Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сравнение и избор на щатен автомат

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

beri_cd написа Виж мнение
    Правя, защо?
    Ми като правиш,не виждаш ли,че това отдолу е Галил.При това - Галил с двунога .Същата се сгъва и се пребира в полуложата.Виж как е разцепена.Виж му ключалката на пълнителя,формата на капака на цевната кутия и как се подава дръжката за зареждане.Щампована цевна кутия.
    За горното - нашенски калаш.И в тъмно може да му се познае фрезована цевна кутия.Приклада нещо не ми харесва.Предполагам,че е стотица.
    Last edited by lobo; 17-11-2011, 22:11. Причина: допълнение

Comment

Ааа, а буквите от иврит не са ли по-добър ориентир?
      Не само, че го виждам, ами и го написах по-горе, но кой да чете...
      3. Да, виж поста на Узи71 и снимките отдолу. Търсейки из нета засега попаднах само на български АК-та, Галил и Вектор Р4 (ЮАР-ски Галил) с такъв селектор. Да, прав си, съвсем забравих за задержката.
      Бери, що не кажеш просто "Аз харесвам еди кой си изчанчен автомат,защото е изчанчен и не прилича на нищо друго!" ами от 9 кладенеца вода носиш. На времето Емел Етем завеждащата министерството на гръмотевиците беше поискала еН броя служебни автомобила,които да отговаряли на строги критерии - да са европейски,с еърбеци,АБС,ББС,тинтири минтири и най-важното мигачите да са "интегрирани" с огледалата за обратно виждане.Можеше просто да си поиска мерцедесите,ама трябваше да изпише един лист с критерии.
      Щатно значи масово,не бутиково.Как щял да си служи левичара с оръжие за десняк.Ами както ще.Ако не си служи правилно ще го гръмнат и проблема е решен.Говорим за армия и за масовост.Щурмгевера как се зарежда.Да не би поради тази причина немците да са загубили войната.Ако този левичар се явява Вълшебен стрелец,ще му купим златен снайпер,по негов образ и подобие и ще го пратим да утепа президента на врага.След време може и да излезне нещо което си заслужава,но за сега изборът е "Выбор каждаго поколение..."Калибър,куршум,боеприпас - всичко е ала-бала и реклама.Идеалното щатно оръжие трябва да е евтино,леко,лесно за подръжка с нисък ресурс на цевта.Стреля до 1 000 патрона и за скрап.
      Първата половина от поста - дрънканици.

Щатно значило масово...а, стига, бе...щатно не значи да е на щат, а масово да е произведено в голяма бройка? ...бутикови?
      Някой да е казал, че изход на война се определя от приклад на пушка или селектор?
      Идеално оръжие няма. Но, какво казваш и Щурмгевер върши работа? Стреля ли - стреля!
      Изобщо, защо си си направил труда да пишеш и то започвайки толкова заядливо? Нещо по темата ако дадеш си добре дошъл.

Интересно е - ако някой тук напише "един от минусите на М16 е..." нищо няма да стане. Но спомене ли се недостатък на АК става опасно...да, знам че по бай Тошово време стъпалата на трамваите са били по-ниски.

П.П. Идеалната кола е красива, евтина, мощна, с нисък разход, без подръжка, 100% КПД, върви по вода, лети в космоса, има поставка за чаша.
      Last edited by beri_cd; 17-11-2011, 22:17.
      http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

[QUOTE=beri_cd;283560]Ааа, а буквите от иврит не са ли по-добър ориентир?

Тцъ! Не са по-добър ориентир.Еврейско писмо има и върху руски автомати.Наистина руски.Познай марката и модела.Има жокер.Вярният отговор е един от трите - a) FN FAL , б) FA MAS или в) ама едва ли АК-74.
        Що не уточниш първо това нещо - що е щатен автомат.Мисля,че първо от тук трябва да се тръгне,пък след това да се мисли нататък.Да не се стигне пак до мерцедесите на министърката

Comment

Не знам, върху кое руско оръжие има букви от иврит? И защо ФАЛ и ФАМАС са руски? Гатанките са интересно нещо, но както и да е. Ставаше дума къде първо се е използвал този тип предпазител (на кое АК или негово отроче). Галил беше споменат, не знам какво си недоволен. Както и да е, ти си знаеш.

