Ген. Патън получава мечтаната си заповед да атакува Червената армия

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • gollum
    фрогландец на вестконинска служба
    • Jan 2003
    • 22550

Албиеро, ако Джин Геби напише такава книга (нещо а ла "Вариант БИС"), то определено ще я купуват и четат много повече хора от пишещите в бг-наука. Впечатленията ми са, че в България има доста голям пазар за подобен род неща (е, не е като в Русия, но пък ако е добре написана и се преведе на руски, сигурно и там ще се намери кой да я прочете (ако ги показва силни и добри - определено; още повече, ако "наритват задниците" на сащианците)). Въпросът е, че няма да има нищо общо с историята, но виж - фанатстика, да.

Само за пример - тоталното въздушно превъзходство на съюзниците в стратосверата, не се превръща автоматично в тотално въздушно превъзходство над бойното поле и на височини под 5000 метра.
    Те и това превъзходство го имат. Въпросът е къде, кога и прочее. И, ясно е, че подобна война няма да свърши за месец или за 10. Смешно, но наскоро на сайта "кабинетен генерал" имаше подобна анкета (гласуващите, предполагам, са предимно от САЩ), та и там най-масовия отговор на такъв въпрос (естествено, става въпрос за възможния сценарий, а не за този, който се обсъжда тук) е между 1 и 3 години ("ще продължи войната"), следва 4-6 с доста по-малко. Т.е. такава война ще е трудна и скъпа, но въпросът е, че няма как да се случи, особено пък в този вариант.

Comment

• Kramer
      ветеран
      • Mar 2009
      • 2898

messire Woland написа
      Майтапчийска си е Защото СССР не е способен по онова време да построи такива кораби. Даже и по мирно време не става. Причините са комплексни. Но в общи линии преди войната се опитват даже да закупят всичко за линейните кораби тип "Съветски съюз" от Германия - като се започне от конструктивните чертежи, мине се през кулите, артилерията и се стигне до броневата стомана за корпуса. Просто строежа на такъв кораб по онова време е непостижимо усилие за СССР. А съединение 1-2-3 линкора, със или без малък или голям самолетоносач американците ще го потопят без да забележат. Какво американците - британците ще се справят, даже и без да се изпотят. Затова е така ... смешно книжле.
      Воланд, не четеш, казвам че изключвам флотските залитания на книгата.
      Да му се не види, генерал-полковник Волкогонов - главен комисар на Съветската Армия, осъжда едно навлизане в Афганистан, а аз съм седнал да споря.
      Да не ме питате какво общо имат Волкогонов и Афганистан с темата, умният ще разбере.

Comment

• gollum
        • Jan 2003
        • 22550

Крамър, ако не ме лъже паметта и на сушата имаше дост "залитания". Е, не колкото във флотските събития, така е. Но историята, която разказва книгата не е алтернативна - тя е фантастична и невероятна, те.. не виждам как би могла да се случи. Обаче това е за отделна тема, каквато даже има във форума.

Comment

• Джин геби
          ветеран
          • Jun 2011
          • 364

messire Woland написа
          Съюз с Япония още преди войната? Помисли още ...
          Не, тъкмо Япония, Китай, Камбоджа, Виетнам и пр. Кореите (последните - с разменени роли) ми трябват каквито са си.
          А за размяната на СССР и САЩ избирам тъкмо есента на 1944 г., защото тъкмо тогава ако западът се съюзи с Германия и тръгнат на Изток - ще има най-много проблеми и за двете страни+разединението в Европа. Определено не това е моментът, който е най-удобен на САЩ. И едновременно с това - за СССР. СССР не пада - пада комунизмът там. Но в същото време антивоенните настроения в САЩ прерастват в революция. Комунистическа.

Comment

• albireo
            QC
            • Sep 2004
            • 2836

gollum написа
            Албиеро, ако Джин Геби напише такава книга (нещо а ла "Вариант БИС"), то определено ще я купуват и четат много повече хора ...
            Не знам дали той ще е интересен на другите. Но на него ще му е интересно. И по-уютно. Там ще го разберат. Че и съмишленици може да намери...
            Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

• gollum
              • Jan 2003
              • 22550

Много е невероятно. За "анти-военните настроения в САЩ" дори няма и да коментирам (за "комунистическата революция" пък съвсем). Ако пренесеш събитията двадесетина години по-късно - възможно е (поне това). Но не случайно тогава такива работи няма, при все в пъти по-високите жертви и всичко останало. Как въобще ще обосновеш подобно развитие на нещата през 1944 г.? Аз не виждам как в реалността би могло да се стигне до това. Т.е. с промяна на реални факти (независимо колко) няма как да стане.
              Сега със сигурност ще има хора, котио ще четат подобно нещо. Аз лично (вероятно е недостатък на въображението) предпочитам ако ще е по нашата реалност, да е реалистично. Ако ще е измислено, да е в измислена реалност. И в двата случая обаче трябва да е вътрешно свързано. С ТР е сложно при такива "метаморфози".

