Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гордеете ли се че сте българи?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

D`za, умението да се водят дискусии е нещо което се придобива с времето (и най-вече с редовни упражнения ). Така че това не е проблем.
    Конкретно по темата - всъщност проблемът е, че някой хора смятат, че е задължително да се гордееш с неща, като собствената традиция, делата на предците ни и т.н. И съответно, не го ли правиш достатъчно обевидно, то ти се срамуваш от тях, което естествено е най-презряното състояние в тяхната ценностна система. ТОва беше и основната причина да водим тази дискусия.
    Позицията, която аз защитавам (а и част от останалите) е сравнително проста - всичко това, което бихме могли да определим като национална традиция (т.е., историята ни, славните деяния на предците ни, културните традиции и т.н.) е нещо, което получаваме наготово, като основна част от жизнената информационна среда. Голяма част от съзнателното си развитие използваме за да го осмислим и асимилираме, в известен смисъл. Съответно, много от нас достигат до извода, че средата (която получаваме наготово) едва ли е предмет на подобен род чуства - гордост или срам, а по-скоро следва да е област на търсене и осмисляне (лична проверка кое е вярно и смислено - кое не). Защото който изпитва подобни чуства най-често директно приема на вяра целия конгломерат и съответно няма никаква устойчивост към подобен род информационни обекти. Което понякога може да доведе до неправилни действия.
    Аз не преча на никого да се гордее с подобни работи - проблемът е хората, които чувстват нужда да се гордеят да не пречат на мен да се опитвам да осмисля всичко това и да добия малко по реалистичен поглед към него. Разбира се, хубаво е да се радваме на дадено събитие от миналото, което ни изглежда "славно и праведно", но най-често това се съчетава с отказ да се видят събитията, които съвсем не изглеждат така. Гордостта се поражда от известно опиянение, докато аз в тези дела предпочитам трезевността .

Comment

А баш
      Всъщност всичко опира до това колко е "горд" човек или по-точно как . Интензитета на чуството един вид - както почти винаги тука средата е най-добре, описаната от Голъм "трезвеност". А думичката "горд" носи нюанс на "опияняване" вече. Та затова ми се струва, че всъщност имаме лингвистичен проблем Реално това, което ти, Д'za, имаш предвид под "горд", аз бих нарекъл "патриотично настроен".
      XV mile the sea brode is
      From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Sir Gray написа
        А баш
        Реално това, което ти, Д'za, имаш предвид под "горд", аз бих нарекъл "патриотично настроен".
        Точно така. :tup: Аз като казвам, че не се изразявам като хората, значи е така....
        Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

Е лошо няма, важното е да се разбираме
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Longanlon написа
            значи по въпроса за битката при Ахелой ( и което и да е значимо събитие в историята ни) - аз не се срамувам от нея, но не мога и да се гордея - не съм участвал в нея и нямам никакво влияния върху историческите събития по онова време по обективни причини - не съм бил роден, нали. С какво право мога да се гордея с нещо, което някой друг е постигнал? С какво право мога да отнемам славата на пролялите кръвта си и падналите в тази битка, като се гордея с тяхното дело? Мога да им се възхищавам, да. Мога да се уча от делата им. Но не и да градя фалшиво самочувствие върху техния личен героизъм.
            Ами казваш че им се възхищаваш, други го наричат гордея се, други патриотично настроен, но иначе като се позамисли човек наистина по правилното е възхищавам се макар че аз използвам гордея се. А иначе защо да градиш фалшиво самочуствие все пак това са твои много стари прадеди и така че спокойно можеш да си градиш нормално самочуствие Те все пак са се били за нашата България, то и ти като отидеш на война после хората ще се гордеят с твоите героични подвизи (е ако имаш такива ) или ще се възхищават на победите на твойта бойна част. :nworthy:
            Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Едниственото ми възражение в случая е следното - когато пишеш "те са се били за нашата България" въсщност се промъква (или би трябвало да се промъква) едно усещане за разминаване - всъщност (и това става ясно дори и от нашите спорове тук, а още повече - когато човек се зачете за нещата) има твърде много "Българии" и твърде много различни схващания за това за коя точно кой се е бил и как е разбирал думички като патриотизъм или национализъм. Така (е хората са се били и умирали за доста по-различна България - особено ако говорим за битката при Ахелой, например. Или най-малкото, нашите и техните разбирания едва ли съвпадат и това е хубаво поне да се знае, ако не друго.

