If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ген. Патън получава мечтаната си заповед да атакува Червената армия
Русия може да е азиатска държава като география, но като население не е, поне според приетите у нас възгледи, че Европа се простира до Урал и до Кавказ.
Всъщност, ако се разглеждат мащабите на алтернативката говорим за Евразия, която е от Брест /ама френския Брест/ до Владивосток.
Крамер, в подобна обстановка най-вероятно ще се договорят с Япония. Оттам-насетне съм съгласен с Гоги - Далечният изток е незащитим за СССР.
Бях забравил за Иран, оттам не е проблем да удрят и до Урал.
а поляците - Варшавското въстание предстои, така че можеш да броиш основната част от поляците към съюзниците, при това, в доста пълен състав.
Съветските фронтове общо взето можеш да ги приравниш към западни армии по възможности. По-сложно е, разбира се, ама за съотношение "на око" става. Но ако говорим за 44-та няма какво толкова да мислим - Германия още е доста силна, а икономиката й не е толкова "повалена". Ако към нея тръгне поток от западни суровини... и западни войски. Съветската армия няма шанс да напредне в немска територия кой знае колко, т.е. най-вероятно сраженията ще се разиграват на територията на Полша. Да не забравяме, че не им е лесно, когато срещу тях са около половината немски сили и доста под половината авиация. Сега си ги представи срещу всички немски сили, плюс доста западни, плюс цялата останала немска авиация и съюзническата. Няма за какво и да говорим, нещата са много лоши.
За ГОги и начина му на изразяване - отдавна съм вдигнал ръце. Въпросът е, че има големи технически познания, което донякъде компенсира. Знам, не е много хубаво, но не веднъж съм отбелязвал, че в определени случаи (не твърде фрапантни и за хора, които имат определен принос) ми се случва да си затварям очите като модератор. Понякога.
Е, аз реших, че алтернативната точка ще е атентата срещу Хитлер. Ок и така става, но това не променя толкова много. Да напомня пак, в ТР съветската армия трябва да се справи с половината (грубо) немски сухопътни сили и под половината авиация. И за това й трябват доста време и усилия. Сега да си представим, че срещу тях са всички немски сили, цялата авиация и всички съюзнически. Какъв е шансът да постигнат дори същия успех? Нулев. Т.е. даже и до Берлин няма да стигнат, за Ла манша няма и да споменавам. Честно казано, достатъчно е Съюзниците да пренасочат доставките от СССР към Германия, да вкарат няколко дивизии, флота и авиацията и СССР няма да успее да навлезе в Германия. А с постоянен приток на помощи, оръжие и морски, въздушни и сухопътни сили... лоша работа. И 45-та не е далеч, тогава ще имаме и атомни бомби. Колко време след това Сталин ще е реши на неизгодни мирни условия?
Крамер, в подобна обстановка най-вероятно ще се договорят с Япония. Оттам-насетне съм съгласен с Гоги - Далечният изток е незащитим за СССР.
Мислиш ли, че ще се договорят с японците? Микадото се съгласява на капитулация едва след две атомни бомби и мащабна инвазия в Манджурия.
Начинът на изразяване на Гоги не ме притеснява особено, и аз някои пъти се изразявам по-солено.
"Трудността в разбирателството с руснаците се състои в това, че ние не осъзнаваме факта за тяхната принадлежност не към Европа, а към Азия и за това, че те мислят по друг начин. Ние не сме способни да разберем руснаците, както не можем да разберем китайците или японците, и имайки богат опит от общуването с тях, съм длъжен да кажа, че нямам особено желание да ги разбирам, освен ако не приемете за разбиране това, колко олово и желязо са необходими за тяхното изтребване. В допълнение към другите азиатски качества на характера, руснаците не уважават човешкият живот, всички са кучи синове, варвари и хронични алкохолици."
Темата започва с това. Отделно дето Руснаците никога не са ги броили за европейци от гледна точка на цивилизация.
Тъй че Руся като държава е "пфу" друг въпрс е че руснаците като хора поне на мене (или поне тези с които работя) са ми много приятни..особено основният ми партньор там, страшно симпатичен индивид...как да е това обаче не променя нищо.
Сега малко по същество:
причината в американската армия танковете до края на 50-те да са бензинови е не ехническата невъзможност да направят хубави дизели, а това че по закон е били разпоредено да се правят бензинови, мисля закона е отменен 53-та. Като основанат причина е стандартизация на снабдяването, всичкат авойска ползва едно и също фориво. Седл очредяването ан НАТо с еналагат стандарти за целият съюз, почвайки от патрони, типоразмери гуми та до гориво (даже по едно време има директива машините да са с многогоривни дизели, оттанковете само британците го пратя, при колеснат атехника май и ФАУН имат няколко подмодела). Дизели са само шерманите на морскат апехота защото там така и така ползват дизелово гориво. При Евро/азиатците нещата стоят по друг начинчаст от танковете ползват бензин, друга част нафта, камионите са основно на бензин, което е твърде неудобно от логистична гледна точка, Отделно по онова време ползването на дезел не дава съществени предисмтва, поне за руските. Защото ниският разход на нафта с екомпенсира от висок разход на масло. Отделно дизелът пали много трудно при ниски температури (този януари применро бензиновата ми кола беш повредена а дизелът пр -20 просто се беше сгъстил и не палеше, хем най-хубав и скъп който се продава).