На въпроса ти - виж отначало. Става дума за щатен автомат на хипотетична държава (за да не превъоръжат иранците с Тавор). За цената - един от най-важните критерии, но трудно намира мястото си във форума, качеството трудно може да се измери в точна величина и да се преобразува съответно във валута (подчертавам, във форума). Затова и само се обсъждаше, без да се прави сравнение цена/качество между два модела. От изброените СИГ-а (щатен за швейцарците) е май с най-висока цена. Яд ме е, че на негово място не оставих Г36 (трябваше да съкратя анкетата), за което се извинявам.

Естествено, от държавата зависи и терена, средностатистическия войник, климата, бюджета и т.н., но ако вземем да речем България ще сме ограничени от политически възможния избор.

За различните модели - както виждаш, не се ограничаваме в конкретния модел, а семейството. Както, говорейки за ТАР-21, се спомена и МТАР-21, за Г36 - С и К модификациите и т.н. Няма лошо.

Аз не виждам и какво толкова има да се уточнява, дискусията (в този форум) по-скоро се завъртя около кое спрямо кое е по-добро и защо, и за кого, нужно ли е това, кое е по-удобно, кое е по-точно и т.н. Мисля, че на всички е ясно какво се търси и какво е щатен автомат.

Идеалното щатно оръжие трябва да е евтино,леко,лесно за подръжка с нисък ресурс на цевта.
          Пак ще обърна внимание на това - по тази логика няма нужда от развитието на автоматите изобщо. И тия тъпи руснаци, американци, белгийци, немци и т.н. са хвърляли пари на вятъра последния половин век. Аз като се замисля...защо трябва и да е автомат щатното оръжие? И защо пък да е огнестрелно изобщо? Спомена Мерцедесите - преди време на транспортните средства са се гледали зъбите и копитата.

Comment

lobo написа
            Щатно значи масово,не бутиково.Как щял да си служи левичара с оръжие за десняк.Ами както ще.Ако не си служи правилно ще го гръмнат и проблема е решен.Говорим за армия и за масовост.Щурмгевера как се зарежда.Да не би поради тази причина немците да са загубили войната.Ако този левичар се явява Вълшебен стрелец,ще му купим златен снайпер,по негов образ и подобие и ще го пратим да утепа президента на врага.След време може и да излезне нещо което си заслужава,но за сега изборът е "Выбор каждаго поколение..."Калибър,куршум,боеприпас - всичко е ала-бала и реклама.Идеалното щатно оръжие трябва да е евтино,леко,лесно за подръжка с нисък ресурс на цевта.Стреля до 1 000 патрона и за скрап.
            Хм Пълни глупости.
            Щатен автомат значи основен модел лично оръжие за армията. Аз бях останал с впечатление че говорим за БА, но както и да е. На армия като българската в момента спокойно стигат 40-50 хил бройки за ползване и резерв, така че никой да не си прави съображения как ще се въоръжават милионни армии с този автомат.
            По-нататък - няма такова нещо "оръжие за десняк" в днешно време. Оръжието е уред, който се напасва към хората, а не обратното. Противното говори за крайна форма на прото-сталинизъм.
            Последно - ресурс на цевта 1000 изтрела е смешно. Лобо сигурно визира някакво подобие на Стен, направен от подръчни материали. 1000 изтрела в модерните армии се изтрелват още докато си в новобранския лагер.
            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
            "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Динайн - мисля, че ако се разглеждаме само БА (или коя да е конкретна армия) ще се ограничим. За БА изборът е ясен - най-добър би бил автомата, произведен в Казанлък, без значение дали има по-добри. Иначе съм на мнение, че предишния щатен автомат в БА е за предпочитане пред сегашния, но затова си имаше тук някъде една отделна тема май.

Впрочем, би било полезно за дискусията ако дадеш лични впечатления от твоята служба, тъй като си от малкото хора тук (предполагам), неслужили с АК.