Comment

като стана дума за това - ако си представите, че бихте могли да се срещнете с българин от преди няколкостотин години, за нищо на света не бихте се разбрали, поради това, че езикът, на който той е говорил няма да има нищо общо с езика , на който говорите вие, да не говорим и за стотиците други културни, социални и технологични различия, така че излиза, че един наш съвременник от Конго ни е много по-близък във всяко едно отношение, отколкото представителите на собствения ни народ отпреди няколко века.
                "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Все повече с всеки изминал ден

Кога ще признаем, че сме уникални на планетата
                  Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

Витман това не се отваря

Comment

170 години от рождението на Любен Каравелов

Ами няма какво да го отваряш пише за България-Швеция и има интервю на "батето".
                      Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

А какво включва в себе си понятието Българин? Кой е българин - Васил Левски или някой от ония с прякори като Клюна? Като стана дума за БГ - Швеция, първо много се ядосах, но после, като си спомних, че повечето от нашите футболисти са всъщност нискочели олигофрени, мозъчното развитие на които спира до Азис, си сипах още една бира и ми мина. Та въпросът ми е - кажете кой всъщност е моделът на българина, та да ви кажа дали става за гордеене.
                        "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Никой не трябва да се ядосва за България-Швеция - не знам какви бяха тия глупости из медииното пространство че ще ги смажем и така нататък. Не можем да се мислим за голямата работа като сме били само отбори като Естония. На мен например ми хареса играта на хърватите срещу Франция. За 4 минути обърнаха резултата и въобще се представиха чудесно. А на нас като ни вкарат гол пропадаме психически и винаги губим мача.

Що се отнася до модела на българина е твърде сложен въпрос.
                          Някои са твърдо убедени че българите трябва да се изчистят от малцинства което на мен ми звучи ужасно, но това е нечие мнение... Други смятат че българин е всеки който се мисли за такъв. Кое мнение сте склонни да приемете?

Мисля все пак да погледам мача и после ще си довърша писанието.

Comment

аз имам само едно малко прозорче където всяка минута кратко коментарче казва какво станало на мача
                            albireo написа
                            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Ами дотук бяхме на това първенство...

Comment

Туко що свърши и вторият мач на българския отбор в Португалия: България 0-Дания 2... Сега ги пиша тези глупости, защото вместо да съм на мача на стадиона, където въпреки загубата щеше да има веселие, съм в Матрицата и спамя Форума. Да така стана, защото "горделивия" българин на миналия мач замерял електронното табло със стъклени бутилки... точно както на стената при Двореца на Културата и мога да се обзаложа тази при НТ "Иван Вазов". Незнам до кога сами ще си вгорчаваме живота заради глупавия футбол... не, другари, "българи" няма да сме първия отбор паднал на нек'во кирливо първенство, но по дяволите (?!?) защо да си рушим и малката градинка наречена "наш общ дом- София"... Това за града ни го казвам, защото има бая провинциалисти сред нас, на които чистотата на столицата им е през... нали си имат китното си градче "там някъде".
                                Остава още един мач, този срещу Италия. Дори да загубим- много важно, хвала да им е, но се заклевам в костите на всички мои предци, загинали за тая страна, че аз ще се преселя точно в тази Италия, където няма да виждам менеподобни мутри и най-сетне ще видя хора тачещи себе си...
                                "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                                нека четат пред вратите
                                нашата памет остъклена
                                с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Working...
                                X