Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Любими Български Владетели!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Наистина е за най-любим.
    В такъв случай на ниво ПБЦ- княз Владимир - запленен от ценностите на славното минало, евроориентиран, енергичен... и каква трагична съдба :vb_sad:
    ВБЦ- цар Ивайло, известен на службите като Марулята - син на народните низини и водач на силовите групировки тогава, успява да се издигне до най-високия възможен пост в държавата.
    Quae fuerant vitia, mores sunt.

    Comment


      брех, сички ма обичат...

      Comment


        Юлиан Август написа
        Наистина е за най-любим.
        Така е! По отношение на мин. 1300 години история залагам на Фатих (не на Сюлейман Великолепни - прости ми Хана), а Василий II е голям пич, но независимо от бройката ослепени войници не е моя фаворит! Защо? Като махнем Тойнби :p , остават голям брой ослепени (двустранно т.е и двете очи) селяни, които не могат да изпълнят основнат си функция - да орат земята. Напротив те трябва да се хранят от други.
        Обаче, като се върна в миналото имам фаворит! Иииии приза печели Отстъпника (не тоя отгоре, дет е от Боруй, а баш Юлиан-чо (това последното си е чисто (пра)българско)!

        Comment


          (не тоя отгоре, дет е от Боруй,
          Августа Траяна ! Къв Боруй :twak:
          Quae fuerant vitia, mores sunt.

          Comment


            Юлиан Август написа
            Августа Траяна ! Къв Боруй :twak:
            Що да не е Прима Юлиана Апостата
            :rock: :rock: :rock:

            Comment


              не на Сюлейман Великолепни - прости ми Хана
              амче той си беше моят избор, бре

              Comment


                любимия ми владетел и най-могащ (според моите разбирания за военизиране на една държава) е цар Симеон Велики !
                п.п.може би и до някаде Тервел, защото е получил признание от Византийската империя.

                Comment


                  DMX написа
                  Тервел, защото е получил признание от Византийската империя.
                  Какво признание е получил?

                  "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                  It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                  Comment


                    всичко са си признали. майчиното мляко даже...

                    Comment


                      Е как какво, потупали са го по рамото и са му казали: "Евала пич, къртиш мивки отсекъде!"
                      А да и Юстиниан си е признал, че носа му (и не само) е по-къс от тоя на Тервел
                      (\_/)
                      (°_°)
                      (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

                      Comment


                        В годините на тежка криза Аспарух е човекът създал Първата българска държава и утвърдил ролята ѝ на европейската политическа сцена.

                        Повечето български и чуждестранни автори приемат, че основите на Българската държава са положени от Аспарух през 679-681 година, на територията на тогавашната византийска провинция Долна Мизия.

                        Някои медиевисти подкрепят хипотезата, че съществува континюитет между Стара Велика България и създадената от Аспарух българска държава на Дунав.


                        *****

                        Comment


                          Я виж ти, каква тема - и не съм се разписал (или поне както трябва) в нея.

                          Значи, любими български владетели - крал Вълкашин Мърнявчевич, Салагрузо ди Нигро, който не знам каква титла е имал (но най-малкото "синьор" ), темникът Ногай, сир Ги дьо Люзинян, деспотите Момчил, Добротица и Иванко Тертер.

                          От "по-стандартните" - Теодор Светослав, Георги II Тертер, Михаил III Шишман, Иван Асен II и донякъде Иван Александър и Фружин Шишман.

                          Уточнявам: 1) Епохата на по-късното Средновековие ми е любима; 2) Също така ми е любима и историята на някои по-дребни феодали, някои от които, макар и не-българи, са управлявали и над земи с българско население, поради което считам, че няма кой знае какъв проблем да ги включим към графата "български владетели".

                          Т.напр. Вълкашин е бил сърбин или даже "херцеговец" или пък "черногорец". Ди Нигро е генуезки пират от благороден произход, владял за известно време крепостта Галата до Варна. Ногай е монголски военачалник с много интересна биография, де факто сюзерен на Българското царство от ок. 1280 до 1300 г. със столица в областта на Дунавската делта. Сир Ги дьо Люзинян е френско-кипърски-арменски благородник, който дълги години управлява Сяр в качеството си на византийски наместник, а след това за кратко става цар на Киликийска Армения.

                          Михаил Шишман като че ли за момента ми е най-любимият български цар. Причината за това е извънредно интересната му биография. Преди да стане цар, той като деспот управлява СЗ България, на която по онова време не й викат "северозападнала" и се намесва активно в унгарско-сръбските междуособици, бидейки начело на голям наемнически контингент, състоящ се предимно от степни воини, но и от западняци като някои маджари и Иван "Русина", който преди това е на унгарска служба. Последният български владетел с грандиозни завоевателни планове и амбициозна външна политика,, която, ако беше успяла, щеше да превърне Българското царство в хегемон на полуострова. Дори можем да поспекулираме какво би станало ако не беше паднал в битката при Велбъжд през 1330 г. Ако България беше победила Сърбия и наложила господството си над Македония и Тракия, то османците вер. щяха да срещнат далеч по-силен отпор, отколкото този, с който се сблъскват в реалността. А наемниците на Михаил щяха да сдържат сепаратистично настроените български феодали. Дори и при същите събития във Византия и Анатолия, Сюлейман, Мурад и военачалниците им щяха да се сблъскат с една далеч по-равностойна и боеспособна сила в лицето на приличните им татари и яси, чиято подкрепа е ползвана безрезервно от цар Михаил Шишман и голяма част от които вер. погиват ако не при Велбъжд, то във войната на Иван Александър срещу Белаур. А защо не и с власите, които при неговото управление са верни български съюзници и с които османците по-късно си имат по-сериозни проблеми, отколкото с българите? И...знамето на Шишмановци - над кулите при Златния рог
                          A strong toun Rodez hit is,
                          The Castell is strong and fair I wis...


                          блог за средновековна балканска история

                          Comment


                            Любимите ми владетели от Първото българско царство са: Кубрат, Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис I, Симеон; от Второто- първите Асеневци, а от Третото- нямам.За добри владетели признавам също: Кардам, Пресиян,Тепдпр-Светослав. Има и други,които имат по-малки заслуги, но има и такива,за които по-добре да не се сещаме.

                            Comment

                            Working...
                            X