Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви въоръжени сили са необходими на България в бъдещето?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Темата зацикли ! А е хубава и жалко, затова простете уважаеми колеги за евентуалната логорея, но ще се опитам да провокирам интереса към нея!
    Започвам от задачите, които следва да стоят пред Българската Армия.
    Българската армия следва да може/ да е в състояние да изпълни/ в своята организация / професионална, резерв, и мобилизационно назначение/,структора , численост и бойна техника да изпълнява задачи по :
    -охрана и отбрана неприкосновеноста на държавната територия , суверенитета на държавата и живота на населението , САМОСТОЯТЕЛНО и в рамките на колективна система за сигурност.
    -участие в мероприятия на системата за колективна сигурност и извън територията на страната.
    Засега толкова .
    С уважение !
    За осъдените на живот и смъртта е приключение!

Comment

Магерейки игрицата дето нещо умря, май горе долу достигнах до нещо нелошо като структура
      80 000 л.с.(30-40 000 непосредствен резерв), изцяло кадрови военнослужещи и хора които в близките 3 години са напуснали армията но още имат законови задължения за служба в резерва,
      в това число включваме и бригада за специални операции(само че усилена пет батальонна бригада, с три диверсионно-разузнавателни батальона с обща подготовка, морски диверсионно разузнавателен батальон и батальон морска пехота)
      около 1000 танка(по-голямата част в резерв)
      2000-2500 цеви артилерия над 100 мм.(приимуществено самоходни 152/155 мм. системи, ако има от къде малко количество 180/203 мм. системи - един активен и три резервни дивизиона примерно) и самоходни минохвъргачки(част в резерв)
      Поне една бригада ОТР-21 или Искандер или запас от 150-200 броя Таурус KEPD/SLAM-ER/SCALP
      15 дивизиона за ПВО, въоръжени приимуществено с БУК, С-300 и Панцирь
      поне 300 цеви МЗА, може куполи Гепард монтирани на стари шасита на Т-55 минали КВР
      100 многоцелеви бойни самолета(аз лично предпочитам Су-30МКИ, но може и Грипен, въпреки че е по-скъп)
      10 транспортни машини разпределени горе долу по равно С-27 и С-130J
      60 бойни хеликоптера, от тях примерно около 15 транспортни машини, за предпочитане Мерлин и 45 АН-64D или Ка-52

И за десерт ВМФ състояща се от 2-3 фрегати(ако са нещо от сорта на британския тип 26 може да са 2, ако са руския проект 1166.1 е добре да са две активни и една в резерв)
      примерно към 4 ракетни корвети от типа на Тарантула, само че Тарантул III с Кортик и ракети 3М80
      и за каплак 4 комплекса Бастион и три подводници, може примерно руски пр. 677 или немски пр. 214.
      Е с такова нещо и добро разузнаване никой не може да ни излезе на среща и да не си тръгне с насинен задник и квичейки, бедата е само че масрафа е оттатък 15 милиарда долара по скромни сметки.
      Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

По-добре кажи колко е годишната поддръжка на това нещо. Иначе 15 милиарда долара къде не отишли - горе-долу толкова е държавният бюджет за една година
        Макар че не ми е ясно каква е идеята за 10 транспортни самолета, пък макар и малки/средни, ако няма да пращаме големи контингенти зад граница.

Comment

Защо да е умряла играта ни ?!
          Ние още се готвим за инвазията?! Сега без бой не е хубаво да се предавате. Вече съм поръчал лед за насинените задници! Не можах да похарча бюджета !
          иначе и аз като се размечтая и аз така виждам нещата около 80 -90 хил армия - половината действаща , половината резерв първи призив а и с закон за отбраната ,който позволява добра мобилизация при нужда!
          За осъдените на живот и смъртта е приключение!

Comment

15 милиарда... ехе-е-е-е... леко се окапа по ризката... Но направо и аз се размечтах, така сладко звучеше всичко. Аз бих добавил 1-2 дивизиона Тангудска за пряко зенитно прекритие на челните танкове срещу летящи гадинки, като за танковете нещо евтинко и добро от руския парк (по избор на клиента). Лично бих увеличил броя на системите за заплов огън, с нашия пресече терен лесно може да задържи за момент атаката и тогава да им се напълни вратлето с ракети. Хиликоптерите според мен са твърде много за нас, няма смисъл от тях при толкова усъвършенствани средства за борба с тях - леки и малки комари дето са и по-евтини. Вместо шурмови хиликоптери може по добре щурмови самолети, прикрити от Ц-300 са по на кириика при нашито малко небе. Аз поне така си мисля, защото бях към разчет на Ц-300 и си ми е слабст. ("Аз не летя, ама и на другите недавам!"

