калашника струва 250 лв. в столипеново :Д
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сравнение и избор на щатен автомат
Collapse
X
-
DDD написа Виж мнениеА ти пипал ли си АК74?
Мога да те уверя, че е добро оръжие.
А иначе, остави показателите; С автомат реално се стреля на 100 метра, максимум на 150; На тези дистанции АК всичко си покрива, а за по-далече има снайпери, картечници, миномети и т.н.
100-150м е малко подценяване. Зависи в какъв терен и изобщо от условията. В градска среда болшинството наистина е на къси дистанции, но не изцяло. 200-300м не е феномен. Че тези 800-1000м прицелна далекобойност давани от производителя са фантасмагория е факт.
За цената - както казах, не съм запознат. Но едно цивилните бройки, друго е сключен договор са хиляди бройки. Бърз гугъл сърч ми даде това :
One of the most promising aspects of the G36 system is the cost. The G36 series costs roughly $950 for the basic rifle to U.S. LE agencies.
Може би ако някой даде инфо за договор за продажба на АК за държава Х и договор за продажба на 36-цата за държава У ще е по-добър ориентир.
Comment
-
Това е ново за мен. Разгледах сайта на Арсенал Казанлък, на някои модели има и ляв селектор :
Интересно как пасва това на палеца.
Узи71, знаеш ли дали това е нашенско хрумване или? Ровя и не мога да намеря руски, румънски или др. еквивалент. Ако е наше - браво, аз винаги съм си знаел, че АК означава Арсенал Казанлък.
П.П.
Мм, не било българско :
Last edited by beri_cd; 15-11-2011, 21:46.
Comment
-
beri_cd написа Виж мнение..Може би ако някой даде инфо за договор за продажба на АК за държава Х и договор за продажба на 36-цата за държава У ще е по-добър ориентир.
В руския сайт talks.guns.ru имаше сканове на статия, сравняваща себестойностите на АК и М16. Статията е писана писана от инженер-технолог, работещ в тази област. Въпреки централизираното и нереално ценообразуване в СССР/СНГ, сравняване е възможно, като за основа се вземат човеко- и машиночасове. Изводът беше, че цените на АК и М16 са много близки. Просто факт, който следва да се има предвид при подобни сравнителни обсъждания, защото един от главните аргументи в полза на АК е ниската му себестойност и цена, които май не са толкова ниски.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Ммм, ако се вземат човеко и машиночасовете това ще бъде добра съпоставка между СССР/Русия и САЩ и съответно колко ресурс наливат, но ако изхождаме от гледната точка на трета държава няма ли да се промени? Тоест, третата държава пет пари не дава кой, какво и колко е правил, важен е продукта и цената (във валута)...
За договорите - не, не подробности, просто теглене на черта. Мяркат се наляво-надясно статии от типа "еди-кое-си правителство сключи сделка за *** долара с **** за доставка на ***** броя ****"...не знам колко може да им се вярва, както казваш, никой не се отчита на форум БойнаСлава.
Comment
-
beri_cd написа Виж мнение1. Цена/качество - да си призная, не знам. Не съм се ровил за цени.
2. Очакванията ми бяха оправдани.
3. Мда, може би не е болка за умиране. Но нито едно от тези неща не е болка за умиране.
4. Не знам да има такива тестове (поне аз съм срещал само любителски, из youtube) -
5. Ергономично - удобно, пасва по-добре в ръцете. Няма числен показател. Въпрос на мнение, де,
.
1. На дистанциите за реална стрелба и най-старият, излязъл от производство, боеприпас (7Н6) върши достатъчно добра работа, съотносима с аналозите.
2. Монтирането на различни типове прицели на АК74М става и чрез пикатини-релса, монтираща се на планката за прицели. Остава под въпрос бойната ефективност на голяма част от прицелите, така че това далеч не е сериозен недостатък.
3. Айде без предположения. Селекторът на АК изобщо не е болка за умиране, но все пак може да се пооправи. Липста на затворна задръжка е по-голям минус, макар и далеч не фатален.
4. На реалните дистанции за водене на бой няма разлика в точността и групираността при АК74М и аналози, въпросът е в сферата на митовете. Няма да навлизам в проблема за системите на автоматиката, като само ще посоча, че директното отвеждане на газовете е на път да отмре - причините - бол.
