Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гордеете ли се че сте българи?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

база за подобни съждения ми дават откъслечните ми познанства с чужденци (повечето - онлайн), що-годе достоверната информация от някои приятели, пребивавали/щи в чужбина и основно от множеството чужди сайтове, в които страната ни рядко се споменава с добро.

Comment

Великата китайска стена

gollum написа
      Е, d`za, ако превръщането на човек от блондин в брюнет може и да не е мнвого сложна операция, то смяната на националността е почти невъзможна за осъществяване операция и причините са достатъчно ясно посочени и от самия Лонганлон -става въпрос за стереотипи, които се усвояват още от раждането и се превръщат в част от самият теб дълго преди да станеш осъзната личност (която би могла да прояви съответният акт на свободна воля).
      Ако мислиш, че не знам това, лъжеш се. Това беше просто пример, който явно не е много удачен, но аз зададох въпрос и това, че не отговаряте ме озавачава. Започвам да мисля, че за съжаление явно част от вас наистина биха станали от друга националност ако имат тази възможност.
      Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

Ами аз мога да ти отговоря за мене си - аз първо и основно се идентифицирам като личност и чак после като гражданин на дадена държава. Което означава, че това че съм българин носи значително по-малко тежест за мен от моите си лични виждания и ценностна система. Дори бих могъл да кажа, че не е толкова важно за мен, че съм българин, просто ми е все едно (на принципа "Роден рус" ако мога така да го нарека ). И не мога да кажа, че съм горд. НО не искам да се разбира това погрешно - аз въпреки по горните редове не бих искал да съм някакъв друг (да съм роден другаде при мен е малко безсмислено да се каже, щото и без това не съм роден в Бг). Просто защото аз съм българин, за добро и лошо (повече добро бих казал), родната ми среда е българска и аз винаги ще си остана свързан с нея. Което означава, че винаги ще си милея за нашата малка кръпка земя и винаги ще ми е углаво като гледам как едвам крета и ще съм готов да направя всичко по силите ми да помогна да прокопса някак си.
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

D`za, на твоят въпрос отговорът ми се покрива почти на 90% с този на сър Грей. Да, българин съм, да свързан съм изключително много с България и основната връзкаса хората, сред които живея и езикът, на който мисля и пиша. Но същевременно това е от много по-малкозначение, отколкото личните ми възгледи.

Comment

Вторият фронт - с въпросителни

Странно ми е как някои хора не могат да разберат колко е смешно, а понякога и страшно, да се определяш с това какъв си по националност/ и нищо повече!!!/, все едно да кажеш - "Аз съм от Горно Нанадолнище и се гордея с това до крайна степен"/ Или да използваш придобилата класически оттенък вече фраза "Гордея се, че съм Рус / май щото сме все чернокоси /. Толкова дълго време вече предъвкваме тази тема, вече е ясно кои са националистите и кои - космополитите. Остава само да ни разстреляте, и това е.
            "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

хаха, кой-кого, а?

Comment

Който превари
                "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Я и аз да се намеся в темата - да, кой знае защо и моето мнение се покрива с това на Грей. Още по-интересно е, че с разумен човек, независимо от националността му ми е много по-лесно да се разбера, отколкото с някои сънародници. Например, какво общо имам аз с някакъв борец, чието ниско чело съответства на ниския му интелектуален хоризонт? Това, че и двамата сме българи не ме грее особено - с него аз имам много по-малко общо, отколкото с един мислещ човек, па макар и от друга националност.
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Върви обяснявай това на хора като шовиниста и българския лъв...

в един друг форум има един пич, чийто подпис, макар и не винаги верен, заедно с моя, е много подходящ като коментар по темата - "Който не разбира, няма и да разбере".

