Начи от електронните има още един плюс - потреблението ще падне и с него цената на бензина.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Електрическите и безшофьорни коли
Collapse
X
-
Dinain написа Виж мнениеНачи от електронните има още един плюс - потреблението ще падне и с него цената на бензина.
Comment
-
ValBo написа Виж мнениеМного мразя да карам по магистралата. Никаква тръпка, освен от изскочилите, без да погледнат огледалото идиоти. Добре, че 30 години каране се научих да ги познавам отдалеч. По магистралата се усещам от време на време, че карам само с рутина, без мисъл. И ако жената не бърбори, може и да заспя.
Най ми е добре по завоите в проходите, където левият ти крак не се схваща от неподвижност. Адреналинът е друг там. Пък нека светят дисковете.
Сле планинско каране се чувствам уморен, но леко еуфоричен. А след магистралата - нищо. А аз поддържам средна скорост над 140
Comment
-
Колкото и да са скучни магистралите, в името на безопасността ги предпочитам. Идиотите и по планинските и по второкласните пътища и по първокласните ги има бол /особено в България/. На мен преди време ми изкочи един юнак и то точно на завой когато изпреварваше тир - много подходящо място за изпреварване!Вместо да се върне зад камиона като ме видя, той даде газ пресече пътя ми на буквално на метри. Жената до него си помисли че катастрофата е неизбежна , закри лицето си в шепи и легна на преднаната седалка. Той успя да овладее колата и спря на едно разширение на пътя откъм моята страна!!! В първия момент не се стреснах но после цялата ми кръв се качи в главата като осъзнах какво можеше да се случи. Идваше ми да обърна колата и да го разкатая!П.В.
Comment
-
Dinain написа Виж мнениеНачи от електронните има още един плюс - потреблението ще падне и с него цената на бензина.
Реално евтиният бензин, китайските играчки и пластмасовите чашки ще останат в миналото. Все едно днес, в ерата на компютрите да искаш да си купиш пишеща машина. Ще е скъпо и за придобиване и за подръжка.
Аз си мисля че при достигане на определен праг на дела на електрическите коли, примерно 40-50% от продажбата на нови машини, бензиновите коли както се казва ще изчезнат за една нощ. Както и рязко ще намалее съпътстващата инфраструктура - бензиностанции, цистерни, сервизи, рафинерии, танкери...списъка е много дълъг.
De Ruyeter написа Виж мнениеНа мен преди време ми изкочи един юнак и то точно на завой когато изпреварваше тир - много подходящо място за изпреварване!Вместо да се върне зад камиона като ме видя, той даде газ пресече пътя ми на буквално на метри. Жената до него си помисли че катастрофата е неизбежна , закри лицето си в шепи и легна на преднаната седалка.
Nick написа Виж мнениеПрелест! Извънмерното тегло при електричките е плюс, щото правело центъра на масата нисък и колите били по-стабилни. А дългото зареждане е плюс, щото предотвратява катастрофи, предизвикани от изтощени от каране шофьори.Last edited by Amazon; 07-04-2016, 18:04.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Аз пък много бих се радвал на един парен автомобил - сериозно. В момента се произвеждат компактни многоцилиндрови парни двигатели за лодки. Със сравнително малко усилие могат да станат и автомобилни. Няма скоростни кутии, няма електроники, няма дявол. Тиха, плавна работа, плоска крива на въртящия момент, "свободна" енергия за отопляване в студено време. Парата се генерира от изгаряне на всевъзможни горива, няма претенции към октаново/деканово число и др. Съвременните парогенератори вдигат нужното налягане почти мигновенно; още преди сто години добрите парни коли (Стенли, Добъл и др.) са можели да го правят за няколко минути.
