Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Краят на Обединена Европа?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

mellisa написа
    Затова има и професионални политици, така, както има професионални шивачи или военни. Всеки да си знае патъка, обущарят да не сънува, че може да стане философ.
    Имаше една приказка, че който не може да пише става критик, та и ти сега! Лично аз не виждам никаква пречка един обущар да бъде философ. Определено смятам, че всеки човек изповядва своя собствена философия, доколкото се явява разумна и мислеща индивидуалност. Това, че даден човек може да няма задълбочена теоретическа подготовка по история на философията не означава в никакъв случай, че той не може да бъде философ. Или пък воин. Както историята показва, понякога прочути военачалници са мобилизирвани от нивата където орат, т.е. в дадения момент са изпълнявали функцията на орача. В днешно време българите са категоричен пример
    на съвместяване на множество дейности. Изключвам онези които са 'професионални политици' изобщо от възможните примери, понеже смятам това за единствената изключителна възможност на човек, който не го бива за нещо , да го прави професионално. В същото време мога да дам пример с един бивш президент за това как един човек може да бъде едновременно философ, да гледа домашен добитък на село, да се занимава с политика и да пише книги едновременно.
    От друга страна добре би било ако всеки си знаеше мястото, но това е неприсъщо на разума. За разум, психология и хаос не му е мястото тук да си развивам темите, но идеята не е лоша... Обади ми се да я обсъдим на чаша бира.
    Проблемът на форума :damnyou:

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
    Паисий Хилендарски

Comment

Национализмът най-вече си казва своята тежка дума. Той обединява една нация, колкото и да е изфабрикувана тя, но разделя цяла Европа.
      EU се пада една регионална компактна общност на междинно ниво, между
      националното и глобалното. Как обаче се създава една общо-европейска идентичност? Може би, поне за в момента, регионално съзнание и идентичност са твърде големи изисквания за обикновения гражданин. И забележете, никой не говори да се загърбва националното съзнание. Просто да има още едно, по-голямо и всеобхватно.

Та продължавайки покрай темата за страха дето кака ни Мелиса пусна. Искам да добавя, че страха също така сплотява. Една всеобща заплаха би обединила Европа, но за в момента няма кой и откъде. Комунизма си отиде. Както Америка, Европа се нуждае от нов враг. Ето къде светът на Исляма идва на помощ. Заплахата от него не е реална, но това не пречи тя да бъде конструирана в очите на обикновения европеец. Медиите и някои политици вече създадоха връзката между имиграция, политически бегълци и престъпност и тероризъм. Войната срещу Ирак беше подобен театър. 9/11, както и за нещастие случката с чеченските терористи и бомбата в Мадрид, засилват усещането, че ония лоши хора само ни вещаят злото. Войната срещу тероризма продължава, а иначе всички погледи са вперени в Иран - поредния символ на Ислямски консерватизъм и открит неприязън към западните ценности.

Та така. Границите най-вероятно да се теглят пред Турция поради същата причина. Усещането по въпроса на Балканите особено, изобщо не подставя под съмнение резултатите от един ежентуален референдум за нейното приемане. Още някоя друга бомба из Европата и съвсем ще станем всички близки и роднини. Медиите отделно си вършат работата най-сполучливо. Абе с време ще се оправим мисля, то е само в наша - европейска полза.
      Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
      (собствен патент)

Comment

Обади ми се да я обсъдим на чаша бира.
        Така и не запомни, че бира не пия :twak: :fire: :404: :jesse4:

Сега сериозно. Беше просто пример, закачка с един немски философ обущар .
        Започвам да съм все по-убедена обаче, че демокрацията има своите слабости, които са не по-малко опасни от някои такива на комунизма и фашизма. Далеч съм от това да казвам, че едното е толкова лошо или вредно като другите, но не мисля, че има политическа свобода, която да бъде еднаква за всички. Социална да, защото от социалната свобода не зависят други, тя е лична и персонално насочена. Политическата свобода обаче е свобода, обвързана строго със социума, с обществото и която влияе на другите. Имаше една тема за образователен ценз за гласуване, ами може би подобно нещо е крайно необходимо все пак. Как мога да очаквам, че един метач на улици (отново пример) ще има способността политически правилно да решава, какво говоря, дори не и правилно, това е субективно, но просто да може да схване за какво го питат и къде е дискусията? Значи хората, масата, тълпата много често няма културното познание по даден въпрос, но именно тя е тази, която в крайна сметка, благодарение на демокрацията, ръководи развитието. Защо не дадеш на някой един пистолет, не му завържеш очите и не му кажеш да стреля? Резултът е същият, шансът да се получи нещо добро и да няма негативни последствия е горе долу същият, ако оставиш хора, които нямат основата да решават. Погледни какво стана във Франция и Холандия. Да, защитник съм на Обединена Европа, но бих приела този вот и това не, ако той беше, как да кажа, базиран на истински анализ от страна на гласоподавателя. Но французите казаха не по куп други причини, освен единствените, които трябваше и можеха да бъдат извадени в един политичшески и констуционен спор.