Comment

• Kramer
                ветеран
                • Mar 2009
                • 2898

gollum написа
                Крамър, ако не ме лъже паметта и на сушата имаше дост "залитания". Е, не колкото във флотските събития, така е. .
                Виж там си има реални двубои, СУ-85 срещу Пантери, при което от полка СУ, четири батареи от по четири СУ-85, не беше останало кой знае какво. За сметка на това осигуриха на Т-34-85 време да излязат на оперативен простор, хммм всъщност по-скоро да се съединят със съседа и да обкръжат нещо в котел. Както и да е, реална картина от Померания 44/45г.

Comment

• gollum
                  • Jan 2003
                  • 22550

Крамър, на тактическо ниво - как да е - там много зависи от "зара", така че може да има всякакви ситуации, включително и доста шантави на пръв поглед. Останалото обаче бяха пълни фантасмагории (обстоятелствата, т.е. това, което има значение, ако търсиш такава промяна, защото тя не се постига с танкове ). За мен "останалото", т.е. гранд-стратегическото ниво е първото, на което се градят този род глобални "алтернативки". Всичко останало е надолу, както тактическите истории са най-долу - и като значение. Естествено, тъй-като е литература обикновено те получават повече внимание. Съвсем като в киното, за съжаление. Ето защо за някои неща предпочитам историческа монография пред исторически роман. За други е обратното - зависи какво търся.

Comment

• Kramer
                    ветеран
                    • Mar 2009
                    • 2898

gollum написа
                    Много е невероятно. За "анти-военните настроения в САЩ" дори няма и да коментирам (за "комунистическата революция" пък съвсем). Ако пренесеш събитията двадесетина години по-късно - възможно е (поне това). Но не случайно тогава такива работи няма, при все в пъти по-високите жертви и всичко останало. Как въобще ще обосновеш подобно развитие на нещата през 1944 г.? Аз не виждам как в реалността би могло да се стигне до това. Т.е. с промяна на реални факти (независимо колко) няма как да стане.
                    Сега със сигурност ще има хора, котио ще четат подобно нещо. Аз лично (вероятно е недостатък на въображението) предпочитам ако ще е по нашата реалност, да е реалистично. Ако ще е измислено, да е в измислена реалност. И в двата случая обаче трябва да е вътрешно свързано. С ТР е сложно при такива "метаморфози".
                    По-горе написах, че многото жертви и удължаването по непонятни причини на почти спечелената война ще предизвика безредици в САЩ. Ще почнат да привикват много черни в армията, както в ТР 20 г. по-късно, за попълване на загубите, няма как просто. И от там изтеглянето на периода. По това време знаем в автобусите е отделно за черни и бели, в кината, в ресторантите, в училищата и т.н.т. И така идват черни пантери, но не неорентирани като в ТР, а с болшевишка закваска. Зер и в USA по това време са излъчвали пропагандни филми.

Comment

• Amazon
                      Нередовен
                      • May 2006
                      • 7016

albireo написа
                      Все пак с не особено висока трудност е и задачката да се отговори защо сравнението ти е некоректно, а също и невярно по доста показатели.
                      Абсолютно вярно.

albireo написа
                      за значението на ленд-лиза в същото това уравнение, за липсата на стратегическа авиация.
                      Стратегическата авиация през периода е по-скоро ярко червеният гребен, който се вее на върха на шлема на римският пехотинец, или хоплита през едни други периоди, но не и меча и щитът му. От друга страна съм съгласен с Гоги, че пътната и железопътната инфраструктура на СССР са далеч по-уязвими от немските, така че съм склонен да я повиша в прашка.

albireo написа
                      Така че не знам за останалите, но аз определено не мисля, че сериозно написаното за ситуацията в алатернативката от 1944 би могло да се отнесе към реалността на 1941.
                      Естествено че не може, но приликите са далеч повече от разликите. Опитвах се да ви обърна внимание, с цената на това да ви разваля веселбата, че вие правите подобен сблъсък да звучи оптимистично, и фриволно и предопределено. Все едно че присъствам на среща на генщаба на Германия при планирането на Барбароса.
                      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• Обикновен лаик
                        нормално прост
                        • Nov 2005
                        • 698

Джин геби написа
                        Щото за САЩ тази война е ивестиция. Разбиваш отслабен противник, а после кредитираш него и разорените от него страни - с инфлационните пари, които си напечатал, за да водиш същата тази война.
                        Май си попрекалил с четенето на някой сайт точка вру. Да се раздават кредити наляво и надясно е твърде странен начин да се бориш с инфлация. Не исползвай тази идея, това е невъзможно, дори лаиците знаят, че начинът да се бориш с инфлация е да оскъпяваш кредита, не да го правиш по-достъпен. При което обаче създаваш проблеми пред производството - нещо което далеч не е цел на САЩ; така че за тая работа с кредитите по-добре я забрави, не ти достига подготовка.
                        Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

