TANK написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българска народна армия
Collapse
X
-
-
Какви са функциите на началник на щаба на полка по време на война.
Comment
-
TANK написа Виж мнениеКакво точно значи донесение нещо като рапорт ли е?
Comment
-
TANK написа Виж мнениеДо колкото съм чувал през една атака нач.щаба седи на КП или на НП и записва какво се случва по време на атаката.
Comment
-
:-)))))
TANK написа Виж мнениеКакви са функциите на началник на щаба на полка по време на война.
До колкото съм чувал през една атака нач.щаба седи на КП или на НП и записва какво се случва по време на атаката.
Какво точно значи донесение нещо като рапорт ли е?
Comment
-
SSmart написа Виж мнение"Функциите" на НЩ (това въобще ,ама въобще не звучи по военному) са изписани в Устава като ЗАДЪЛЖЕНИЯ. Мисля ,че са между 40 и 50 точки.Най-общо казано докато си "стой" на КП НЩ(не само на полка ,а и на каквото и да било друго формирование, което има щаб) обработва цялата постъпваща информация и я подготвя за командира. "Записките" му са първо на картата, а всички останали документи ( не са само донесения, а и заповеди,справки ,разчети и т.н.) се изготвят в последствие. Разбира се той не си "стой" сам на КП. В Щаба има негови заместници и оператори ,които също си водят "записки" с определени задължения по обработката на информацията ,оценянето на обстановката и изготвянето на различните документи.....
Comment
-
[QUOTE=TANK;235827]Аха мерси за инфото.Ами да попитам отностно ЯХБЗ,офицерите как си носят своето ЯХБЗ облекло по времето на народната армия,аз знам от потребителя БНА-БА,че войниците имат едни презрамки за колана с удължение и на гърба овито облеклото се закача за тия презрамки и се носи,ами аз съм виждал офицерите са само с една презрамка от дясната страна и се чудя те къде са си носили своето ЯХБЗ облекло?[/QU
Офицерите носеха( и сега носят ако е необходимо) противогаза ,който им се полагаше и химическите плащ, ръкавици и наметало както войниците- скатани както трябва и на гърба си закачени за колана. На наметалото има специални ремъци с кукички точно за тази цел. Ръкавиците и ботушите се поставят в него и след това "вързопа" се намества на гърба и прогонва. Това ,обаче , се прави от всички когато има данни за опастност от използване ОМП. Ако няма такива личните средства за ЯБХЗ могат да са в личния багаж или при старшината....
Comment
-
[QUOTE=SSmart;235879]TANK написа Виж мнениеАха мерси за инфото.Ами да попитам отностно ЯХБЗ,офицерите как си носят своето ЯХБЗ облекло по времето на народната армия,аз знам от потребителя БНА-БА,че войниците имат едни презрамки за колана с удължение и на гърба овито облеклото се закача за тия презрамки и се носи,ами аз съм виждал офицерите са само с една презрамка от дясната страна и се чудя те къде са си носили своето ЯХБЗ облекло?[/QU
Офицерите носеха( и сега носят ако е необходимо) противогаза ,който им се полагаше и химическите плащ, ръкавици и наметало както войниците- скатани както трябва и на гърба си закачени за колана. На наметалото има специални ремъци с кукички точно за тази цел. Ръкавиците и ботушите се поставят в него и след това "вързопа" се намества на гърба и прогонва. Това ,обаче , се прави от всички когато има данни за опастност от използване ОМП. Ако няма такива личните средства за ЯБХЗ могат да са в личния багаж или при старшината....
Comment
-
[QUOTE=БНА-БА;235983]SSmart написа Виж мнение
Да те питам тия гумирани БНА-ЯХБЗ пелерини от коя година влизат в употреба.
Comment
-
Относно ядреното оръжие на България.
С баща ми много съм говорил по темата, и той много е спорил и не е сигурен в доста неща, но предполага, че България е притежавала ядрени бойни глави. Първото място, за което подозира е Папия - висока точка над черноморското село Варвара - за него по-късно. Второто място, за което е сигурен, че е имало потенциала за такива ракети е било някъде по протежението на пътя между Елхово и Грудово. Скаран е с компютрите, така че ще трябва да ми покаже на карта къде е мястото за да мога да го намеря в Google Earth - каза ми, че шанса да видя нещо освен дървета е нищожен. Парцела е бил отделен, с предупредителни табели и не са се допускали цивилни (логично). Бетона вече е бил излят, става дума за комплекси от рода на 4-5 етажа под земята. Там е бил надзорник по изграждането на електрическата инсталация като младши сержант от строителните войски на Народна Република България (а как е попаднал там от флота е дълга история). Вратите в подземния комплекс са били от тежка стомана, с 4 странен механизъм за заключване по подобие на тези в подводница. Дебелината им е била педя-педя и половина. На този етап е нямало руски или от други братски страни специалисти, защото докато е бил там никой не е стигнал до изграждането на командващи системи и прочее. 40-60 човека са работили на мястото, живеели са в тухлени сгради.
Толкова за там.
Относно Папия, там не е сигурен дали е ставало въпрос за ракетни силози, но е имало някакво много специално оръжие. Имало е един инцидент с изпичането на техниката на борда на няколко кораба от 6ти Американски Флот навлезли в Черно Море, като в продължение на дни корабите са били оставени на произвола на вълните (дрейф) . Казва също, че се е чувало за изхвърчането на някакъв генерал точно заради тази случка. Там е имало военна база с руски специалисти. Може би е било нещо на микро-вълнова основа.
Относно ядреното оръжие, предполага, че е изнесено от България по времето на Желю Желев. Както и много други ракети и бойни глави със съответно биологично и химично оръжие, за което се знае със сигурност в някои определени среди..
Както казах, нито аз нито той е сигурен в тези неща. Само предположения и тук-там факти. Ако има някакви допълнителни въпроси, ще се радвам да потърся отговор. Имена и номера от различни видове не се споменават по обясними причиниLast edited by Hangwire; 16-03-2010, 00:31.
Comment
-
но предполага, че България е притежавала ядрени бойни глави.
там не е сигурен дали е ставало въпрос за ракетни силози
Относно ядреното оръжие, предполага, че е изнесено от България по времето на Желю Желев. Както и много други ракети и бойни глави със съответно биологично и химично оръжие, за което се знае със сигурност в някои определени среди..
Comment
-
a_godumov написа Виж мнениеВ България не е имало ракети със шахтово базиране.
Както казах, доста от нещата са догадки. Интересно ми е как си толкова категоричен.
Comment
Comment