Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Отново за национализма

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Отново за национализма

Темата е разделена от съответното отклонение в дискусията за "Моята борба" във ВСВ форума.
    gollum

Циганите на сапун
    С това и аз съм съгласен 8) пък и мисля някъде дискутирахме темата за циганите и всеки си даде идея как да бъдат ликвидарани
    Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Е, Шеленберг, в онази тема се майтапехме (макар че с подобни неща не е много хубаво да се правят шеги, но какво да се прави).

Comment

Aбе зациганите и аз съмгласна,ама някой дами обясни тая глупостда направин новини на турски език!!!! .5века от икономическото,социално и незнам още какво развитие е спряно,а накрая даже и не било робство а ПРИСЪСТВИ!!!А ние сега новини ще им правим на майчин език.Всичко било забравено и т.н.т.Бях в Турция миналата година даже комшу ни викат,като разбраха,че сме българи.Видяхиок опите кадето се е водела балканската война-направени са като музей.Интересна истирическа забележителност,ама видях снимкакоято я има в учебниците ни по история-турчин коли новородено дете,а на земята са проснати родителите му Българи,че тая картина беше нарисувана обратно-Българин колеше турско дете и т.н.т.
      А на ония към Кърджали им върнахме турските имена,и пак що малко българи ли са потурчили???
      Че мисълта ми беше,да като хитлер е прекалено,ама нямаме ли един политик с малко будна съвест ли-кактоискате го наричайте даспре тая лудост.На кого още ще си продадем страната??? :imprulz:

Comment

Здравей и добре дошла, kitana.
        Ще си позволя леко да не се съглася с теб - не виждам нещо кой знае колко осъдително в това да има новини на турски език при положение, че имаме официално признато турско етническо малцинство, което при това не е никак малко спрямо цялото население.

kitana написа
        Интересна истирическа забележителност,ама видях снимкакоято я има в учебниците ни по история-турчин коли новородено дете,а на земята са проснати родителите му Българи,че тая картина беше нарисувана обратно-Българин колеше турско дете и т.н.
        А това е най-добрият пример за пропагандата.

Що се отнася до потурчването - то никога не е било в кой знае какви размери с изключение на една-две по съществени в стратегическо отношение области. Да не говорим, че сегашните български турци нямат каквато и да е връзка с далечните си предци, които са извършвали въпросното потурчване - да ги държим отговорни за него би било не само смешно и нелепео, но и опасно в исторически план.
        Хубавото на текущата ситуация в България е, че така нареченият "етнически мир" е опазен и няма никакви основаня за възникване на търкания по този повод. Въпрос на правилна политика е това да остане така (а правилната политика едва ли би се изразявала в каквото и да е разделение на хората по етнически признак извън желаното от самите тях).

Comment

gollum как мислиш има ли сравнително добро разбирателство между отделните етнически групи, м/у малцинствата и българите? Интересно ми е и питам макар че се отклонявам доста от темата, защото в момента уча точно това по география. В учебника пише как всичко е прекрасно и се разбираме отлично че има търпимост и ми е интересно какво мислите вие по въпроса?

Comment

Е, Шеленберг, в онази тема се майтапехме
            Знам разбира се, но нали знаеш че във всеки майтап има 30% истина
            Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Shelenberg написа
              Знам разбира се, но нали знаеш че във всеки майтап има 30% истина
              Ааа значи във всеки сапун има 30 % цигани така ли? :twisted:

Comment

Книгата за човек който не се интересува от история и по спецялно за ВСВ ще му се стори безинтересна.
                Но в нея има много добри моменти.Един от тях който ми се е набил в главата е когато Хитлер описва тргичното положение на Германия след ПСВ и техния парламент.Не можех да повярвам но аз все едно четях за положението в нашия парламент.Приликата беше почти 100%.

Comment

Не знам, Manstein, нямам кой знае каква информация и съдя от собствените си оскъдни наблюдения, но според мен няма някакви особени търкания, като изключим обичайното. Т.е., поне към момента няма. Ако обаче се развихри някоя от групата националисти много лесно може да се зародят подобни проблеми (защото етническите проблеми наистина лесно се създават, макар много трудно да се разрешават щом веднъж се появят). Още повече, че разнообразието от етнически групи има тенденцията да се увеличава, както и големината им, но поне за сега това не поражда никакви проблеми.

Comment

gollum написа
                    llum"] да не говорим, че сегашните български турци нямат каквато и да е връзка с далечните си предци, които са извършвали въпросното потурчване - да ги държим отговорни за него би било не само смешно и нелепео, но и опасно в исторически план.
                    Добре де нямат нищо общо,ама този жест на великодушие за какво беше???С какво са го заслужили???Те ще направят ли новини на Български???Защо точно на Турски,а не примерно на Гръцки???-в България има много гръцки студенти!!!!!-Невиждам нито смисъл,нито полза от цялата работа.Това за мен е поредната глупост на обърканата ни общественост и на подмазваческата политика която водят 'ОНИЯ СВИНЕ"-извинявам се за израза

