Някак си мужду великите Български владетели пропускаме цар Теодор Светослав 1300-1321 .По време на неговото управление България излиза от кризата обхванала я след смъртта на цар Константин Тих Асен 1257-1277.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Любими Български Владетели!
Collapse
X
-
Аз пък нямам "любим" владетел. И се учудвам даже как може да има такова словосъчетание. Не забравяйте, че в почти всички случаи владетелят е само картонена маска, зад която се крият цели армии съветници и случайни обрати на историята."If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky
Comment
-
само не ми стана ясно, защо някои от вас използват титлата "кан" за ранните български владетели? ясно е, че не може да се даде съвършено точна транскрипция на древните творби на летописците, нито пък да се отчетат разликите в произношението на титлата на различните езици/диалекти. обаче в българската историческа литература е прието да се използва "хан" (на латиница khan, чете се по същия начин).
не от тук, а от някои други места забелязах, че 'кан' се използва от по-крайно националистично настроените кръгове. някой може ли да ми обясни защо?
Comment
-
kapitan написаАма продължавам да твърдя, че Златен век имаме при Симеон- Не бива да му се отрича. Отрицанието е свързано по-скоро с последствията от управлението му, след него, но в края на краищата и държавата на Асеня не е много по-дълголетна...
П
Comment
-
Дааа, Лонганлон, тук наистина лесно се прави паралел с оная тема, в която обсъждахме историята. Но имай предвид, че тук се сблъскваме повече с представата за исотрията (често дори тази, разпространена сред историците). Общо взето, когато става въпрос за събития достатъчно отдалечени от нас и за които остъства каквато и да е дори приблизително пълна информация, а още по-малко може да се направи дори необходимото засичане на източниците, да се говори за сигурни неща е смешно. По-скоро става въпрос за общоприети неща, макар да е ясно, че може и да не се покриват с истината (която обаче в този случай е неустановима, така че... ).
Още повече, когато става въпрос за произношението на една или друга дума на мъртъв вече език. Много ми е забавно всичко това, но лингвистичният анализ тук не може да даде нещо повече от приближения, които трябва да се предават с думи като "вероятно", "може би", "би могло да е така". И, уви, това се отнася за цялата история от Средновековието назад.
Comment
-
Xan Krym Stra6ni..pri nego nema 5 nema 6kato ne 6te6 mira na ti sekira...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
Comment