Лобо сигурно визира някакво подобие на Стен, направен от подръчни материали.
              Така изглежда. Лобо, все пак за кое гласува и защо?

Comment

Ами аз отдавна съм гласувал за М4. Всъщност най-много съм служил с М16А1 и CAR-15, и дори за кратко с "Колт Командо", а не самото М4 (то започна да навлиза в IDF точно когато служих, но в пехотните части). Сравнението с АК беше олицетворено от Галил, който имаха танкисти, артилеристи, шофьори на камиони и подобни. Те разбира се, никак не бяха доволни че им се е паднало да мъкнат тази тояга. Легендата гласеше, че танкистите са въоръжени с Галил, защото можели да го хвърлят в кабината, без да се притесняват че ще се счупи, когато се спускат през люка. Това разбира се са глупости, но оръжието е забележително здраво, яко, даже грубо като изработка; при идентичен калибър (5.56) и малко по-голяма вместимост на пълнителя (35 срещу 30 патрона), е значително по-тежко и неудобно като цяло (алуминият и пластмасата на М16 са заменени със стомана и гума). Например сгъваемият приклад или е с прекалено слаба пружина и хлопа като капандура, или с прекалено натегната, и тогава се отваря със зор, а новобранците даже си насиняват рамото или някоя друга част на тялото, когато тоя стоманен приклад се отметне изненадващо и ги изплющи. А всичко това няма значение, след като мерникът е просто част от капака на затвора; когато оръжието мине възраст 2-3 години, ръбовете на този капак се разкривяват и разхлабват, той се разтропва и съответно мерникът започва да играе наляво-надясно, а точността отива на кино.
                При М16 такова нещо например няма, устройството е друго. Недостатък е че ако затворът се покрие с много загар, започва да засича, затова са му сложили дотиквач; но за да се стигне дотам трябва оръжието да не е смазвано със седмици, или да са изстреляни няколкостотин изстрела за кратко време. Иначе от километри си личи, че дори при проектирането през 60-те, са взети предвид много удобства и хитри решения за удобството на стрелеца, които при рашките просто отстъстват.

Тавор също съм пипал, но не съм стрелял. По това време имаше само една рота, въоръжена с такива, за полеви изпитания. Приличаше ми прекалено много на голям воден пистолет, друго не мога да кажа. Минохвъргачки и картечници са извън темата...
                "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

1000 изстрела са нищо, предполагам Лобо се бъзика, или е печатна грешка.
                  Сметни прострелката на автомата и 10-12 пъти "ковбойското" и те ти близо половината ресурс.

Comment

beri_cd написа Виж мнение
                    Пипал съм, да. Че даже не беше и толкова отдавна. Особено мерните прибори ми направиха много лошо впечатление - мушката не беше здраво захвана и се въртеше съвсем леко около цевта. Мерника пък мърдаше наляво-надясно, също малко, но комбинацията от тези две неща не беше добра. Приклада също не беше от най-стабилните. Това не прави оръжието боклук, в списъка няма "лоши" оръжия, има н-брой автомата, всеки със своите плюсове и минуси. Една птичка пролет не прави, но темата е за детайлите все пак.

100-150м е малко подценяване. Зависи в какъв терен и изобщо от условията. В градска среда болшинството наистина е на къси дистанции, но не изцяло. 200-300м не е феномен. Че тези 800-1000м прицелна далекобойност давани от производителя са фантасмагория е факт.

За цената - както казах, не съм запознат. Но едно цивилните бройки, друго е сключен договор са хиляди бройки. Бърз гугъл сърч ми даде това :

Източник.

Може би ако някой даде инфо за договор за продажба на АК за държава Х и договор за продажба на 36-цата за държава У ще е по-добър ориентир.
                    Това цялото е за темата майтапи, щото нямаме тема "съчинение по картинка".
                    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

От руския форум "Отвага":