5. По отношение на бойната експлоатация, включително сглобяване/разглобяване, Г36 трудно може да бъде сравняван с АК. Особено, ако си пипал дветеLast edited by кало; 16-11-2011, 17:18.
Comment
-
1. Пак казвам, никой не говори за лошо и добро, а за добро и малко по-добре (в еди-кое-си отношение).
2. Да, това написах по-горе, посочих и различните варианти - стандартна планка, ложа, планка зад ложата, капак на цевна кутия с релси... Посочих и недостатъците им. Ефективността на приборите е извън темата за самите автомати.
3. Да, виж поста на Узи71 и снимките отдолу. Търсейки из нета засега попаднах само на български АК-та, Галил и Вектор Р4 (ЮАР-ски Галил) с такъв селектор. Да, прав си, съвсем забравих за задержката.
Няма фатални минуси, има много малки минусчета. Не сравняваме Бентли с Трабант, а Мерцедес с БМВ.
4. Няма разлика или няма голяма разлика? Аналозите, имаш предвид споменатите в анкетата? Директната газова автоматика - освен при М-ките май другаде не се използва (при масов автоват), от изброените друга няма.
5. Защо да не може? Ако ще сравняваш оръжията, трябва да се сравнява и това. Но, прав си, не съм хващал никога Г36. Има ли изобщо човек от форума, който да е хващал всичките?
Кало, ако от критериите махнем цената пак ли би гласувал за АК?
Comment
-
beri_cd написа Виж мнениеПипал съм, да. Че даже не беше и толкова отдавна. Особено мерните прибори ми направиха много лошо впечатление - мушката не беше здраво захвана и се въртеше съвсем леко около цевта. Мерника пък мърдаше наляво-надясно, също малко, но комбинацията от тези две неща не беше добра. Приклада също не беше от най-стабилните. Това не прави оръжието боклук, в списъка няма "лоши" оръжия, има н-брой автомата, всеки със своите плюсове и минуси. Една птичка пролет не прави, но темата е за детайлите все пак.
.................................................
Между другото, май качеството на сегашното производство на Арсенал е твърде далеч от това при соца.
Comment
-
Може би, но съм чувал същото и от бивши войници. Да не става грешка - не казвам, че са се клатили като коледна играчка на елхата, но мърдане (милиметри) имаше. При АК100-серията (без 103) захващането е по-стабилно. А и по принцип мерната линия на АК-тата не е сред най-дългите. Горния проблем го няма, да речем, при Г3.
Comment
-
beri_cd написа Виж мнениеТова е ново за мен. Разгледах сайта на Арсенал Казанлък, на някои модели има и ляв селектор :
Интересно как пасва това на палеца.
Узи71, знаеш ли дали това е нашенско хрумване или? Ровя и не мога да намеря руски, румънски или др. еквивалент. Ако е наше - браво, аз винаги съм си знаел, че АК означава Арсенал Казанлък.
П.П.
Мм, не било българско :
Comment
-
Бери, що не кажеш просто "Аз харесвам еди кой си изчанчен автомат,защото е изчанчен и не прилича на нищо друго!" ами от 9 кладенеца вода носиш. На времето Емел Етем завеждащата министерството на гръмотевиците беше поискала еН броя служебни автомобила,които да отговаряли на строги критерии - да са европейски,с еърбеци,АБС,ББС,тинтири минтири и най-важното мигачите да са "интегрирани" с огледалата за обратно виждане.Можеше просто да си поиска мерцедесите,ама трябваше да изпише един лист с критерии.
Щатно значи масово,не бутиково.Как щял да си служи левичара с оръжие за десняк.Ами както ще.Ако не си служи правилно ще го гръмнат и проблема е решен.Говорим за армия и за масовост.Щурмгевера как се зарежда.Да не би поради тази причина немците да са загубили войната.Ако този левичар се явява Вълшебен стрелец,ще му купим златен снайпер,по негов образ и подобие и ще го пратим да утепа президента на врага.След време може и да излезне нещо което си заслужава,но за сега изборът е "Выбор каждаго поколение..."Калибър,куршум,боеприпас - всичко е ала-бала и реклама.Идеалното щатно оръжие трябва да е евтино,леко,лесно за подръжка с нисък ресурс на цевта.Стреля до 1 000 патрона и за скрап.
Comment
Comment