Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Познай историческата личност по фрагмент от описание,снимка или и двете.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Хм, да не би да става въпрос за Михаил Керуларий и Исак Комнин?
    A strong toun Rodez hit is,
    The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Да.

Comment

Залагам на това, че е някой руснак-може би доктор или дипломат, и събитията се случват около средата на 19 в.
        Колко близо съм била, описала съм го едно към едно и само името ми е убегнало...
        Константин Николаевич Леонтиев е руски философ и дипломат...След като завършва медицина в Москва, той е военен лекар по време на Кримската война (1853-1856). През 1861 година се жени за дъщерята на гръцки търговец от Феодосия. През следващите години е на дипломатическа служба на Балканите - в Крит, Одрин и Солун.....
        Ги пак си наред - измисли нещо по-лесно този път!

Comment

zahar4e написа Виж мнение
          Колко близо съм била, описала съм го едно към едно и само името ми е убегнало...

Ги пак си наред - измисли нещо по-лесно този път!
          Да, наистина беше близо .

А...лесно...То няма да е интересно, ако е лесно

На десетия ден ние достигнахме X, откъдето започва провинцията. Тази земя е една от най-добрите в света; в нея Бог е обединил благините, които са разпръснати по другите земи. Нейните жители са най-миловидно изглеждащите хора, с най-чистите дрехи и най-изтънчените в менюто си, и най-добросърдечните хора във вселената. Където и да спирахме в тази земя, било то в частен дом или в странноприемница, нашите съседи и мъже и жени (които не забулват лицата си) идваха да ни обгрижват. Когато ги напускахме, те се сбогуваха с нас все едно бяха наши роднини или наши сънародници и можеше да видиш как жените плачат. Те печаха хляб само по веднъж на седмица и хората свикнаха да ни дават като подарък топъл хляб в деня, в който го печаха, заедно с други вкусни храни, казвайки: „Жените ни ви пратиха това и ни молят да се молите за нас”. Всички жители са правоверни сунити; между тях няма сектанти или еретици, но (недостатъкът им е, че) те ядат хашиш и смятат това за безвредно.
          Кой е авторът на тези редове и коя е страната, която описва?

Comment

Ибн Фадлан, Волжка България

Comment

KIZIL DELI написа Виж мнение
              Ибн Фадлан, Волжка България
              Тц

Comment

Ги, знаеш ли че в Йемен още дъвчат кат, който е вид наркотик?

Comment

Ричард Лъвското Сърце!?

Comment

Ричард Лъвското Сърце!?
                    Не. Steelman, или играй или ще ти трия постовете като спам от тук нататък

Comment

Такккка,
                      единствената мюсюлманска общност, където мъжете забулват лицето си, а жените не - това са туарегите, населяващи Сахара и разпръснати в шест различни държави, но аз залагам на Алжир.

Да не е Мохамед-пророка, нашият герой??

Comment

Такккка,
                        единствената мюсюлманска общност, където мъжете забулват лицето си, а жените не - това са туарегите, населяващи Сахара и разпръснати в шест различни държави, но аз залагам на Алжир.

Да не е Мохамед-пророка, нашият герой??
                        Не, той не е можел да пише Единственото, което имаме като запазени негови думи, е "Коранът", но той не го е написал сам, а учениците му са записвали, докато е говорел.

Логиката ти е добра, захарче, но ти визираш сегашното състояние на нещата. Дали и преди е било така?

Comment

Ги ,на колко предположения имам право?Първото ми предположение е , че щом не е Йемен, тогава би трябвало да е бившата Туркестан или съседна на нея.

Comment

Не е Туркестан (коя между другото е бившата Туркестан, че се сетих за Туркменистан?). Ако визираш средновековната област Туркестан в Средна Азия, не е тя.

Comment

Тогава предлагам град Тимбукту, по няколко причини:

Тимбукту има славна история на град, пресичан от пътищата на керваните, свързващи Западна Африка с търговци от цяла Северна Африка и оттам с Европа. На Стария континент името Тимбукту винаги е било метафора за екзотични, далечни земи, а разказите за африканския град, златните му дворци и високите кули са възбуждали въображението в късното Средновековие. Легендите разказват как император Манса Муса през 1324 г. тръгнал на поклонение към Мека с хиляди хора от Тимбукту през Кайро. Когато спрял в Кайро да посети султана, Муса ми дарил толкова много злато, че всички заговорили за несметните богатства на Тимбукту. Древното селище има огромен принос не само за развитието на ислямската, но и за световната цивилизация. Още преди XIV в. Тимбукту се превръща в книжовен център, където са писани и преписвани десетки книги, а през XV в. възниква и ислямски университет, в който освен Корана са изучавани и редица светски дисциплини.....Ислямска пословица казва: "Солта идва от север, златото - от юг, а божиите слова и съкровищата на мъдростта - от Тимбукту"

Comment

Ги ,предполагам ,че автора е мюсюлманин сунит.Ако е турчин ,може би е Евлия Челеби, а ако е мароканец то най-вероятно е Шамс ад-дин Абу Абдалах Мухамад Ибн Батута.На Шамс ад-дин ,а също и на неговия съвременник Ал Умари голямо впечатление със своето богатство и гостоприемство на хората им е направила областта Хорезм , но ти каза че не е Туркестан ,а Туркестан е много общо понятие и според мен Хорезм е била в Западен Туркестан, тоест според теб излиза ,че и Хорезм не е.

Comment

Working...
                                X