Comment

15 млрд. ще са само 100-те многоцелеви изтребители.
              Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Sailor_Malan, доста спретната армия!
                Само тези Тарантули не мисля, че са удачни. Безполезни, тясно специализирани кораби от отминала епоха - пушечно месо за авиация и ПЛ. Но пък фрегатите проект 1166.1 изглеждат супер. Четири от тях плюс четири ПЛ и флота ще е респектиращ.

100 броя МиГ-29СМТ или МиГ-29М колко ще струват? Не мога да намеря точно, но 3,5 - 5 милиарда със сигурност трябва да стигнат.
                И ударната авиация ми "малее" може би дълбока модернизация на нашите Су 25 към Су-25СМ или две ескадрили Су-25ТМ.

Comment

Aми 12 малайски ако се не лъжа Су-30 МКК излязоха към 650 милиона долара съответно и 100 не биха излезли 15 милиарда, струва ми се. Пък и не виждам защо са ни Су-25 при многоцелеви машини и достатъчно бойни вертолети, които на нашия театър вършат повечко работа. То и вероятно авиацията ще чисти каквото е останало след ОТР-21 или Искандерите.
                  А по повод Тарантулите - предвид бреговата линия, има доста места и опции именно за такова нещо да се крие там и да атакува координирано с фрегатите и Бастиона и да се окаже, че едновременно нападател трябва да се справя с облак Х-35, Яхонт и Москит. От друга страна на фона на последната Молния е достатъчно малка и бърза цел, с остри зъби(Москита и Термита на нашта си Мълния в момента, просто нямат сравнение), добра защита с Кортика(все едно имаш един Панцирь пазещ точкова цел) и много висока скорост и не бих се отказал от такова нещо именно за крайбрежни действия, даже и 2 LCS не могат да им излязат насреща. А и 10 С-130J си имат мястото. Да не забравяме, че ще разполагаме с пет батальонна бригада за специални операции(към 2400 човека по сегашните щатове) и с 10 такива машини освен транспорт на товари могат да се инфилтрират групи от диверсионно разузнавателните батальони много дълбоко в тила на противника, можем да ги дооборудваме, така че да дозареждат Мерлините, а и Су-30МКИ ако сривната им скорост го позволява. Все едно да пуснем народ да удари Инджирлик или някой пост на Конта на иранската граница.
                  А и забравих още нещичко горе
                  10 тежки реактивни артилерийски дивизиона (180 Смерча)
                  10 реактивни артилерийски дивизиона (180 Торнадо или МRLS или HIMARS)

Ние още се готвим за инвазията?!
                  Ми нещо пуснаха кепенците, та се зачудих да не е дошъл горския да ни изгони от гората, иначе и ние саклетясахме да ви чакаме, пък и нали са ни забранили разузнаването да не ви ядосваме, съвсем пукясахме от скука в жегата
                  Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Мисля, че 100 броя Су-30 не са лъжица за нашата уста. Горе долу толкова са поръчките на Китай и Индия, а ние между тях - барабар Петко с мъжете ? Мисля, че подръжката им ще е непосилна за нас, като експлоатационни разходи и защото "братушките" ще ни ги продадат евентуално евтино и после ще ни вземат душата Затова Миг 29 за скромна страна като нашата е по-добре.
                    А самолети като Су-25 и А-10 си имат място на бойното поле, което не може да замени никой хеликоптер или ракета.

На нашият флот му трябват многоцелеви, а не тясно специализирани кораби, които само ще отнемат от без това ограничените ни ресурси.
                    "Тарантулата" - в един съвременен конфликт моряците няма да разберат от къде е дошла смърта. Ракетите и може да са супер и .... толкова. То е много хубаво, че носи "Панцирь" на гърба си, но всяка подводница ще го разстреля като рибарска гемия. Корабчето е с концепция от архаична "СССР" епоха, предвидено да стреля и умре.
                    Last edited by Сун Дзъ; 09-05-2012, 10:52. Причина: печатна грешка

Comment

Сун Дзъ написа Виж мнение
                      Затова Миг 29 за скромна страна като нашата е по-добре.
                      Ааа, да, а кой ще носи KEPD и SCALP?

