Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Познай историческата личност по фрагмент от описание,снимка или и двете.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Може ли аз да предложа едного, докато Thorn си намисли загадка?
    Click image for larger version

Name:	52a.JPG
Views:	1
Size:	27.8 КБ
ID:	530094
    "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Клайст.

Comment

Прилича на Клайст. Да не е при Ростов?

Comment

Браво, фон Клайст е. А това зад него днес е обект на ЮНЕСКО като едно от най-красивите съоръжения в света - Днепрогес, Запорожие. На снимката се вижда както е било взривено от отстъпващата РККА.

Name:	dges.jpg
Size:	31.7 КБ
ID:	530095
          "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Аз обикновено не пускам загадки тука, но в случая не мога да се въздържа. Надали някой ще познае, но - ето данните, пък каквото стане.
            И така - става дума за генерал, който е бил с този чин през Първата световна война, в руската армия. След това - в бялото движение. И накрая, през Втората световна война - във формирование към Вермахта. Остава само да добавя, че е евреин.

Name:	1921.jpg
Size:	25.9 КБ
ID:	530097
            На тази снимка, правена по нашите географски ширини през 1921 г., въпросният човек е най-долу вдясно.

Name:	1943.jpg
Size:	102.5 КБ
ID:	530096
            Инспектира своята част, 1943 г.

Name:	1943-2.jpg
Size:	41.2 КБ
ID:	530098
            Като генерал, пак 1943 г.

Хъм, сбъркал съм, в царската армия той още не е генерал, до генерал "дораства" след това.
            Last edited by messire Woland; 14-07-2011, 14:55.
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Штейфон.

Съжалявам, но ме предизвика с това
              Надали някой ще познае

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

А, е, да. То после Голъм ми каза, че съм дал прекалено много информация. Аз самия не бях чувал за него, а все пак генерал-евреин при германците през ВСВ ... но е интересно мястото, където попаднах на това, в блога на Борис Акунин, писателя: http://borisakunin.livejournal.com/
                И ми хареса неговата забележка, че "фон"-ът е от неправилната страна на името

P.S. И още малко инфо към първата снимка, така и така е отгатнато. Тя е правена през 1921 г., в България. След това, вероятно заедно с останалите, Штейфон е изгонен на 11.05.1922 г. от правителството на Стамболийски, когато остатъците от белогвардейските части са обезоръжени. Стамболийски, вероятно с право, се е опасявал, че присъствието на големи и въоръжени чужди части на наша територия и то в оня период, може да има неприятни последици.
                Last edited by messire Woland; 14-07-2011, 15:30.
                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Я да пусна един командващ.

Comment

http://adb.anu.edu.au/biography/bird...-birdwood-5240

Крамер извинявай не съм познал загадката ти, но си постнал снимката направо от wikimedia и името на барона се появява с кликване на десен бутон и Properties...
                    Last edited by Francis Drake; 23-07-2011, 10:24.

Comment

Къщата на бай Ивана се състои само от една стаичка, тъй щото онова, което той говорел и вършел с ХХХ, бивало чуто и разбрано и от стопаницата на бай Ивана. Тя знаела вече ХХХ, кой е той и по каква работа ходи. Като майка на няколко дребни дечица, тя не можела да гледа хладнокръвно как мъжът-оставя своята работа и къщата си без ока брашно, та ходи подир страшния човек.
                      - Ти си намери другар като тебе, без жена и без деца, говорела тя на ХХХ и започнала да го ненавижда.
                      - Да я очистим- казал един ден нашият херой на бай Ивана.
                      - Съгласен съм, отговорил той, без да изпитва по-надълго причините.
                      .....
                      Планът между ХХХ и бай Ивана бил скроен. Първият щял да дойде рано една заран да извърши престъплението, А бай Иван по обикновено ще да извика:
                      "Тичайте, съседи, нападнаха ни душмани!"
                      Кой е ХХХ?

thorn

Comment

Левски

Comment

Имаме познал верния отговор. Загадката не беше сложна, но се впечатлих как „светецът“ Левски ей така, между другото решава да убие „майката на няколко дребни дечица“ и то за нищо. Не отговаря на общоприетата представа за него.
                          Наистина – Не сътвори себе кумир.

thorn

Comment

Name:	123.jpg
Size:	94.1 КБ
ID:	530110

Comment

Батька Махно смотрит в окно - на дворе темным-темно!

thorn

Comment

Правилно! Нестор Махно е обичал да казва : "Бий червените, докато не побелеят и бий белите, докато не почервенеят."

Comment

Working...
                                X