоначалната група (тя е временна), но и за всяка друга, трябва да се има определено ниво на общи еднакви качества, мислене и подход към нещата. Иначе няма как да се гради следващото.
    Доколкото схващам, това е и целта на първоначалното обучение - да изградят "материала", от който ще се гради нататък каквото е нужно. Маршировката и всичките военни "простотии" вършат работа в психологическата страна на въпроса (има си съответните физически натоварвания и изпитания, които вършат същата работа за тялото).
    Да това е така, не съм имал идеята да откривам Америка, или да обяснявам че не е открита. Обаче се опитвам да пречупя въпроса от гледна точка на повишаване квалификацията на гражданите, а не от гледна точка на конструиране на напълно боеспособна наборна армия. Отговора ми е общ и със този към Сун Дзъ:
    Сун Дзъ написа Виж мнение
    Само за кашици насочихте расъжденията. Но армията не е само от пехотинци с автомати, картечници и РПГ-та.
    Рутината във армията е също толкова нужна както при хирургията. Аз не съм виждал адекватен новобранец (първа година), на който можеш с чисто сърце да повериш техниката и изпълнението на задачата от А до Я.
    Нямам претенциите да си мисля е моята идея е най-правилната, обаче ми се струва, че опита за симетричен военен отговор, от страна на държава като нашата, е обречен на неуспех. По тази причина личното ми мнение е че с дейностите които си описал е редно да се занимава само професионалната армия, а преминалите през военно обучение граждани да изграждат само паравоенни опълчения. И ти си го написал, поне една година е нужно докато войника наистина бъде способен да работи с тежко оръжие. При това ако времето му се оползотворява с обучение, а казармените простотии и боядисването на бордюрчета с отработено масло, че да изглеждат по-добре, да бъдат сведени до санитарния минимум. Което в нужния за защитата на националната сигурност мащаб е непостижимо при съвременните условия. Просто държавата (нито една държава) няма пари за да поддържа армия като тази от студената война. Следователно според мен решението е асиметричен отговор. Войниците минали през наборно обучение, да са обучени да работят с леко оръжие, част от което да се закупува и складира от държавата, а другата част да си го закупуват и съхраняват сами. Обаче само тези от тях, които са мотивирани да защитят държавата ни при нужда, служил съм с немотивирани войници, от такива нищо не може да се очаква. А такова ниво на обучение (за партизанска война) мисля че е напълно по силите на един срок от половин година интензивни курсове. Дори ми идва в главата еретичната мисъл, че казармата може да бъде изхвърлена физически, а за тази половин година е напълно реалистично, обучаемите да прекарат не повече от две седмици под покрив. Останалото време на поход и полево обучение.

Leave a comment:

• StrEagle
    replied

Френски двукуполен супер тежък танк FCM F1 разработван в края на 1939 г с цел евентуална офанзива срещу Третия райх.Основната цел на F1 е била разрушаване на укрепления по линията Зигфрид.Със своите 140 метрични тона и 100 мм челна броня това е най тежкият и добре брониран танк разработван до тогава.

Leave a comment:

• Кухулин
    replied
    Лично аз бях на учение с участието на реактивна артилерия. 1995-та на АУЦ-а, командваше го Доленски, мисля.

Leave a comment:

• Thorn
    replied
    Обаче, ако разчитахте за нещо на включения към тези танкова бригада реактивен дивизион, забрави. Аз БМ-21 даже отблизо не съм го виждал, и за цяла служба стрелби с него въобще нямаше.

Leave a comment:

• Кухулин
    replied
    Не че на една година служба сме били кой знае кви командоси, но танковете си ги владеехме. Ако беше станала няква гражданска война ала Сръбско, можехме дет се вика половин София да изринем За 9тбр иде реч.

Leave a comment:

• Сун Дзъ
    replied
    Само за кашици насочихте расъжденията. Но армията не е само от пехотинци с автомати, картечници и РПГ-та.
    Рутината във армията е също толкова нужна както при хирургията. Аз не съм виждал адекватен новобранец (първа година), на който можеш с чисто сърце да повериш техниката и изпълнението на задачата от А до Я.

Leave a comment:

• bsb
    replied
    Не е ли крайно време обсъждането на типа армия да се извади от тази тема?

Leave a comment:

• DDD
    replied
    piston написа Виж мнение
    Само вижте как протече мобилизацията в Украйна и каква "бойна сила" представляваше армията им, особено запасните... Вероятно по-полезно е да се създаде нац. гвардия на териториален принцип, където обаче всяка година да имаш 2-3-4 седмици в които да се опресняват знанията и уменията, срещу някакви социални придобивки, като приемът да не е "всеки, който иска", ами да има някакъв подбор, който да не е само на база ФП....
    То в Украйна и редовните им части бяха "голяма бойна сила" и инструкторите от НАТО трябваше да употребят доста усилия за да ги вкарат в ред!

Leave a comment:

• DDD
    replied
    Centurionus написа Виж мнение
    Потвърждавам извадката . Няколко месеца преди уво-то ни вкараха около 150 запасняци , най-старшия от тях беше с чин капитан от запаса , човека явно беше бохема с огромна къдрава коса и брада ,малко в стил "афро" ,приличаше точно на съвременните сирийски ребели , никакво кепе или шапка нямаше шанса да се закрепи на това "гнездо" . Полковника се пробва да му влияе да направят нещо по въпроса , капитан-бохемата го отсвири с такова пренебрежение ,чак беше конфузно . Останалите запасняци също бяха подобна картинка , половината мрънкаха че ги занимават с глупости другата половина откровено се кефеха ,че ще скатаят от бачкане и от жените си . Давах им дежурен батарея през целия им престой , всяка вечер "доволните" се напиваха до безпаметност , никакъв ред , движение под строй беше абсурд , освиниха доволно помещението ,че чистихме сума време след като си тръгнаха . Командването разбра ,че не може да се оправи с тази тълпа , и просто изчакаха да свърши запаса , никаква задача не беше "играна" ,а го имаше по план .
    И аз съм виждал подобни запасняци; Двама такива бяха вкарани в ареста и остригани; След това като пуснаха другите - тези двамата дослужваха и ги освободиха по-късно; Запаса беше вкаран в ред за два дена; Въпрос на офицерско желание!

Leave a comment:

Working...
X