Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Отново за национализма

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Сър Грей, не смятям че имам честта да се познаваме, следователно не бих могъл нито да потвърдя, нито да отрека твърдението, че ти си по-голям патриот от мен и обичаш България повече от мен. Ако ти имаш разузнвателна информация за мен и на база данните там ти правиш този извод, тогава предлагам да изкажеш съображенията си по-подробно. Обдините класификации, по традиция, оставям без коментар.
    Ти казваш, че не можеш да вземеш категорично отношение по деректния ми въпрос, защото не си запознат достатъчно добре с Конституцията. Ще имам грижата да те осветля. Долния цитат показва текстове от Конституцията, имащи касателство към темата:

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Приета от Великото народно събрание
    12 юли 1991 г.

Ние, представителите на Седмото Велико народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ
    като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;
    като издигаме във върховен принцип правата на личността нейното достойнство и сигурност;
    като съзнаваме неотменимия си дълг да пазм националното и държавно единство на България;
    прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава,
    за което приемаме тази
    КОНСТИТУЦИЯ

Глава първа

ОСНОВНИ НАЧАЛА

Чл.6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
    (2) Всички граждании са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено полижение или имуществено състояние.

Чл.11. (1) Политическия живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм.

(4) Не могат да се образуват политически партии на на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.

Чл.13. (1) Вероизповеданията са свободни.

(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.

И така, Сър Грей, на основание горните текстове от Конституцията, какво е твоето мнение по поставения въпрос?
    "Войната е продължение на политиката с други средства" Генерал Карл фон Клаузевиц

Comment

Първо, да изразя подкрепата си за Голъм и сър Грей.
      Второ, аз бях през осемдесетте из "турските" области и имам впечатления от събитията и хората там.
      Та, на въпроса - ако ние, жителите на тази българска земя - българи, турци и т.н., християни, мюсюлмани, атеисти - не направим нещо за да заживеем без конфликти и да се приемем едни други, такива каквито сме, няма бъдеще за страната ни. Няма бъдеще за нито една от съставящите българската нация в момента етнически групи, ако не изградим една общност. Няма да е лесно, най-вероятно няма да стане в рамките на моето поколение, но нека не правим неща, които ще попречат на децата ни да направят това обединение.
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Ами просто вече достатъчно дълго съм извън България и през това време са се натрупали достатъчно случая, в които е трябвало да защитавам родината си и нейната репутация директно и индиректно. И продължавам да го правя, дори срещу другите българи тук (което е най-тъжното) и въпреки тях. И докато ти фантазираш и философстваш на ляво и дясно за "българския райх на терор и подтисничество", всеки един от емигрантите във форума, които по една или друга причина са извън Бг, е много повече патриот от теб (или поне е имал случай да го докаже на практика).
        За острите ми думи се извинявам и като оправдание ако мога да кажа - те не са насочени лично към теб, а към всички тези, които от една страна смятат милеенето за България и "любовта към родината" мръсни думи (има такива тука около мене, "по немци от немците"), от друга към тези, които злоупотребяват със същите неща в идеята за някакви расови националистически отживелици от миналото хилядолетие. Истинския патриотизъм не е това, истинския патриотизъм е тих, но постоянен. Всеки ден да знаеш, че си българин, че представляваш страната си (и то не само в чужбина, по същия начин представляваш страната си и когато си в Бг). Да знаеш, че твоят род е български, за добро и лошо. Просто твоята реплика ме подкачи в това болно място - ненавиждам хора, които злоупотребяват с това мило ми чувство.