Comment

Необходима ни е достатъчна по численост и добре окомплектована армия, с работещ отбранителен комплекс и подържане на традициите в райзвойната му дейност. Не знам защо като стане въпрос за армията и всички скачат с викове : ВВС, ВВС, ВВС.....трябва вече да е станало ясно че, България не е могла и не може да поддържа адекватно по количество и големина и сила ВВС както останалите страни с бюджети от 10-15 милиарда годишно на горе.
                        Трябва ни тясня специализация на армията:
                        ВВС- щурмови и транспортно десантни хеликоптери със съответните подразделения, развиване на безпилотните апарати за разузнаване и целеуказване, Сухопътни сили- адекватни противотанкови средства ,реактивни системи от ново поколение ,средства за радио и локационно заглушаване, разузнавателни средства, средства за защита на личният състав.....развитие на леката бронетехника усъвършенстване защитата и възможностите им, тук трябва да се спомене прицелната целеоказващата и комуникационна техника.....
                        Казвам неща за които имаме производствени мощности, развойни звена и умове които да мислят....много неща произвеждахме и произвеждаме все още но не ги обновяваме и модернизираме а имаме възможност. Истината е че, чужди разузнавания си плащаха създадоха лоби и унищожиха отбраната ни от корен...проспахме 20г в които изостанахме с 50-70г да не казвам по-стряскащи цифри ,но общо взето сме на ниво Хондурас или Габон (За сведение Еритрея е по на пред от нас по показател ВВС), и това че изнасяме муниции и калашници за Судан и бандите в Того и Сиера Леоне не ни прави военна сила!
                        Sub sole nihil novi est

Comment

Mirovk написа Виж мнение
                          Не знам защо като стане въпрос за армията и всички скачат с викове : ВВС, ВВС, ВВС.....
                          Ами ако изгубиш небето долу кашика ще е обречен А хеликоптерите ще са лесна мишена за противниковото ВВС като никой не ги пази отгоре.
                          Садам имаше 5000 танка и какво стана... хайде там е пустиня, ами сърбите - криха се в горите.
                          Ние не можем да си позволим мащини като АУАКС и тем подобни командни летящи центрове, затова е нужно достатъчно голямо количество модерни изстребители за да имаш постоянно ескадрила във въздуха. С един добър боекомплект Р-77 могат да се възпрат доста натрапници.

Кухулин написа Виж мнение
                          Ааа, да, а кой ще носи KEPD и SCALP?
                          Ауу забравих за тях
                          Last edited by Сун Дзъ; 09-05-2012, 10:53.

Comment

Магерейки игрицата дето нещо умря
                            Не съм я изоставил все още (не че не липсват поводи). Темите са затворени, защото повече помощ не ми трябва и няма какво да се обсъжда по системите. Сега работя по калкулаторите - реших първо да ги завърша и тогава всичко останало. Тази седмица ще приключа (надявам се) с въздушния калкулатор (т.е. всички видове въздушни сражения, ПВО и удари по наземни цели). След това идва морския (там работата е по-малко): може би седмица, седмица и половина и накрая идва сухопътния. По него има повече работа, но нещата са значително по-ясни, та се надявам да върви бързо.
                            Със завършването на всеки калкулатор принципно можете да се поръчвате примерни сражения, за да "усетите" как стоят нещата (разрешавам по 10 симулирани сблъсъка за морския и въздушния и 20 за сухопътния за всяка страна: резултатите и поръчките във вашите затворени форуми). Не приемам никакви коментари относно реалистичност и прочее на резултатите.
                            След това ще сложа пълните правила и чак тогава ще ви дам списъците с наличното към началото и започвате с планирането. Да няма изненадани - желанията ви за пазар ще ги имам предвид само в най-общи линии, но основна е моята преценка какво е реално. Коментари по нея не приемам.
                            Това е.

Comment

Су-30 ще ги носи. За Тауруса индийците са обект на активно зарибяване.
                              всяка подводница ще го разстреля като рибарска гемия.
                              Подводница, има шанс да го хване докато се крие по брега по места като Якутино и Маслен Нос примерно, иначе точкова цел движеща се с 42 възела(Мълнията влизаща в бой) горе долу друг път с торпедо, а с ПКР първо ще трябва да преодолее работещия на автоматичен режим Кортик или Палаш и мерките за пасивни смущения. А по места като Маслен нос съм имал удоволствието да проверявам какво е и отдолу и дълбочината е 12-20 метра доооооста навътре(а да и в района има огрооомно количество метални отпадъци представлявали някога френския параход Жак Фресине, взривен през 1958 след удар в брега с цел извличане на товара), навряна там подводница особено в периода април - средата на юли, ако температурите не са много високи и планктона не е цъфнал преждевременно ще се вижда и с просто око. Но пък би могло да се сменят четирите Мълнии с още един Гепард(1166.1) и ако има пари Гепардите да се поръчат с Яхонт наместо с Уран(Х-35).

Иначе сапикяса ли се нещо НАТО, си ни трябва баш такава армия, та да не си помисля никой да се навърта насам, с лоши намерения.

Comment

А хеликоптерите ще са лесна мишена за противниковото ВВС
                                Опита показва точно обратното. Нещо повече, доста народ дето си е мислел така е привършил летателния си ден висейки на парашутната сбруя и вероятно псувайки цветисто, а някои и по-зле са привършили и не само летателния си ден

Comment

Working...
                                X