Comment

Прав си, разбира се. Обаче знаеш ли кое е интересното? От моя опит и от това, което съм чел излиза, че хората, които вдигат най-голям шум около себе си и "видите ли аз съм единствения правилно-праведен-истински ..." обикновено хич ги няма, когато нещата опрат до доказване на думите с дела. Тогава от тия хора даже и следа не остава, те винаги потъват вдън земя, което разбира се не им пречи след преминаване на кризата пак да изпълзят от дупките си и да се бият в гърдите без капка притеснение.
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

е, за това аз лично не мога да ги обвинявам много - има си хора за всичко и не всеки е готов да застане на барикадата, когато захвърчат куршумите.

Comment

Не мога да разбера защо разделята нещата и защо употребявате понятието национализъм. По първото - защо трябва или да си горд и тъп или да не ти пука от твоята националност и същевременно да си умен. От кога тия неща вървят заедно. Като давате примери винаги казвате, че този който се гордее с националността си не може да бъде уважаван само заради това. Ами тогава не го уважавайте само за това. Вижте какво друго има в човека и тогава съдете.

Comment

Е, това с куршумите ... много по-често ситуацията е по-заплетена и ежедневна, но това не намалява значението на постъпките ни. Например, като във вица от старото социалистическо време:
                            "Събрание на колектива на предприятието с дневен ред:
                            1. Вуте критикува шефа;
                            2. Шефа отговаря;
                            3. Вуте се сбогува с колектива."
                            Стига толкова за това, сега малко по поста на D`za:
                            "защо трябва или да си горд и тъп или да не ти пука от твоята националност и същевременно да си умен"
                            Може би тука си казва думата горчивия жизнен опит, който някои от нас са понатрупали - най-често се оказва именно така. Или даже по-лошо, когато от едната страна е умен човек със звучаща неубедително теза (за момента), а от другата е един човек, който говори с красиви фрази. След време се оказва, че тези послушали красивите фрази си патят и се убеждават, че зад красивите фрази е седяло нещо пошло - я паричен интерес, я нещо по-лошо. Как мислиш, как ще се обърнат те тогава към думите на първия - които на времето са звучали неубедително, но са се оказали верни? Ще му го признаят? Не разбира се, човешката природа не е такава, напротив, никой никога не прощава на пророк, който не е успял
                            Проект 22.06.1941 г.

Comment

...

Аз не съм човек, който се опитва да налага мнението, нито искам да ви убедя в нещо. По принцип не ме бива във водененто на дискусии, но когато мисля, че трябва да кажа нещо се опитвам да го направя по най-разбираемия начин /иначе много трудно се разбира нещо от това, което говоря /. Но както и да е - по темата: не виждам какво повече бих могла да кажа, освен едно уточнение. Ако някой е останал с впечатлението, че съм нацоиналистка, в лошия смисъл на думата греши. Аз не се смятам за по-добра от другите защото съм българка и смятам, че от своя страна турците, гърците, французите, американците /няма да споменавам германците, че те понякога стигат до крайности/ също трябва да се гордеят с факта, че са такива. Това е нещо, което е върте в нас и отричайки го хората отричат част от самите себе си. Повтарям, че не искам да налагам мнението си и извинете, че претрупах темата с повтаряне на почти едни и същи неща.

Comment

впоред мен не става въпрос да се чувстваш нещо повече от другите нации само защото си едикаква си - това си е шовинизъм и мисля, всички тук са съгласни, че той няма никакво място в идейната система на кой да е що-годе интелигентен човек.

става дума за това да чувстваш себе си на първо място като представител на една или друга нация, и чак на второ място - като човек и личност. става дума за това има ли изобщо някакъв смисъл да чувстваш принадлежност към някоя нация, в сравнение с да кажем, към група хора със сходни интереси и интелигентност.

става въпрос за това дали един интелигентен и начетен човек може да приеме националистичната идеология и на нейна база да гради усещането за собствения Аз.

тук, разбира се, искам да изтъкна нещо много важно - за мен има голяма разлика между личната националистична убеденост и приемане на идеята и националната (че и регионална) икономическа политика, опираща се на национализма, която би могла, по мое мнение, да бъде много полезна на държавата ни.

Comment

Working...
                                X