Batko Charly написа
        Как обаче се създава една общо-европейска идентичност?
        Така, както го бях написала и по-горе. С време, със смесване на кръвта и националностите, с това, да започнеш да се мислиш европеец.

Batko Charly написа
        забележете, никой не говори да се загърбва националното съзнание. Просто да има още едно, по-голямо и всеобхватно
        Именно!

За другото лице на страха съм напълно съгласна. Но засега, както сам казваш, отрицателният страх е по-силен и по-добре изразен от положителния.

Batko Charly написа
        кака ни Мелиса
        Хайде сега! Ще се обиждаме ли? Какво съм ти направила... :cry: :o
        Last edited by mellisa; 29-06-2005, 19:32. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
        "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
        Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

mellisa написа
          Така и не запомни, че бира не пия :twak:
          За теб имам едно френско вино предвид... Казах чаша бира! Моята! :twisted:

mellisa написа
          Сега сериозно. Беше просто пример, закачка с един немски философ обущар .
          Е не , сега ще ми се стъжни живота....

mellisa написа
          Как мога да очаквам, че един метач на улици (отново пример) ще има способността политически правилно да решава
          Ей, разбрах те най-после! Съгласен съм! Честно казано, ако някой има решение на този проблем да казва докато е време. Ще се съберем, ще пийнем... имам едни познати руснаци и революция можем да направим. Водка има достатъчно...
          Сериозно погледнато, хич не ми се гледа сериозно, че почва да става депресиращо. Имам чувството, че политиците са специално отгледана порода хора, създадена с тайната цел да не се пречи на хората да работят върху себе си, обаче експериментът е излязъл неуспешен.

За смесването на националностите, ще трябва да се поработи. :twisted:
          Проблемът на форума :damnyou:

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
          Паисий Хилендарски

Comment

Имам чувството, че политиците са специално отгледана порода хора, създадена с тайната цел да не се пречи на хората да работят върху себе си, обаче експериментът е излязъл неуспешен.

За смесването на националностите, ще трябва да се поработи. :twisted:
            Аха, аха, ха тъй, точно... доближаваш се до дясната идея Само че не са "политиците", което е малко профанизиращо понятие, ами един определен тип държава. Лявата такава.
            Щото то без политици не може, както и без държава. Въпросът е каква.
            .....
            Няма какво да се работи за смесването на националностите, защото от такава работа се взривиха СССР и Югославия. Бомба се получава от такава смес.
            Ей ви САЩ - пълен с националности и политически обединен. Е, там националното и териториалното не съвпадат, ама това не е толкоз страшно.

Потиска ли се национализма, следва екстремна реакция.
            Идеята е много проста - културен и исторически национализъм, национално достойнство; съзнание, че не си единствен, уважение към другите; политически, икономически и ценностен наднационализъм, на основавата на демокрацията и равните права.
            Туй то.

Comment

KG125 написа
              Потиска ли се национализма, следва екстремна реакция.
              Идеята е много проста - културен и исторически национализъм, национално достойнство; съзнание, че не си единствен, уважение към другите; политически, икономически и ценностен наднационализъм, на основавата на демокрацията и равните права.
              Туй то.
              Браво! Браво!! Съгласен съм с теб 100%. Това е рецептата - бъди националист, но не закачай другите (без нужда).
              Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

KG125 написа
                Идеята е много проста - културен и исторически национализъм, национално достойнство; съзнание, че не си единствен, уважение към другите; политически, икономически и ценностен наднационализъм, на основавата на демокрацията и равните права.....
                Туй то.
                ....и равни задължения.

Nick написа
                Браво! Браво!! Съгласен съм с теб 100%. Това е рецептата - бъди националист, но не закачай другите (без нужда).
                То нужда почти винаги има.
                Last edited by ; 01-07-2005, 17:36. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

На мен лично ми писна да слушам как някои хора обявяват еди кои си за най-умните, най-справедливите, най-силните, най-свободните. А същевременно други хора обявяват някои други за най-умните, най-справедливите, най, най, най. И после първите хора крещят с пяна на уста, че хората на другите са най-глупавите, най-несправедливите, най-несвободните, а пък вторите отвръщат, че хората на първите са по-глупави, по-... , по-.... . И повече не искам да се занимавам с всичките тия хора, и едните и другите, които не могат да видят по-далече от носа си и при това само в два цвята, черно и бяло, както и с хората на тези хора. Особено когато е толкова встрани от темата.
                  Така че всякакви такива идиотски по-, по-, най- ще бъдат моментално трити оттук нататък.
                  XV mile the sea brode is
                  From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Nick написа
                    Ми благодаря! Както и да го мисля, така излиза. По тоя въпрос е модно да се счита, че национализмът и нац.ценности са демоде и пр. Което си е не само глупост, ами опасно.
                    От друга страна, разни есктремали противопоставят национализма да съвременните ценности, най-вече с поитическа цел. И това е глупаво и опасно.

valo написа
                    ....и равни задължения.

