Хм, спорът се разгорещява, а аз за себе си не мога да взема позиция. И аз съм привърженик на свободите за всеки, това е ясно. Но като се замислиш официален език е българския. Телевизията е официална, ерго трябва да е на български. Свободата на словото се гарантира от възможността малцинствата да си излъчват на собствения език. Тук, в Германия, е точно така. На никой няма да му хрумне да пусне предаване на турски по националната, макар и те да имат значително турско малцинство, което на това отгоре е и доста по-турбулентно от нашето. Още един довод - след като малцинствата имат прецедента на някакво време за техния език в истанцията "официална телевизия", то те биха могли да претендират например и за приемни часове на турски в министерствата да речем, или нещо от сорта. А това вече би било абсурдно (заради това, че ще бъде изгъзица "в името на свободата", не защото не искам да им се дават такива часове)
Но на практика разбира спора за мен е чисто академичен в смисъл, че аз се опитвам да открия моето настроение и позиция по въпроса. А за самите новини - ако турците държат на тях и искат да си ги имат, то нека заповядат. Ако те могат да изкажат позиция по въпроса, то смятам, че тя трябва да се уважи, защото 20те минути на турски са нищо работа, на никой не пречат реално, а само ще зарадват турските ни съграждани
Но на практика разбира спора за мен е чисто академичен в смисъл, че аз се опитвам да открия моето настроение и позиция по въпроса. А за самите новини - ако турците държат на тях и искат да си ги имат, то нека заповядат. Ако те могат да изкажат позиция по въпроса, то смятам, че тя трябва да се уважи, защото 20те минути на турски са нищо работа, на никой не пречат реално, а само ще зарадват турските ни съграждани
Comment