А по въпроса за ДПС - да, на пръв поглед кофти звучи. Но пък и тя не е партия на верска или етническа основа - аз ако искам мога да членувам в нея. Тя е просто партия, която набира електората си от определена социална група, точно както и всички други партии. Официално няма никакви забрани или ограничения за членуващите. Така че не са в нарушение. Но по въпроса трябва да се изкажат юристи де, аз си размишлявам само.
        Обаче всичко това са си само на ей така спорове. Важното и основното е, че ДПС е важна за "етническия ни мир" (в кавички, защото това не ни е чак такъв проблем все пак, слава богу, и пак донякъде благодарение на ДПС) Това, че водачът и е ловък машинатор и умел политик е друг въпрос. Ако влиянието на ДПС е твърде голямо, нека другите партии и отнемат електората. Щом хората гласуват за нея, значи тя с право заема мястото, което има.
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Напълно подкрепям Воланд в извода му, че ако всички етоноси в страната не вижеят в мир и разбирателство, България е обречена. Аз съм “за” добросъседствките отношения със съседните ни страни и техните малцинства у нас. Подкрепям и виждането, че няма резон да се говори за чисти българи или други етноси. Това отдавна вече е невъзможно. Следователно разделението по етнически признак е неадекватно.
          По въпроса за новините на турски и легалността на ДПС. Аз обичам да си пия кафето турско. Евала им правя на комшиите за баклавата, кадаифа и локума. Аферим им и аз агнешкото – знаят те къде е на хляба мекото. Не знам дали все още разрешено многоженството, ама и да не е – пак евала! Тоз дето го е измислил заслужава награда, а ако е отменено – виновника да са накаже с 20 години пост и молитва, неговата сметка! Аз подкрепям и отношенията в дух на добросъседство и сътрдуничество с “комшулука”. Имам колежка туркиня и мога най-отговорно да заявя, че не съм имал по-коректен колега от нея. Познавам и имам високо мнение и за приятеля и. Така че към турците и турското малцинство аз лоши чувства не излитвам. Но, идва времето за “но”-то. Това, че отношенията ни не бива да се градят на база нещо станало преди 150 години, е ясно. Ако всички държави в Европа тръгнат да правят такова нещо, значи да сме постоянно във война. Но това не е основание да се забравя миналото. Нито пък да се поругава паметта на загиналите за свободата и независмостта на България. Според мен, може и да греша, новините на турски са именно подигравка с паметта на тези хора и с достойнството на България. Че е против Конституцията, е ясно от цитираните текстове. Но много по-лошо е, че е обидно спрямо паметта на загиналите. А и нека само си припомним мотивите за създаването им. Те си бяха чисто политически. Което е пак противоконституционно. Защо след като партията, която ги “благослови” (СДС) падна от власт, те не отпаднаха? Защото ДПС е отново в управляващата коалиция. И в тази връзка, искам да отбележа че според мен, Доган е най-големия политк с българско гражданство в момента. Явно школовката на ДС наистина е много ефективна.
          Сър Грей, ти продължаваш да равиваш тезата си, като вече отбелязваш, че всички емигранти на форума са по-големи патриоти от мен. Чудя се, дали имаш факти в подкрепа на твърдението си? Дали си чел досието ми? Кога ще защитиш тезата си? Нямам търпение да прочета “сравнителната характерристика”. Или, може би, ще постъпиш по-разумно и ще оттеглиш думите си?
          Е, в този дух, и аз предлагам извиненията си. Думите ми не бяха насочени лично към теб, а към всички онези, които се подиграват и опитват да правят политика от честта на нашия народ.
          Но Сър Грей, аз не мисля, че съм дал повод, да попадам в категорията на хора, споделящи расови отживелици от миналия век. Не споделям схващането, че един хора са по-висши по произход от други. Ти, може би, визираш негативното ми отношение към евреите, но то в никой случай не може да се окачестви като “расизъм”. Тъкмо напротив – аз не веднъж съм отбелязвал, че дълбоко уважавам еврейския народ, макар че същевременно не харесвам отношението му към другите народи. Аз не споделям расистки виждания и спрямо цветнокожите хора, така че моля, за в бъдеще, да не бъда класиран в тази обидна категория.
          Също така по адрес твърдението, че “… истинския патриотизъм е тих, …”. Ако това е така, то, според теб, Ботев, патриот ли е?!
          "Войната е продължение на политиката с други средства" Генерал Карл фон Клаузевиц

Comment

Да, ДПС не е противоконституционна доколкото, както отбеляза и Грей по идея тя се бори за спазването на правата на човека (а не на турчина, да речем). По останалото мисля съм казал достатъчно .

Comment

Не, Фашо, аз не искам да доказвам никакви тези, нито пък да сравнявам този с оня. Нека ти напомня само, че ти подхвърли първата реплика. Но приемам, че съм те разбрал прекалено силно и затова реагирах и аз силно, и с това приключвам "сравнението".
              Относно вижданията ти, аз не съм човека, който ще съди върху тях (затова и се въздържах от коментар доскоро). Но знам за мене си, че никога няма да се водя по идея, каквато и да е тя, която ограничава личностната ми свобода. А ако някой се опита да ми я наложи, то ще се съпротивлявам по всеки възможен начин срещу нея и привържениците и.
              За Ботев- всяко нещо с времето си. Нещо не виждам в околността по 3 синджира заробени девици, дет да трябва да бъдят спасени от душманите гадни За жалост, бих добавил.
              XV mile the sea brode is
              From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Да Сър Грей, действително аз "стрелях първи" :roll: Така че и аз на свой ред поднасям извиненията си. И знаеш ли? Нашите реакции доказаха несъстоятелността на взаимните ни обвинения. Така че минало заминало.
                За ДПС - аз не се съмнявам, че ако приложим буквата на закона, партията ще си е наред. Само исках да покажа, че малко не и е чиста работата. А новините на турски са наистина прекалено голям жест. Не тряба да забравяме че ако една държава се държи като курва, към нея ще се отнасят като към курва. Така че, според мен, редно е да се върне старото положение, за да не стане по-зле. Ами ако и другите теноси вземат, че поискат и те нещо такова? Къде ще му излезе края?! Ръкавицата може и да е кадифена, но юмрука трябва да е железен, за да има баланс.