То нужда почти винаги има.
                    Абсолютно. Права без задължения няма; всяко право е чуждо задължение. И наистина трябва да са абсолютно равни.

А нужда за това, за което говориш има рядко....

Sir Gray написа
                    На мен лично ми писна да слушам как някои хора обявяват еди кои си за най-умните, най-справедливите, най-силните, най-свободните. А същевременно други хора обявяват някои други за най-умните, най-справедливите, най, най, най. И после първите хора крещят с пяна на уста, че хората на другите са най-глупавите, най-несправедливите, най-несвободните, а пък вторите отвръщат, че хората на първите са по-глупави, по-... , по-.... .
                    Това е защото идеята за общата ценност почти винаги отсъства.
                    Last edited by ; 02-07-2005, 13:56. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Такова нещо като обща ценност няма, има един куп лични ценности за всеки човек поотделно. Но ти упорито отказваш да вникнеш в това, така че няма смисъл да се продължава с дискусия в тази насока.
                      XV mile the sea brode is
                      From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Sir Gray написа
                        Такова нещо като обща ценност няма, има един куп лични ценности за всеки човек поотделно. Но ти упорито отказваш да вникнеш в това, така че няма смисъл да се продължава с дискусия в тази насока.
                        That was cold!
                        Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

.
                          43. Превъзходството не е въпрос просто на пазени в тайна техники.
                          57. Със здрав разум не се постигат велики неща.
                          71. Не е мъдър човекът, който критикува времето, в което живее.

Comment

Sir Gray написа
                            Такова нещо като обща ценност няма,
                            Ima.

Торквемада написа
                            Ако гледаме за една държава само: от една страна - има общи ценности (морал, традиции), които помагат за запазването на обществото като едно цяло. От друга страна ако няма нови елементи (които винаги влизат в противоречие с традициите), обществото ще закостенее прекалено и ще спре развитието си. Тоест трябва баланс между стабилност и развитие. Твърде много в едната или другата посока - и обществото ще се разболее.
                            Сега, ако погледнем за държавите, които се опитват да постигнат някаква форма на ненасилствено обединение (ЕС не е империя все пак) - значи, част от традициите (морал, култура и т.н.) на всяка от държавите вътре ще трябва малко да се претопи в общото. Името на валутата е също част от тия традиции - и част от държавите в ЕС го направиха.

За ценностите, които така или иначе са част от горната схема - в обществото има разбира се един набор от "общи" ценности, които обаче всеки индивид изкривява по малко. Тоест - на макрониво имаме общи ценности, на микрониво тия ценности вече не са общи.

И накрая - ако искаме да станем част от общността (втория път е политическо движение на Изток, третия е да станем като Албания от времето преди 1989 г.), то е ясно, че трябва да претърпим промяна. Например - трябва малко да намалим степента на шовинизма и да позагърбим идеите, че видите ли, все друг ни е виновен (комунистите, съседите, циганите и т.н.). А такъв сорт мнения и в тая дискусия има много като гледам. Лесно е да си ура-патриот - особено ако го правиш от чужбина ...
                            Точно тъй е. Само ми се струва, че традициите, които ще изчезват са лесно заместими. Е, лева няма да го има, но това не е страшно - що лири, перпери и аспри са минали оттука, голяма работа.
                            Това което не бива да изчезва, и няма причина да изчезва /именно затова са толкова глупави разните напъни в тая посока/ е историческата и културна традиция. В Европа се влиза с вдингната глава, с цялата история и култура.
                            Ако някой си мисли, че в по-широкото пространство това ще се стопи под унификацията, греши; ако го иска, да си гледа работата, а ако го прави, е направо престъпно.
                            Само че горното няма нищо общо с влизането в голямата структура, което си го изискват съврменните икономикчески и и политически алтернативи. Иначе наистина или на Изток, или Албания.

А това кой какви бели е направил в страната си е исторически въпрос и няма защо да се смесва с този за традициите.
                            Виновни си бяха комунистите, сега няма какво да си затваряме очите.
                            Last edited by ; 03-07-2005, 11:42. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Working...
                            X