IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Произходът на думата цар
Collapse
X
-
Хана написаВ смисъл, че подобни титли, обръщения, знания често получават вътрешни съкращения Koenung -> king, Kung, Colonel -> [k:nl]. Аз поне така го разбрах.Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 21-03-2007, 17:15.
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
офтопик:
Хана написаА сега вече освен кирилицата явно изобщо не ти работи клавиатуратаA strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Гост
Тц-тц
Тъкмо направих едно откритие в дискретни системи за управление (непрекъсната динамика на обекта, дискретно автоматично управление от контролера) и вие искате да ми развалите настроението
За Sir Gray
Този самозван рицар сам престъпва рицарските си клетви с подобни обидни твърдения. Мисля че е ясно, че когато някакъв учен намери доказателства, оборващи негова теза и ги публикува, това означава,че според него те са неоспорими, защото, публикувайки ги, си копае научния гроб, така да се каже. А по тази тема ИМА доказателства. Посочил съм източници, можете да ги прочетете.
До император Цезар - Август:
Всъщност, ИМАТЕ право в известна степен - пряк аналог на Цезар ИМА в ирански (обсъждано в предишни теми),а тъй като българите (все едно дали на някого му е приятно от това) имат преобладаващо корени в иранското езиково семейство (имат и урало-алтайски думи, ПО-ВЕРОЯТНО заемка от европеидни урало-алтайскии народи като угрите например - ако не сте разбрали от цялата ни история тюркските племена - от хуни до турци са ни смъртни врагове от началото на отброяването и, та чак до сегашния момент) има вероятност да е дошла тази дума и оттам или най - малкото да е повлияла на произнасянето на латинската титла. Тук говорим за ВЕРОЯТНОСТИ, като засега по - голямата вероятност е да е дошла титлата от цезар.
Та така
T.Jonchev написаЗа Марр - :tup:
Разликата е, че докато навремето Марр е "колел и бесел" в руската лингвистика, Фоменко не може да направи нито едно от двете в хронологията.
Comment
-
Ама много разсеяно го прочетох тоя Фасмер (дано да ми прости първосигналната забележка в предния ми пост:vb_sad: ) и съм пропуснал най-важното::1087: :1087: :1087:
Хана написасомнительно происхождение из гот. *Kaisāreis; невозможно происхождение из ср.-греч. Καῖσαρ.
Guy de Mont Ferrand написаофтопик:
Работеше си бе :p Просто не исках да пиша на латиница или на чужд език! Това е форумът на "Бойна слава" все пак!
Лъчезар написаПО-ВЕРОЯТНО заемка от европеидни урало-алтайскии народи като угрите например - ако не сте разбрали от цялата ни история тюркските племена - от хуни до турци са ни смъртни врагове от началото на отброяването и, та чак до сегашния момент) има вероятност да е дошла тази дума и оттам или най - малкото да е повлияла на произнасянето на латинската титла.
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
Гост
Sir Gray написаКоито доказателства са? Можете да ги посочите тук набързо, че да можем да се убедим в тях. Само на голи твърдения и "логика" не виждам защо трябва да се вярва.
Comment
-
Гост
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написаАма много разсеяно го прочетох тоя Фасмер (дано да ми прости първосигналната забележка в предния ми пост:vb_sad: ) и съм пропуснал най-важното::1087: :1087: :1087:
Аз не бих си позволил толкова категорична дума, като "невъзможно", но Ги, май сме на път да елиминираме "подлите и коварни" гърци!:tup: Останаха германците. Там задачата ни явно ще е значително по-трудна.
Честита кирилица! Ако знаеш ония двамата братя колко ругатни са отнесли от мен, когато понякога пиша, пиша и като погледна какво съм написал, се оказва че не съм си сменил лингуиджа.
Урало-алтайските народи не са били от най-европеидните, поне докато са обитавали прародината си. А защо реши, че хуните и турците винаги са ни били смъртни врагове? И каква връзка има това с титлата цясар? Ами те и ромеите често са ни били смъртни врагове.:sm186:
Връзката е с титли, сродни с Цезар по звучение и смисъл, които е вероятно и българите да са притежавали.
Ромеите са ни били по - скоро спаринг партниор, а често и съюзници
Sir Gray написаНяма нужда да е детайлно, напълно достатъчно е и накратко, но аргументно пълноценно.
С две думи Марр е извършил палеолингвистичен анализ на доказани български думи, на думи от съвременния български език, съпоставяйки ги с древни езици, особено с кавказки, както и с най - старите ирански езици и е стигнал до извода си. За повече информация, трябва да се чете от източника. Аз не съм 100% коректен, защото в момента не ми е пред очите книгата.
Comment
-
Лъчезар написаС две думи Марр е зивършил палеолингвистичен анализ на доказани български думи, на диуми от съвременния български език, съпоставяйки ги с древни езици, особено с кавказки, както и с най - старите ирански езици и е стигнал до извода си. За повече информация, трябва да се чете от източника.XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
Гост
Sir Gray написаДнешни български думи с архаични ирански такива? Абсурдността на такъв метод е споменавана многократно и би трябвало да е очеизваждаща. Ако аргументите се базират на такива методи, то те са ненаучна фантастика (някой тук много добре беше показал как с такива методи излизаме първи братовчеди на англичаните ).
Comment
-
Е то и аз съм рицар от класа, ама кралицата нещо все отказва да ме тупне с меча по рамената...
Изказването "Той е еди какъв си от класа" няма никак да ме накара да му вярвам повече, аз исках аргументи. Също и това, че се цитирал от някой си друг (абсурдността пък на тази "логика" е разгромяваща).XV mile the sea brode is
Comment
-
Гост
Sir Gray написаЕ то и аз съм рицар от класа, ама кралицата нещо все отказва да ме тупне с меча по рамената...
Изказването "Той е еди какъв си от класа" няма никак да ме накара да му вярвам повече, аз исках аргументи. Също и това, че се цитирал от някой си друг (абсурдността пък на тази "логика" е разгромяваща).
Comment
-
Ще защо аз да трябва да върша вашата черна работа и да доказвам вашата теза? Щом така горещо, но смея да отбележа засега напълно неподплатено я подкрепяте, то вие ще трябва да изнесете и доказателствата за нея. Иначе това са думи на вятъра.XV mile the sea brode is
Comment
Comment