Според мен споровете за религия са безсмислени. Религията е лична вяра, не е нещо което може някой да защити пред друг с логически издържани аргументи.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Каква е Вашата религиозна принадлежност
Collapse
X
-
Кало е прав: въпросът "Каква е Вашата религиозна принадлежност?" не предполага в отговорите да присъства "атеизъм". Така излиза, че атеизмът е някаква религиозна система, която няма нужда от доказателства.
Далеч по-добре би било, ако имаше отговор "не съм религиозен". Май това би променило начина на възприемане на въпроса. И ако е възможно да има 2 отговора. Тогава щяхме да отговорим на хипотезата, при която някой е покръстен като дете (значи някой друг е решил), но с възрастта е осъзнал, че е нелепо. Тогава е съвсем очаквано да излезе (например) "православен" (по случайност) и "не съм религиозен" (по убеждение).
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеНека да позная - нямаш много висока оценка по математика, налиНикто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
benjamin написа Виж мнениеАми ха докажи, че няма дракони!
Ако аз твърдях, че нямаш дракони, да доказвам... А то тия работи ти ги твърдиш, ти ги доказвай!
benjamin написа Виж мнениеНауката не може да докаже това.
Говорим по принцип, разбира се, не че много държа да доказваш нещо
benjamin написа Виж мнениеИ имам доста добра оценка по математика.
Comment
-
Изчезнал Безследно написа Виж мнениеДоколкото разбирам, мисълта ти е, че съществуването на бог е толкова вероятно, колкото е вероятно съществуването на феи, елфове, самодиви, върколаци и дядо Мраз.
Тук съм напълно съгласен.
Comment
-
Ще повторя, твърденията за съществуване на бог НЕ стоят на едно ниво/ в една плоскост с твърденията, че няма доказателства за такова съществуване. Първите са обосновани с, ъъъъ, вяра (или параноя/шизофренна параноя, както нарича този тип убеждение науката), вторите лежат на плоскостта на онзи тип мислене, извел човечеството до инструментите, логиката и т.нар. научно-технически прогрес. Първото няма нужда от доказателства, поради което няма и нужда от доказателства за отричането му. Въпреки това, без да подхожда високомерно, второто - боравейки с правилата на логиката и научния метод, отнасяйки се обективно към твърдението за бог, с голяма степен на вероятност го отхвърля. Поради липса не само на доказателства, но и на предпоставки за подобна идея.
В извества степен, твърдението за съществуване на зодии, и като цяло - шарлатанията астрология, са по-вероятни и възможни от твърденията за бог.
Comment
-
Кало, науката не отхвърля с голяма степен на вероятност съществуването на бог. Сега, ти ако искаш повтаряй, потретвай, а ако искаш, запознай се с модерните космологични модели. Имало е момент, когато всички са си викали - ето, бумнал е големия взрив, те ти сътворение, всичко е ясно - богове няма Само че този момент отдавна е отминал.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеКолега, не знам... на различни езици ли пишем, какво става...
Ако аз твърдях, че нямаш дракони, да доказвам... А то тия работи ти ги твърдиш, ти ги доказвай!
Относно науката, Стивън Хокинг например има интересни разсъждения от гледна точка на физиката.
От гледна точка на логиката съществуването на всемогъщо съществото е дълбоко противоречиво и води до неразрешими парадокси. Така че драконът, феите, елфите и така нататък са много по-вероятно от боговете.
Comment
-
benjamin написа Виж мнениеИменно. Който твърди, че има богове, трябва да го докаже. До тогава приемаме, че няма. Вяра тук няма, а принципи на разума.
benjamin написа Виж мнениеАтеизмът не означава ли липса на вяра? Аз поне точно така го разбирам.
benjamin написа Виж мнениеОт гледна точка на логиката съществуването на всемогъщо съществото е дълбоко противоречиво и води до неразрешими парадокси.
Comment
-
[QUOTE=Кухулин;413282]
Може и така, но по-добре му викай агностицизъм в такъв случай
/QUOTE]
Според мен агностицизма не изключва вярата. Той за мен поне е по-скоро вяра, че това което е отвъд човешките разбирания не е познаваемо и следователно всички опити то да бъде дефинирано посредством религии, са в самия си фундамент неверни и манипулативни. Докато атеизма до колкото схващам е точно негативна вяра (отрицателство) на самата концепция за бог.
Comment
-
Да, при тази форма на агностицизъм човек вярва (пост #42), но вярата засяга същността на познанието, а не същността на бог. Лично аз споделям възгледите на слабите агностици - знанието липсва сега, но е възможно да се появи в някакъв момент. Просто, ако ще говорим за вяра, доста сериозно вярвам в способностите на научната методология да разнищва подобни казуси. Неравенството на Бел е добър пример
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеКало, науката не отхвърля с голяма степен на вероятност съществуването на бог. Сега, ти ако искаш повтаряй, потретвай, а ако искаш, запознай се с модерните космологични модели. Имало е момент, когато всички са си викали - ето, бумнал е големия взрив, те ти сътворение, всичко е ясно - богове няма Само че този момент отдавна е отминал.
Comment
Comment