Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Познай битката по снимка!

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Parabellum, това не са ли поляците и австрийците след битката при Виена 1683 ?

Comment

Ханс да не става въпрос за Бауцен?

Comment

Спрете се малко с даването на нови загадки, още не е решена старата. Едно по едно.

Ханс, ти ни хвърли в тъча с тая загадка Ако предположим, че предположението ми за англичани е вярно, то остава някой от страничните театри - или Америка, или по-вероятно Карибите при някое там колониално приключение. Между другото "господата" с цилиндрите и гражданските шапки от първата картинка може би говорят за "морска връзка", такива шапки са се носели от моряци и морски офицери, но не задължително само от тях. Обаче пък тъплата по време на марш от втората картинка изглежда като сериозна армия...
        Вижда се също отчетливо хълмистия пейзаш и на двете картинки. Значи е малко вероятно да е някоя от големите битки.
        Тръгнах да търся дори картинки от различните десанти по карибските островчета, ама нищо не намерих щото бързо ми писна . Напът съм съвсем скоро да се предам
        Last edited by Sir Gray; 11-05-2006, 12:41.
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Така ...по загадката на Ханс...според мен на Ресавски предложението е мн смислено. НО като се има предвид че Ханс употреби "шега" и като го знам как обчиа британската военна история нищо чудно да са наистина британци. Но и аз си мисля за Америка или по-точно за Англо-Американската война 1812год. Другото ми (секретно) предположение е нещо около войните за независимост на Латинска Америка...

Хм...и все пак е секретното ми преположение
          Чакабуко 1817 г. Чили извоюва независимостта си от Испания.
          Last edited by albireo; 11-05-2006, 13:02. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
          Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Еее, не е истина Аз бях с останало впечатление, че тия войни са към средата на века, във всеки случай не точно след Наполеоновите, та ги изключих подсъзнателно. Мислех си по-скоро за британската експедиция към Буенос Айрес, ма тя е по-рано.
            А наскоро (наскоро, преди няколко месеца) четох за кампаниите на Боливар и Сан Мартин (последния е на картинките най-вероятно )... Срамота
            МЕжду другото, в Чили все пак е върлувала дългата британска ръка, под формата на оня пират, как се казваше там
            XV mile the sea brode is
            From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Имаме участник познал точният отговор, наистина става дума за Чакабуко.
              Какви англичани ви подгониха не ми е ясно. Само вижте униформите(особено на първата картинка), а после погледнете знамето. А и тези чукари, това просто няма къде да е в Европа(освен Испания и Алпите).
              А пък като казах и, че е 2 години от Ватерло то практически остана само да се проверят сраженията в този диапазон. В Испания има само Витория и тя хич не се връзва. А ако се сети някой, че може да е след 1815 то тогава практически няма други възможности.

Иначе сражението не се отличава с нищо интересно. Проведено е на 17 февруари 1817г. Патриотите имат значително числено превъзходство(4500 включително 500 кавалерия срещу малко повече от 1500 пехота) и разгромяват роялистите(благодарение на обходно движение). Последните губят около 1000 човека(половината пленници), загубите на латиноамериканците са значително по-леки малко над 100, предимно ранени.
              Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Браво Ханс шегата беше отлична.Сега всички "разбирачи" трябва да си посипем главата с пепел.....

Comment

Ханс направо изби рибата с тая загадка

Като гледам картината на Парабелум, ми се струва че е от началото на 18 век (според тия мускети). Ама тия френски облекла и татарски черти не ми се връзват...
                  "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                  "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Dinain написа
                    Като гледам картината на Парабелум, ми се струва че е от началото на 18 век (според тия мускети). Ама тия френски облекла и татарски черти не ми се връзват...
                    Оставям ви още един ден за размисъл. Ще спомена само, че битката се е водила в Европа втората половина на 18-ти век.
                    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Парабелум, това е битката при Раклавице (Racławice), където Косцюшко побеждава руснаците, провежда се на 4-ти април 1794 г. Едан от пъривте битик на полското въстание срещу Руската империя. Полските сили са били около 1400 пехотинци и около 1000 конника. Към тези сили е имало и 2000 селско опълчение, въоръжено с пики и хладон оръжие и 11 оръдия. Косцюшко постига тактическа победа, но не успява да организира преследване на руските сили (водени от генерал Денисов). Резултатът от битката е използван от Косцюшко за да увеличи охбвата на въстанието (то в крайна сметка завършва неуспешно).
                      Впоследствие тази битак се митологизира от полсикя национализъм като голяма победа. Сега има панорама на битката. Прилагам още една каритна на битката (в патриотично романтично виждане) и снимка на панорамата.

ПП Като гледах картината на битката, която бе качил Парабелум се сетих за един момент от "Пан Тадеуш" на Вайда .
                      Last edited by gollum; 12-05-2006, 17:52.

Comment

gollum написа
                        Парабелум, това е битката при Раклавице (Racławice), където Косцюшко побеждава руснаците, провежда се на 4-ти април 1794 г.
                        Тъй,тъй.Имаме участник познал точният отговор.
                        Бравос!
                        Хайде сега още две загадки
                        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

От ляво - боят при височината Мека Црев на 6 ноември 1885.
                          От дясно- Княз Александър Батемберг на командния си пункт по време на сражението при Сливница - 5 ноември 1885.

Comment

Преди Парабелум да даде кратко резюме на битката, давам една загадка и от мен:

Comment

Dinain, двете от една и съща война ли са?
                              (\_/)
                              (°_°)
                              (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Да. Първата е малко по-обща, втората е непосредствено след въпросната битка.

Comment

Working...
                                X