През 1974 г. Сааб разработи лек автомобил с парен двигател с висока мощност и ниско потребление на гориво. Оттогава съм много запален по парните автомобили.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Това е интересно. Още повече че КПД-то е по-добро и вредните емисии могат да бъдат по-ниски. Сега прочетах че VW прави такъв двигател 1996 за Шкода Фабиа. Двигателят дори не ползвал масло. Отказват се от масово производство защото пазара не бил готов за такова нещо...май всичко опира до маркетинга.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеДвигателят дори не ползвал масло.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Ако/когато електричарките станат масови на пазара, цената на бензиновите коли и бензина ще се увеличат неимоверно. Също и на евтините пластмаси.
Реално евтиният бензин, китайските играчки и пластмасовите чашки ще останат в миналото. Все едно днес, в ерата на компютрите да искаш да си купиш пишеща машина. Ще е скъпо и за придобиване и за подръжка.
Аз си мисля че при достигане на определен праг на дела на електрическите коли, примерно 40-50% от продажбата на нови машини, бензиновите коли както се казва ще изчезнат за една нощ. Както и рязко ще намалее съпътстващата инфраструктура - бензиностанции, цистерни, сервизи, рафинерии, танкери...списъка е много дълъг.
Сега е скъпо да си купиш пишеща машина или грамофон, защото почти никой не ги произвежда, а това е защото почти няма търсене за тях. (макар че има китайски грамофони и по 100 лв)
Търсене на услугата "индивидуален превоз" ще има винаги в обозримото бъдеще - какво го бърка масовия потребител дали се движи на ток, бензин или цвекло, стига да му е евтино и удобно?
Мога да ти дам друг пример - в миналото са се водели войни за подправки, които днес си купуваш от всеки квартален магазин (дори сол!).
За това шофирането в България е кошмар. И не виждам как може да се промени.
Всичко е относително - отиди да караш в Истанбул например и в България ще ти се види рай. За по-екзотични дестинации като Манила или Калкута само съм чувал/гледал филми."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Dinain написа Виж мнениеКошмар е за поамериканчени слабаци, които ги затруднява дори кръгово кръстовище. .Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Dinain написа Виж мнениеКошмар е за поамериканчени слабаци, които ги затруднява дори кръгово кръстовище.
Американците се справят, нито се свирка, нито се стреля...идилия
Dinain написа Виж мнениеМожеш ли да обосновеш това си очакване, което е противно на всякаква икономическа логика?
Пластмасите(нискокачествените) са изключително евтини, защото до голяма степен са отпадъчен продукт от производството на горива. Това също ще изчезне.
Автомобилите са сравнително евтини заради огромното производство. Рреално са изключително сложно нещо и вижждаме как когато някоя марка дори частично загуби позиции и фалира. До степен че производител, който произвежда десетки хиляди е обречен. Мащаба трябва да е с милиони. Съответно и автомобилите ще поскъпнат и ще се свият до някколко производителя.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеПластмасите(нискокачествените) са изключително евтини, защото до голяма степен са отпадъчен продукт от производството на горива. Това също ще изчезне.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Да, палстмаса ще има. Тя дори сега за примерно 3D принтерите се прави от отпадъчна биомаса - демек стебла от царевица. Мислата ми е че няма да е почти безплатен отпадъчен продукт както сега, че чак да се правят чашки за еднократна употреба и играчки струващи стотинки.
За изделията от висок клас, това няма да се отрази, защото и сега там се ползват скъпи пластмаси, полимери или метални сплави.
А че някой днес прави пластмаса и синтетични горива от въглища не знаех.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеА че някой днес прави пластмаса и синтетични горива от въглища не знаех.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Интересна история. Немците са правели синтетичният бензин заради недостатъчният румънски нефт, аз се учудих че явно може да е рентабилно и при днешните огромни добиви на нефт.
А иначе като погледна темата до тук: развитие на електромобилите, съвременни технологии и то не една за парни двигатели, горива и органични ресурси за химическата промишленост от въглища, пластмаса от царевица. Излиза че при съвременната технология, без никакви фантастики, ако утре нефта свърши, то най-пострадалите ще са производителите му.
А не както ни учеха като деца някакви апокалиптичи сценарии, едва ли не че когато нефта свърши - край на играта!This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
Comment