KG125 написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българска народна армия
Collapse
X
-
Аз служих 1988-1990. Бях в първоешелонен боен полк с което би трябвабло да се чувствам част едва лине от елита на БНА))) в действителност бяхме трагични-гаубици образци 1930 и 1943 г., произведени през 50-те, год. които на всеки 5-6 изстрела дваха осечка и викахме АВ!!! АК който ми зачислиха беше поне с 20 г.експолатация, след 10 изстрела не мож го пипна.... Цялата служба изкарахме с прословутите "въшкарници" през зимния период,ако не се лъжа 1.Х.-1.V., после ни дваха едни летни направо съветски унифопми, т.нар.-гиманстьорки и при., който е служил-знае! Излишно е да казвам че се даваше 1 комплект дрехи на сезон-оправяй се както можеш! така, че имам досто скромно мнение за реалните възможности на БНА като военна сила(но пак е по-добре от сегашната пародия). Техниката си беше морално и физчески сдала, единственото ново нещо бяха АК 5.45х39 които получихме няма година преди УВО...
Comment
-
багатур написа Виж мнениеАз служих 1988-1990. Бях в първоешелонен боен полк с което би трябвабло да се чувствам част едва лине от елита на БНА))) в действителност бяхме трагични-гаубици образци 1930 и 1943 г., произведени през 50-те, год. които на всеки 5-6 изстрела дваха осечка и викахме АВ!!! АК който ми зачислиха беше поне с 20 г.експолатация, след 10 изстрела не мож го пипна.... Цялата служба изкарахме с прословутите "въшкарници" през зимния период,ако не се лъжа 1.Х.-1.V., после ни дваха едни летни направо съветски унифопми, т.нар.-гиманстьорки и при., който е служил-знае! Излишно е да казвам че се даваше 1 комплект дрехи на сезон-оправяй се както можеш! така, че имам досто скромно мнение за реалните възможности на БНА като военна сила(но пак е по-добре от сегашната пародия). Техниката си беше морално и физчески сдала, единственото ново нещо бяха АК 5.45х39 които получихме няма година преди УВО...
За въшкарниците и за гимнастьорките си напълно прав.Под съмнение за АК.
Comment
-
Гост
багатур написа Виж мнениеАз служих 1988-1990. Бях в първоешелонен боен полк с което би трябвабло да се чувствам част едва лине от елита на БНА))) в действителност бяхме трагични-гаубици образци 1930 и 1943 г., произведени през 50-те, год. които на всеки 5-6 изстрела дваха осечка и викахме АВ!!! АК който ми зачислиха беше поне с 20 г.експолатация, след 10 изстрела не мож го пипна.... Цялата служба изкарахме с прословутите "въшкарници" през зимния период,ако не се лъжа 1.Х.-1.V., после ни дваха едни летни направо съветски унифопми, т.нар.-гиманстьорки и при., който е служил-знае! Излишно е да казвам че се даваше 1 комплект дрехи на сезон-оправяй се както можеш! така, че имам досто скромно мнение за реалните възможности на БНА като военна сила(но пак е по-добре от сегашната пародия). Техниката си беше морално и физчески сдала, единственото ново нещо бяха АК 5.45х39 които получихме няма година преди УВО...
Comment
-
Гост
кало написа Виж мнениенад 3500 наши.
Comment
-
Dobromir91 написа Виж мнениеА да ви питам с какви ботуши са били обути войниците и офицерите преди да пуснат кубинките след '85 и масово през '90?
Ако може и снимка да качите!
Нашите не бяха ли обути с сапоги как русские? Тези високите ботуши?
Летните куртки бяха памучни тип "гимнастьорка" с отворена яка. По това време излязоха и полиестерните куртки - цвета им се различаваше- бяха сиво-зелени.Предпочитахме ги, защото се перяха много лесно в бензин Б-70(за БТР) и изсъхваха за 10 минути.
Comment
-
baian написа Виж мнениеАз служих 1991-1992г. бяхме с комуфлажи, доста качественни, оръжието беше АК-47 в идеално състояние. Стреляхме до побъркване но нямаше такива работи, но ние все пак бяхме граничари.
Пиша "нов", но това не значи "от магазина", а почти изцяло рециклиран, оксидиран, стендован, възможни бяха само леки драскотини по пластмасовите приклади и бакелитови ложи. Има ли пукнато на дървен приклад или нещо хлопащо и си заминаваха барабар с АВ-ейците към отряда.
А и ГВ колкото и свирепо да се експлоатира оръжието, то трябва да си луд, за да не го пазиш от малко малко поне - там не си на учение за седмица, не пазиш паметник в центъра на София, няма друг освен теб и партньора. Предаде ли те оръжието, щото не си се грижил за него, може и да нямаш особени шансове да разказваш после по форумите
Comment
-
Здравейте, аз имам един въпроса, на който се надявам да можете да ми отговорите. Той е къде бих могъл да намеря информация за командващите сухопътните, военновъздушните и военноморските сили в периода на Студената война. По-конкретно ме интересува периодът от 1985 насам.Аз-ът губи смисъл в битката. Тук на бойното поле, аз-ът се завръща единствено, когато враните впият клюнове в посечения ти труп, когато длетото потъва в надгробният камък, за да избише окованото в дати име. Бием се като отряд. Умираме сами. Винаги е било така и винаги винаги ще бъде.
Never let the future disturb you. You will meet it, if you have to, with the same weapons of reason wich today arm you against the present. Marcus Aurelius Antonius
Comment
-
Вестник "Преса" от известно време имат една рубрика, в която всяка събота публикуват спомени на разни офицери, които са били на ключови позиции в БНА и МНО едно време.
Има интересни факти. Ето разказа от тази неделя:
Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
Гост
Comment
-
Камионите "Прага" V3S са от 50-те години и макар и морално остарели се оказва, че са по издръжливи от новите ЗиЛ-131 и Урал 4520, които често даваха дефекти. Имало е наистина стара техника, но и доста съвременна и на добро ниво, която днес или се съсипа или вече е остаряла след 25 години застой.Батальони "М"
Comment
-
Grenadier написа Виж мнениеКамионите "Прага" V3S са от 50-те години и макар и морално остарели се оказва, че са по издръжливи от новите ЗиЛ-131 и Урал 4520, които често даваха дефекти.
Имаш ли бегла представа какво и как може и издържа Зил и Урал ?
Ако нямаш, питай, ще ти обясня от личен опит.
Comment
Comment