"Прочие же "недостатки", приписываемые АК: трудность примыкания магазина, отсутствие затворной задержки, неудобный якобы прицел, предохранитель, короткий приклад – это не недостатки, а скорей, особенности. Магазин, может, примыкается не так естественно, как магазин М-16А2 или HK G33, но зато он примыкается ВСЕГДА, даже когда солдат с оружием в руках прополз по грязи 500 метров, а потом залег в канаве на рисовом поле, заполненном, как и положено этим полям, водой...
                      Это реальный пример, и если бы вам пришлось хоть раз выковыривать грязь из приемного окна коробки М16, чтоб пропихнуть туда проклятый магазин, вы бы поняли, что, наверное, можно и как-то иначе... Для примыкания магазина АК не требуется каких-то усилий или навыков. Это не труднее, чем вставить пленку в фотоаппарат-мыльницу, и нечего тут придумывать. "

Comment

Kramer написа Виж мнение
                        1000 изстрела са нищо, предполагам Лобо се бъзика, или е печатна грешка.
                        Сметни прострелката на автомата и 10-12 пъти "ковбойското" и те ти близо половината ресурс.
                        Тцъ! Не се бъзикам. Автомат се прострелва с 5 до 10 изстрела.Ако не става - не става. Два сандъка с патрони за трима човека е напълно достатъчно.На война се ходи да се побеждава бързо.На арабски сватби се ходи да се постреля/ и български/.
                        Прото-сталинизъм или нещо друго ,но това е истината.Вместо един превъзходен и скъп автомат,притежателя на който ще го свитнат в първите 3-4 минути,по-добре 3 прости автомата на трима бойци,които може и да го докарат до 10 минути живот в битката.Побеждава този който остане жив последен без оглед на въоръжението.Кел файда от бялата риза и черния перчем на обесения.
                        Ако сега започне съвременна война - примерно се скарат американци и руснаци за северния ледовит океан,войната ще протече много бързо.Ще научим за нея когато вече отдавна е свършила.Шумкарските войни са друга бира.Прочистване,но с други оръжия които за да свършат работа трябва да са по-различни и поради тази причина не влизат в категорията щатни.

Comment

lobo написа Виж мнение
                          Тцъ! Не се бъзикам. Автомат се прострелва с 5 до 10 изстрела.Ако не става - не става. Два сандъка с патрони за трима човека е напълно достатъчно.На война се ходи да се побеждава бързо.На арабски сватби се ходи да се постреля/ и български/.
                          Прото-сталинизъм или нещо друго ,но това е истината.Вместо един превъзходен и скъп автомат,притежателя на който ще го свитнат в първите 3-4 минути,по-добре 3 прости автомата на трима бойци,които може и да го докарат до 10 минути живот в битката.
                          Това е било напълно валидно 41-ва на източният фронт. Оттогава насам американците пък дори напоследък и руснаците (частично) стоплиха че войник се произвежда по трудно от пушка. Както обичаше да казва батальонният в сапьорската школа в Пещера на взводните командири : "На който му липсват войници на вечерната проверка, да ляга на плаца, да се напъва и да ражда!"
                          Все пак американците със 76 жертви се справиха с цялата 250 000-на иракска армия. М4 според скромното ми мнение е по-лошо от М16 но определено не е създадено по концепцията собственика му да бъде свитнат за 3-4 минути, по-скоро за 3-4 войни.
                          This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Всяка модерна държава инвестира толкова във всеки свой войник, че дали автоматът му струва 50, 500 или 5000$ става незначително. Амазон е прав, това е руско мислене от ВСВ. Иначе цялата тенденция в нормалните държави е да се дават повече пари и по-малко жертви.

И кой е този войник, който след 5-10 изстрела през 2011г. ще бъде изпратен на "фронта"? А и аз лично не знам за автомат с такъв ресурс, и суданските АК отговарят на този критерий.

Comment

lobo написа Виж мнение
                              Т.н. "ковбойско упражнение" , т.е. първо контролно, или трето по едновремешния курс за стрелбите се изпълнява с 35 патрона. Сметни кашиците от първоешелонните полкове дето стреляха две дневни и една-две нощни стрелби всяка седмица, колко патрона изстрелваха. И на колко време са им сменяли автоматите.
                              Last edited by Kramer; 23-11-2011, 10:48.

Comment

Нещо интересно (поздрави от Магпул) :
                                http://thepiratebay.ee/torrent/47735...ctical_Carbine

Comment

Working...
                                X