Comment

• Gaden Gogi
                          The Voice of Reason
                          • Oct 2003
                          • 10940

Оооо разговор за железа, ооо кеф на бучки
                          Amazon написа
                          Само за пример - тоталното въздушно превъзходство на съюзниците в стратосверата, не се превръща автоматично в тотално въздушно превъзходство над бойното поле и на височини под 5000 метра.
                          А дори и в стратосверата няма да мине без загуби, все пак въздушните армади и ескорта трябва да снижат доста под 10 000 метра доста преди целта ако искат да се позиционират правилно, а СССР вече има 3000-4000 хиляди броя Як-3 със съответните пилоти.
                          И защо смяташ че под 5000 нещо ще с епромени? Як-3? първо това не е точно един тип самолет, а тази с ВК105 някакси не е нищо впечатляващо. А разните показушни данни които изкарват при използването на ВК-107...са си такива, показушни, с недоизкусирен двигател...но дори да ги приемем за "истиснки" самолетът пак не е нищо особенно на фона на последните Мустанги, Грифоновите Спитфаери, Спитфул, Сиифанг... Въпреки че на близко и на ниско основно бритаснките ще действат...+ за разлика от германци и руснаци НАТО-вците имат звероидална тактическа авиация.

Comment

• gollum
                            • Jan 2003
                            • 22550

Крамър, я помисли какви загуби трябва да понесат САЩ, за да се стигне до това (да не им достигат хора)? Да, ако загубят 5-6 милиона души - възможно е да помислят за това (за да "изчерпат" другите резерви и наистина да опрат до това трябват много повече загуби). Обаче въобще не виждам как ще се случи подобно нещо.
                            Иначе откъде-накъде ще позволят негри в армията? Нали помниш кое време е? В някакви обслужващи (не бойни) подразделения - да. Останалото - не. Други времена са, между 40-те и 60-те минават много бурни двадесет години, които променят страшно много. Да напомня ли защо се появяват проблемите през 60-те години? И как тук няма нищо общо. Ако щеш, спомни си колко се променят нещата между ПСВ и ВСВ само за двадесет години - същото е.
                            Оставам настрана цялата история, защото преди САЩ да понесат наистина сериозни загуби, СССР съвсем буквално ще е останал без човешки ресурси. Но какво говоря - цялата ситуация е абсурдна от началото до края, а ние обсъждаме някакви дребни несъответствия .

Comment

• Джин геби
                              ветеран
                              • Jun 2011
                              • 364

albireo написа
                              Не знам дали той ще е интересен на другите. Но на него ще му е интересно. И по-уютно. Там ще го разберат. Че и съмишленици може да намери...
                              В действителност засега съм намерил повече публикации, а отттам - и съмишленици - в страни като САЩ, Великобритания, Франция, Испания...
                              Е, не с алтернативки.
                              В Русия издаването на български автор е много по-трудно, повярвай ми - от опит го знам.
                              Форумите са хубаво нещо. Особено когато са специализирани. Преди време ми трябваха точни етнографски данни за някои неща. Обърнах се към форум, в който участвам. Разказът се класира на второ място в един конкурс. После ми потрябваха митове за нещо друго. Класира се на първо. Трети път ми потрябваха стихове на определена тема, в определена твърда форма. Е, творбата още не е излязла, затова и не съм я пуснал свободно в мрежата - но ето темата във форум "поезия", в който понякога влизам. А, бе... забави се това издаване, не знам що така.
                              Как се стигна до темата тук. В н-ски форум един дебил ми припомни за друг такъв: за ген. Патън. Тъп, праволинеен, самодоволен гадняр. Дали ще бие руснаците. Може. Но не защото са комунисти, а защото са руснаци. И след себе си ще остави руини и вендети.
                              Засега някои от коментарите тук са ценни. Да уточня: най-вече тези на Крамер. Особено те. Също и някои неща на Голъм и Воланд. Във всеки случай - твоите, заедно с тези на Гоги и Сун Дзъ, преценявам като плява.
                              Last edited by Джин геби; 03-06-2012, 20:48.

Comment

• gollum
                                • Jan 2003
                                • 22550

Както и да е - ще спирам да чета темата, че (едно) много се отвлякох от основните си занимания и (две) - много е шантава за моя вкус (е, в това както е известно, приятели няма - всеки си е сам, така че оставяме темата отворена). Тъй като няма да внимавам в темата - ако някой иска нещо да се коригира, оплаква или друго - да ми пише на ЛС (системата за "докладване" явно е сбъгясана от преместването на форума или нещо от сорта).

Comment

Working...