Comment

Какво означава "жест на великодушие"? Според теб, kitana, така наречените български турци какви са? Според мен са български граждани, чиито майчин език е турският, а религията тардиционно е исляма (но повечето са атеисти, както впрочем е и при така неречените етнически българи). Не виждам защо за тази част от българските граждани, които говорят и на турски да няма съответното време от националната ни телевизия (в крайна сметка те също са български граждани, за разлика от гръцките студенти, които нямат нищо общо в случая). Впрочем, познавам български турци и те също се възприемат като българи, а не като турци. Мисля че това е основният проблем на националистите - те цапочват деня си с мисли от рода на "БЪлгария за българите" (разбирайки етническите българи), с което моментално изхъврлят от числото на българите около 12-13% от населението и естествено - всички пришълци, превърнали се с времето в български граждани. Именно това е и причината, поради която хич не си падам по този род националисти, които честно казано май не виждат по-далеч от носа си и с действията си лесно могат да докарат родината ни до етнически конфликт, който ще е изсмукан от пръстите им (или по-точно от желанието им да задоволят комплексите си с гръмки приказки ипоказни жестове).
                      Още веднъж по темата - те са българи и не виждам нищо лошо в това да има специални ноивини за тях (както има за глухите, да речем). Още повече, ако това е средство чрез което се опазва етническия мир от нечии посегателства. Още по-малко не разбирам как тези новини нарушават правата на националистите - та нима някой е задължен да ги гледа? Пък истава въпрос за около 10-20 минути на ден - не е кой знае колко.
                      Впрочем, интересно ми е какво ще е мнението на потребителите на форума, които са именно турски българи по този въпрос.

Comment

първо това нещо трудно може да се нарече национална телевизия .

каде е така наречената демокрация тук щом по-глямата част от населението ( много над 50%) си е определило един за маичин език съвсем естествено е именно тази телевизия(държавна медия) да предава само на такъв.

и всякъви други езици да им се предоствя възможност да си отварят медии(частни! , в някъкви граници) на техния език.

един момент също е регламентиран много мътно - които се определя за граждаин на една страна задължително трябва да посочва като първи език( и това да се доказва , с изпит или др.)този на страната в която се намира в момента.В противен случаи този индивид се явява в пречка за мнозинството с незнанието и прозитчащите след него проблеми.

Comment

Защо да не може да се нарече "национална телевизия"? Поне официално е точно такава (и би трябвало да е обществена, освен това).

Вторият ти въпрос малко ме изненадва - "демокрация" не означава, че по-многобройните социални групи имат свободното право да ограничават по-малобойните, а нещо малко по-различно - всяка социална (или етническа, както е в случая) група има равни права и освен това, има специфични за нея права. Българските турците (всички турци които познавам знаят много добре български, така че в никакъв случай общуването не им е проблем) имат за свои език турския, но естествено, трябва да знаят и официалният език - българският. Но доколкото са част от обществото (не чак толкова малка), не виждам защо да нямат право и на съответният дял от представителство в обществената национална телевизия - все пак говорим за 20 минутни новини - цялото останало време телевизията предава на български, нали така? И как тези 20 минути нарушават твоите права, РАМЩАЙН, би ли ми обяснил? Никой не те задължава да ги гледаш, струва ми се (предполагам, че така или иначе не го правиш). Българските турци също са българи, просто етническият им произход е турски и освен български, говорят и турски език. Не виждам нищо лошо или осъдително в това, а ти?
                          Що се отнася до проблемът с националният език, това не е особено реален проблем - всяка страна си има официален език и е задъжително той дасе използва при общуването с властите - който не го владее, би имал съответните проблеми. Но българите, които са етнически турци го изучават в училище (заедно с турския) и това в никакъв случай не е общ проблем на групата.
                          Не случайно има понятие етническо малцинство, все пак (да не говорим, че ние охотно искаме българските етнически малцинства да имат различни права в държавите, които обитават (като правото да учат в училище български език, да имат свои предавания на български език и т.н.), но съответното би трявало да важи и за етническите малцинства в самата България (пир това, независимо дали важи за останалите извън нея - тук случаят е същият като с Женевската конвенция)).

Comment

едно голямо противоречие

като толкова добре познават и двата езика защо им е нужно примерно една новинарска емисия да се поватаря на два различни езика , какво им носят тези 20мин. на тях явно едно голямо объркване.
                            в страната има oще много етноси абсурдно е за всеки да се отделя време по нещото наречено обществена национална държавна телевизия то си е заприличало на обществен к***ф . и единствено стоиностно нещо но винаги с съмнителна достоверност е прогнозата за времето :o .

като е обществена поне обществото да определи( как става това по-наи демократичен начин) езика на които да се предава.

Comment

Няма никакво противоречие тук - или поне аз не говиждам. Вярно, може би за някой хора светът ще изглежда по-лесно обясним и приятен за живеене колкото по чрено-бял е, но какво да се прави - реалността познава малко повече нюанси.
                              И не виждам какво му е абсурдното. Може би на теб по същия начин не ти харесва, че в определни новинарски емисии има и специална част за глухи българи, а? Едно не мога да разбера - какво толкова ви бъркат в здравето тези 10-20 минути предаване на турски език - толкова ли е страшно? Нима не можете да спите заради това? Странна работа...

Колкото до това дали българските турци се кефят или не на тази емисия - можеш да питаш ако познаваш някого. Тук на форума има, така че ако сметнат за нужно и те биха могли да ти отговорят.

Comment

Working...
                              X