Comment

Боже, какви са тия други "етноси"? Та те са част от българите. А ти, Fasho, говориш сякаш са някакви навлеци или чужда част. Не съзнаваш ли, че именно там е проблемът - докато ние мислим за нашия собствен народ разделено и го делим на свои и "други етноси", то самият проблем ще пръдолжава да съществува. Той започва да се решава именно от момента, от който примеме, че всички ние, които живеем в тази държава (или пък произлизаме от нея, но живеем извън нея) сме българи, независимо от етническия си произход. И това няма да стане като се показват "железни юмруци", независимо в какви ръкавици са скрити...

Comment

az li4no se 4ystfam dosta bulgarin i ne me kefi da sum na ravna noga s mangali i fesove..onova pedal4e xitler da sa be6e setil da prepurji i nekoi dryg 4itak 4e taka ili ina4e sa mnojko ama i s 4ifytite e sfurl dobra rabota mom4eto

Това мнение заслужава да бъде изтрито - освен изразяване на безпочвен расизъм няма нищо друго в него - и ще бъде изтрито. Ако искаш да остане смекчи тона и обясни моля те (ако въобще можеш) защо ти да си българин, а Мехмед 2 Фатих (потребителя във форума с тоя ник) например да не е.
                    Sir Gray
                    ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Напълно съм съгласен със забележката на сър Грей към Вас, araslan. И бих добавил една процедурна забележка - пишете на кирилица, още повече, щом във Вас напират подобни по сила родолюбиви чувства.

Comment

Мехмед 2 Фатих има ли синя кръв.Не знам какво е станало със турската династия и каква е съдбата и след ПСВ.

Шовинст, едно предложение - когато имате подобни питания, използвайте лично съобщение до съответният потребител - инак е някак неуместно, особено формата в 3-то лице, която сте избрали.
                        gollum

Поравих я
                        А за PM/личните/ е добра идея.

Comment

Ще си позволя леко да не се съглася с теб - не виждам нещо кой знае колко осъдително в това да има новини на турски език при положение, че имаме официално признато турско етническо малцинство, което при това не е никак малко спрямо цялото население.
                          Според нашата конституция България е еднонационална държава, в която няма национални малцинства, а само различни етнически групи. Аз не съм видял в някоя държава да има новини по държавната телевизия на малцинствен език. БНТ е държавна елевизия и като такава трябва да предава програми само на официалния според конституцията език.

Comment

Когато преди време Империал направи тема за национализма аз се учудих защо точно затова но явно има защо.

araslan - това последното мнение е смазващо глупаво. Отчайващо.

Хихи да разбирам ли че всички националисти мразят евреи и турци. В това ли се изразява истинският национализъм а? Не разбира се. Вие се обявавате от една страна за истински родолюбци последната надежда на България (прекален светец и богу не е драг :lol: ) и от друга сте просто псевдонационалисти с познати идеи в позната форма. Например някои тук говорят като завършени неонацисти, скинове или както искате ги наречете.

Цитирам araslan

"az li4no se 4ystfam dosta bulgarin i ne me kefi da sum na ravna noga s mangali i fesove..onova pedal4e xitler da sa be6e setil da prepurji i nekoi dryg 4itak 4e taka ili ina4e sa mnojko ama i s 4ifytite e sfurl dobra rabota mom4eto"

Това мнение печели наградата за... не не просто няма такава награда...

Comment

Манщайн,аз съм преди всичко родолюбец.
                              Не мразя турския народ,мразя тези,които живеят в Анадола и идват за изборите да изберат ДПС,и да си заминат пак за Анадола,но те не търпят тегобата на турското управление.Известно ли,е че в Кърджали наричат българите-гяури?

Колкото до евреите,това е една много дълга тема.Ако си изкажа мнението,което вярвайте ми би било напълно обективно ще ме нарочите за "антисемит"."Aнтисемит" преди е означавало човек, който мрази евреите. Сега то означава човек, когото евреите мразят.

Comment

Да си родолюбец значи да си настроен положително и да обичаш страната си и т.н. а не да мразиш малцинствата - всички вие които се биете в гърдите и крещите че сте родолюбци и националисти всъщност не обичате толкова България колкото мразите турците евреите и т.н. около 15 % от същата тази България.

Шовинистъ написа
                                Колкото до евреите,това е една много дълга тема.Ако си изкажа мнението,което вярвайте ми би било напълно обективно ще ме нарочите за "антисемит"
                                Не знам дали ви интересува но аз отдавна ви смятам за антисемит.

Шовинистъ написа
                                "Aнтисемит" преди е означавало човек, който мрази евреите. Сега то означава човек, когото евреите мразят.
                                :? :o

Comment

Working...
                                X