If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какви въоръжени сили са необходими на България в бъдещето?
Куйо? Тази станция не е имала експортен вариант до 2005 драги. А да са ни продали нещо намиращо се на въоръжение на службите за радиотехническо разузнаване на руския генерален щаб при положение, че сме дългогодишен член на "Партньорство за мир" а към 2004 и член на НАТО е крайно невероятно. А след "вакумните бомби" ми се ще да те питам бил ли си въобще в казармата, ама ми е все тая откровено казано. Впрочем у нас сигурно е имало някакво количество ОДАБ-500(носители е имало поне два МиГ-23БН и Су-25К) обаче как носителите са щели да си стигнат до целите е един съвсем различен въпрос.
А това как натовска държава попилява секретна руска станция, наместо да я разглоби на съставните и части, да я натовари на един самолет и да я прати за разучаване, съвсем ме разсмя откровено казано.
Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Пилот, принципно си прав за морската ни отбрана. Но това е само за играта и то само с цел защита от десант.
В реалността при един конфликт десанта не е задължителен (както и в играта). Ако нямаме флот способен да се защити в открито море и да се противопостави на нападателя (подържан разбира се от ВВС) като го атакува, то работите са зле.
Ще има пълна морска блокада, постоянен непредвидим обстрел от към морето с високоточни оръжия и т.н. Бреговите системи с ПКР ще са безполезни.
И както по-нагоре писах трябват ни поне 4 многоцелеви фрегати / корвети с хеликоптери за ДРЛО и 4 що годе съвременни ПЛ. Както казваш морето ни е малко и нашите кораби, активно подкрепяни от ВВС могат не само да стрелят, но и да оцелеят и променят плановете на противник като Турция.
Ракети Sailor_Malan му беше майката тогава по отношение на химията! Колкото до това дали съм бил - ако искаш може да те заведа с кирка и лопата до окопа в бившето поделение в Мусачево (не това за ЯХБЗ, а другото над него) до ямата дето лично я копах и в която изгорихме всички системи. След първия камион дето изгорихме на даното имаше около 2-3 см плътна плоча от калай и малко сребро от спойките. Даже мога да ти кажа дата на пъвата и последната с-ма която запалихме, както и имена на мойте командири от тогава. Вие фазаните сте странни пелета
Капудан паша, то туй ще трябва да е много голяма гемия, та да приюти поне Мерлин или ей те тоз Сий Кинг
Или това
Всеки случай отиваме на тлъста и скъпа гемия дълга 100+ метра и с водоизместване 4000+ тона. За корвети и дума не може да иде реч. За тях е по-добре безпилотен хеликоптер от сорта на Fire Scout
Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Ракети Sailor_Malan му беше майката тогава по отношение на химията! Колкото до това дали съм бил - ако искаш може да те заведа с кирка и лопата до окопа в бившето поделение в Мусачево (не това за ЯХБЗ, а другото над него) до ямата дето лично я копах и в която изгорихме всички системи. След първия камион дето изгорихме на даното имаше около 2-3 см плътна плоча от калай и малко сребро от спойките. Даже мога да ти кажа дата на пъвата и последната с-ма която запалихме, както и имена на мойте командири от тогава. Вие фазаните сте странни пелета
Спри се молим те
Последният път когато нещата са били горе-долу равни (и то не съвсем, Израел има предимство в технологията) е Йом Кипур. Тогава честно казано ПВО-то се справя отлично докато работи в началната си концепция, като победата е спечелена по-скоро на земята и поради лошо командване на арабите.
От Уикипедия:
Egypt (and Syria) had heavily fortified their side of the ceasefire lines with SAM batteries provided by the Soviet Union, against which the Israeli Air Force had no time to execute a Suppression of Enemy Air Defenses (SEAD) operation due to the element of surprise.[59][60] Israel, which had invested much of its defense budget building the region's strongest air force, would see the effectiveness of its air force curtailed in the initial phases of the conflict by the SAM presence.
Не искам да съм лош пророк, но все ми се струва, че сераскера няма да пропусне тая важна част от офанзивата
Доколкото имам впечатления, в руско-грузинския конфликт също се случи нещо подобно - слаб SEAD от страна на руснаците и няколко свалени самолета.
Капудан паша, то туй ще трябва да е много голяма гемия, та да приюти поне Мерлин или ей те тоз Сий Кинг
Всеки случай отиваме на тлъста и скъпа гемия дълга 100+ метра и с водоизместване 4000+ тона. За корвети и дума не може да иде реч. За тях е по-добре безпилотен хеликоптер от сорта на Fire Scout
Не знам колко ще е скъпа, защото както писах съм привърженик на покупки втора ръка и модернизирането им. Но поне ще има смисъл от корабите ни. Не е като да липсват изгодни предложения. Сега бързам, но ако ти е "под ръка" провери за колко се даваха "Перитата", като комшйските. Върти ми се нещо много малко, но не съм сигурен в момента.
За комшийските не знам, полските май бяха "подарък" и после почна голямото изваждане
Сега бързам, но ако ти е "под ръка" провери за колко се даваха "Перитата", като комшйските. Върти ми се нещо много малко, но не съм сигурен в момента.
Едно 25-годишно Пери им е излязло малко над 50 милиона долара през 2003 г. с пълно оборудване и някои екстри. Проблемът е, че такъв кораб има от малка до никаква бойна стойност - стари системи, стари боеприпаси, изобщо - слаба работа. Става за патрулиране и някакъв съвсем лек сблъсък. Модернизацията с Mk41 VLS едва ли е излязла под 20-30 милиона на кораб заедно със съответните боекомплекти, но пак са си недъгави и стари гемии.
