Познай битката по снимка!

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • josi
    редовен
    • Feb 2006
    • 83

Parabellum, това не са ли поляците и австрийците след битката при Виена 1683 ?

Comment

• resavsky
      напуснал
      • Feb 2006
      • 1497

Ханс да не става въпрос за Бауцен?

Comment

• Sir Gray
        варварин
        • Jan 2003
        • 5264

Спрете се малко с даването на нови загадки, още не е решена старата. Едно по едно.

Ханс, ти ни хвърли в тъча с тая загадка Ако предположим, че предположението ми за англичани е вярно, то остава някой от страничните театри - или Америка, или по-вероятно Карибите при някое там колониално приключение. Между другото "господата" с цилиндрите и гражданските шапки от първата картинка може би говорят за "морска връзка", такива шапки са се носели от моряци и морски офицери, но не задължително само от тях. Обаче пък тъплата по време на марш от втората картинка изглежда като сериозна армия...
        Вижда се също отчетливо хълмистия пейзаш и на двете картинки. Значи е малко вероятно да е някоя от големите битки.
        Тръгнах да търся дори картинки от различните десанти по карибските островчета, ама нищо не намерих щото бързо ми писна . Напът съм съвсем скоро да се предам
        Last edited by Sir Gray; 11-05-2006, 10:41.
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

• albireo
          QC
          • Sep 2004
          • 2836

Така ...по загадката на Ханс...според мен на Ресавски предложението е мн смислено. НО като се има предвид че Ханс употреби "шега" и като го знам как обчиа британската военна история нищо чудно да са наистина британци. Но и аз си мисля за Америка или по-точно за Англо-Американската война 1812год. Другото ми (секретно) предположение е нещо около войните за независимост на Латинска Америка...

Хм...и все пак е секретното ми преположение
          Чакабуко 1817 г. Чили извоюва независимостта си от Испания.
          Last edited by albireo; 11-05-2006, 11:02. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
          Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

• Sir Gray
            варварин
            • Jan 2003
            • 5264

Еее, не е истина Аз бях с останало впечатление, че тия войни са към средата на века, във всеки случай не точно след Наполеоновите, та ги изключих подсъзнателно. Мислех си по-скоро за британската експедиция към Буенос Айрес, ма тя е по-рано.
            А наскоро (наскоро, преди няколко месеца) четох за кампаниите на Боливар и Сан Мартин (последния е на картинките най-вероятно )... Срамота
            МЕжду другото, в Чили все пак е върлувала дългата британска ръка, под формата на оня пират, как се казваше там
            XV mile the sea brode is
            From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

• Ханс
              толерантен
              • Feb 2005
              • 1866

Имаме участник познал точният отговор, наистина става дума за Чакабуко.
              Какви англичани ви подгониха не ми е ясно. Само вижте униформите(особено на първата картинка), а после погледнете знамето. А и тези чукари, това просто няма къде да е в Европа(освен Испания и Алпите).
              А пък като казах и, че е 2 години от Ватерло то практически остана само да се проверят сраженията в този диапазон. В Испания има само Витория и тя хич не се връзва. А ако се сети някой, че може да е след 1815 то тогава практически няма други възможности.

Иначе сражението не се отличава с нищо интересно. Проведено е на 17 февруари 1817г. Патриотите имат значително числено превъзходство(4500 включително 500 кавалерия срещу малко повече от 1500 пехота) и разгромяват роялистите(благодарение на обходно движение). Последните губят около 1000 човека(половината пленници), загубите на латиноамериканците са значително по-леки малко над 100, предимно ранени.
              Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

• resavsky
                напуснал
                • Feb 2006
                • 1497

Браво Ханс шегата беше отлична.Сега всички "разбирачи" трябва да си посипем главата с пепел.....

Comment

• Dinain
                  Платен агент на злото
                  • Jan 2006
                  • 14111

Ханс направо изби рибата с тая загадка

Като гледам картината на Парабелум, ми се струва че е от началото на 18 век (според тия мускети). Ама тия френски облекла и татарски черти не ми се връзват...
                  "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                  "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

• Parabellum
                    ветеран
                    • Mar 2003
                    • 5567

Dinain написа
                    Като гледам картината на Парабелум, ми се струва че е от началото на 18 век (според тия мускети). Ама тия френски облекла и татарски черти не ми се връзват...
                    Оставям ви още един ден за размисъл. Ще спомена само, че битката се е водила в Европа втората половина на 18-ти век.
                    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

• gollum
                      фрогландец на вестконинска служба
                      • Jan 2003
                      • 22550

Парабелум, това е битката при Раклавице (Racławice), където Косцюшко побеждава руснаците, провежда се на 4-ти април 1794 г. Едан от пъривте битик на полското въстание срещу Руската империя. Полските сили са били около 1400 пехотинци и около 1000 конника. Към тези сили е имало и 2000 селско опълчение, въоръжено с пики и хладон оръжие и 11 оръдия. Косцюшко постига тактическа победа, но не успява да организира преследване на руските сили (водени от генерал Денисов). Резултатът от битката е използван от Косцюшко за да увеличи охбвата на въстанието (то в крайна сметка завършва неуспешно).
                      Впоследствие тази битак се митологизира от полсикя национализъм като голяма победа. Сега има панорама на битката. Прилагам още една каритна на битката (в патриотично романтично виждане) и снимка на панорамата.

ПП Като гледах картината на битката, която бе качил Парабелум се сетих за един момент от "Пан Тадеуш" на Вайда .
                      Last edited by gollum; 12-05-2006, 15:52.

Comment

• Parabellum
                        ветеран
                        • Mar 2003
                        • 5567

gollum написа
                        Парабелум, това е битката при Раклавице (Racławice), където Косцюшко побеждава руснаците, провежда се на 4-ти април 1794 г.
                        Тъй,тъй.Имаме участник познал точният отговор.
                        Бравос!
                        Хайде сега още две загадки
                        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

• Sturmpionier
                          ветеран
                          • Jul 2005
                          • 591

От ляво - боят при височината Мека Црев на 6 ноември 1885.
                          От дясно- Княз Александър Батемберг на командния си пункт по време на сражението при Сливница - 5 ноември 1885.

Comment

• Dinain
                            Платен агент на злото
                            • Jan 2006
                            • 14111

Преди Парабелум да даде кратко резюме на битката, давам една загадка и от мен:

Comment

• Warlord
                              бей
                              • May 2005
                              • 1890

Dinain, двете от една и съща война ли са?
                              (\_/)
                              (°_°)
                              (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

• Dinain
                                Платен агент на злото
                                • Jan 2006
                                • 14111

Да. Първата е малко по-обща, втората е непосредствено след въпросната битка.

Comment

Working...