Бе то всъщност в описанието си пише, че е на Карол, просто (както обикновено), на мен ми се е привидял като какъвто не е. В музея на МВР пък в изложбата на Традиция има един манлихеров нож с вензела на Фердинанд на дръжката.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Предложение: каталог щикове
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Гост
Ето го и руския сайт, който споменах по-горе:
Снимката е с лошо качество, но се вижда, че щика е аналогичен с този от аукциона. Разликата е само в чирените.
Comment
-
TVV написаБе то всъщност в описанието си пише, че е на Карол, просто (както обикновено), на мен ми се е привидял като какъвто не е. В музея на МВР пък в изложбата на Традиция има един манлихеров нож с вензела на Фердинанд на дръжката.Last edited by Nick; 08-07-2005, 06:00.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Гост
Бре! Утре Митко ще го вдигна на балон. Да видим какво ще каже....
Ама и Gaden Puch си мълчи. Той май има такъв щик. :sm100: Утре ще бъдем заедно на борсата в София и ще ги събера двамата на експертен съвет....
Comment
-
Господа, не бях влизал скоро тук, но нека се намеся малко.
Първо, румънският крал Карол ² пише името си с "С", а гербът му действително е две преплетени С, едното огледално, с римско ² между тях. Щикът със сигурност не е румънски.
Второ, щикът СЪС СИГУРНОСТ Е АВСТРИЙСКИ, защото короната върху щита е короната на Австрийските императори, носена включително от Франц Йосиф. Тя се различава от унгарската корона на Свети Стефан. А с "К" в немския се пишат точно определени имена. Та, без да съм виждал никъде подобен нож, мога да кажа, че е австрийски, за някой от гвардейските полкове, принадлежащи на много близък роднина на императора, щом герба е с императорската корона.
А ето снимка на моя лопус за Шаспо. От снимките, пуснати от Ник, се вижда, че лопусът, който е снимал, е за кания с П-образна халка. Възможно е моят да е оригинален за кания с кука, или просто когато са купували ножовете за опълчението те да са били без лопуси, и да са им направени такива. Факт е, че тук аз съм срещал кании за Шаспо само с лопус като моя, и нито веднъж с такъв като показания, докато всички тук попаднали щикове за Лебел са с такъв двоен лопус.
Comment
-
Гост
-
Маузер - категорично заявявам, че в австрийската и впоследствие австро-унгарската армия не е имало и не е ползвана пушка или щик-тесак "Шаспо". Ако те интересума как изглежда щика на лейб-гвардията на австрийския император може да ти го покажа.
Миниатюрните щик-ножове за "Манлихер" 1895 (за пушка и за карабина) са изработвани в Държавната военна фабрика - Казанлък като сувенири. Басните, които разправят продавачите им, че са изработвани за малкия Симеончо и приятелите му са за балъците, които имат 150 лв.
ПАРАБЕЛУМ - като си близо до някои големи колекционери и търговци дали не можеш да ми намериш един чехословашки щик-нож "Маузер" обр.1916/33
Плащам или разменям за друг. Ще ти бъда много удължен за тази услуга.
Пускам и снимка.
Comment
Comment