MK 41s in action (click to view full) The naval MK 41 Vertical Launching System (VLS) hides missiles below decks in vertical slots, with key electronics and venting systems built in. A deck and hatch assembly at the top of the module protects the missile canisters from the elements, and…
Тоест излиза, че всяко от модернизираните им Перита струва към 100 милиона. Айде няма нужда. Ако добре си спомням, големия Gowind излизаше към $200 млн чисто нов, с два пъти мо-малък тонаж, 8 х ПКР и 16 х ЗР.
Разбира се, тука трябва да се каже нещо важно. Армия от типа на описаната от мене е необходима в случай, че НАТО сериозно го закъса или престане да съществува, защото в момента голяма част от заплахите пред нас, включително потенциалните такива имат друг тип асиметричен характер и са свързани по-скоро с необходимост да се воюва с нещо подобно на талибаните(сомалийските пирати и други подобни) и съответно изискват друг тип капацитет, за адекватен отговор. А закъса ли го НАТО, такава армия няма да е много трудна за създаване, въпреки че освен финансовата ще има и известна политическа цена, която ще трябва да се плати.
А и малко се съмнявам, че имаме нужда от хеликоптер за ДРЛО. Там където се ползват такива, обикновено иде реч за флот опериращ в океана и неразполагащ с възможност да експлоатира нещо от сорта на Е-2С. Подозирам, че с мащабната програма за превъоръжаване съобщена от Путин(включва нови самолетносачи и то не един), Ка-31 ще замине в историята скоро за сметка на самолет. Британците най-вероятно също ще го зарежат с появата на първия HMS Queen Elisabeth (първия планиран CVF)
А ние оперираме в сравнително затворен воден басеин, където на определени места даже бреговите радари могат да помагат.
Тоест излиза, че всяко от модернизираните им Перита струва към 100 милиона.
Да са недъгави, колко да са недъгави? Вярно грозновати корабчета са , но за TF 2000 ни миришат чорапите.
Това, че са на по 30 години не е много, особенно след основен ремонт и подмяна на апаратурата с модерна. В САЩ не им пука и си експлоатират бомбандировачи на над 50 години, а между кораб и самолет изобщо не може да се прави сравнение.
Значи примерно 4 кораба с Mk41 плюс ракетите са 400 милиона, разсрочено за 10-15 години идва към 30 милиона на година с лихвата (sorry за бакалските сметки). Еми оферта си е. Това са направо жълти стотинки даже за държава, като нашата. Пък и ако се договори някоя офсетна сделка...
И имаш флот за открито море с много добри (за нас) възможности.
А и малко се съмнявам, че имаме нужда от хеликоптер за ДРЛО. Там където се ползват такива, обикновено иде реч за флот опериращ в океана и неразполагащ с възможност да експлоатира нещо от сорта на Е-2С. Подозирам, че с мащабната програма за превъоръжаване съобщена от Путин(включва нови самолетносачи и то не един), Ка-31 ще замине в историята скоро за сметка на самолет. Британците най-вероятно също ще го зарежат с появата на първия HMS Queen Elisabeth (първия планиран CVF)
А ние оперираме в сравнително затворен воден басеин, където на определени места даже бреговите радари могат да помагат.
И пак отиваме на каботажно плаване. Кораби охранявани от брега.
В друга тема помниш колко дебати имаше за радио хоризонта. Хеликоптер за ДРЛО ти дава по-голям оперативен простор, а и по-добра защита. Четири такива хеликоптери ти осигуряват 24ч. "задхоризонтно" наблюдение.
За мен е добро средство за флот, който няма подръжка на АУАКС, сателити и т.н. А и е достатъчно евтино за да си го позволим.
Каква ти е ползата, че ракетите ти стрелят на 200-300 километра, като ти виждаш само на 50 ?
Руснаците може и да спрат да произвеждат К-31 (което не ми се вярва), но ще подържат продадените.
Сега, аз малко селската обобщих нещата, тъй че си прав. Както казва Sailor_Malan, вероятния противник може да са талибаните, може да са сомалийците и т.н. В този случай четири Перита ще ни вършат чудесна работа. Друг е въпроса какви разходи ще имаме по тях и дали няма да се вържат по-евтино нови кораби (4 х 2000 вместо 4 х 4000, ниска експлоатация, възможност за модернизации и др).
Какво правим обаче при вероятен противник Турция? А Русия? Бих предположил, че България се нуждае от следния флот:
1) България + Гърция > Турция
2) България + Турция > Русия
Нещо като английската доктрина до войната. И в двата варианта не е нужен кой знае какъв български флот, но със сигурност по-мощен от 4 бр. Пери.
Какво правим обаче при вероятен противник Турция? А Русия? Бих предположил, че България се нуждае от следния флот:
1) България + Гърция > Турция
2) България + Турция > Русия
България + Гърция > Турция - ако напиша какъв ще го я....м ще ме баннат,
България + Турция > Русия - ей тук ако напиша какъв ще го я....м ще ме баннат поне три пъти
Аз си мисля (неангажиращо), че силния флот (армия) може да предотврати един евентуален конфликт още в зародиш с оглед на възможните загуби на агресора и негативите, които ще натрупа от това.
Но стигнем ли с някой от тези комшии до сблъсък ... не знам, каквото сабя покаже
Comment