Впрочем логистичните веселия при руснаците продължават до 80-те (поне)...а иначе ВСВ причината да се закотвят за В-2 е че просто не са имали друг подходящ двигател...гоето продължава до ден днешен, Т-90 още движи на вариации на темата В-2.
Микадото се съгласява на капитулация едва след две атомни бомби и мащабна инвазия в Манджурия.
.
Малка поправка, съгласява се да капитолира при условията на НАТО (прието за краткост име), иначе при по-меки условия спокойно си капитолират и много по-рано. Отделно заточени на островите си те на практика не пречат да се осъществи нахлуване в приморският край.
самолетки:
споменава се рускат атактическа авиация...Ил-2/10..ха ха, и като как това нещо като нищо с мизерен бомбов товар, и радиус на действие би се сравнило с това с което разполагат НАТО? Тайфун, Инвейдър, Тъндърболт? И като как руските самолети биха преживели срещите с това с което разполагат съюзниците в момента (без д апроим орязването на характеристиките като спре ленд-лизовксият високооктанов бензин) .?
При това на запад влизат в серия реактивните им машини, който страдат от дост апо-малко детски болести в сравнение с германските, и имат много по-съвършенни двигатели на разположение за допълнително нарстване на тези възможности?
А да се пълзи с танкове при тотално превъзходство във въздуха...Витман опитал веднъж. Отделно дето за разлика от германците руснаците не разполагат с такива и толкова зенитни оръдия, т.е. дори пасивно ен биха могли да се отбраняват. а и нямат опит при подобни действия.
Какво ше означава по-меки условия? Половин Китай+Индонезия да кажем?
Или 1/4 Китай, т.е. Манджурия+Филипините?
И ще се набутат да харчат р-к Райъновци и братята им в степите за тая работа? Че тях да не би комисари да ги командват?
Влизането в балтика:
Какъв точно би трябвало да е проблема? Краснознаменният Балтийски флот?Това дори не е смешно.
Минните полета? Без защите те се тралят бързо.
Батареи? Дали са оцелели? дори да са, при тотална доминация във въздуха пикировчитите ги изнасят за часове.
Авиация? това е по-малко смешно и от балтийският флот. Руснаците нямат самолети нито пилоти, нито тактика да опитат (не броя превъзходствот на НАТО въ ввъздуха за да е по-интересно). единственият им успех е потапянето на "крайцера" Ниобе Иначе дори в края на война Ойген и Шеер съвсем необезпокоявано си обстрелват руските позиции, при тов аи на двата ПВО-то е на светлинни години от това на НАТО, без да броим че са самички а НАТО-вското щее цяло съединени.
Запазване на Япония, без никакви въпроси за вътрешното устройство, няма преследване на военнопрестъпници, запазват Корея и може би част от Манджурия (за Филипините дори не става въпрос - губят ги, разбира се) и участват в акциите срещу СССР с някакви печалби в териториален план. Мислиш ли, че дори ще се колебаят? Военните ще са с всичко "за", особено ако немците вече са част от съюза. Хем натриват носа на флота, хем печелят по своята линия на действие срещу СССР, хем Япония се отървава от бомбардировките и излиза от войната без да капитулира. Бих казал, че само последното плюс императора е достатъчно, за да се съгласят. Те биха опитали и по-рано, но онова условие на Рузвелт.
Не че имат чак такова значение във военно отношение, де. Но пък знаеш ли тогава с какво разполагат съветските войски там? Т-26, БТ-та и друга техника от началото на войната.
Всъщност статута на микадо руснаците ги е боляло някъде си.
А има още у уравнението в Дал. Изток и фактор Чан и фактор Мао.
А набутване в дебелото черво на Финския залив - там знаеш още 1919 при скраба на съветите англичаните не са смеели да предприемат нещо по-активно.
Темата започва с това. Отделно дето Руснаците никога не са ги броили за европейци от гледна точка на цивилизация.
Прав си - не са ги броили. Нито Биргер Магнусон, нито Андреас фон Фелфен, нито Сигизмунд III Ваза, нито Карл Х²², нито Наполеон Бонапарт, нито Адолф Хитлер.
После обаче не са могли да си преброят избитите зъби.
А дните им са били преброени.
Comment