Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ОСМАНСКОТО НАШЕСТВИЕ НА БАЛКАНИТЕ - РЕАЛНИ ФАКТИ И ИЗМИСЛИЦИ?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Stan написа Виж мнение
    Сега ми минава през акъла - да не са отнесени от гърците при изселването им от Асеновград?
    Не вярвам, щото до сега щяха да се покажат все от някъде. Аз поне ги знам за унищожени.

Comment

KIZIL DELI написа Виж мнение
      Не вярвам, щото до сега щяха да се покажат все от някъде. Аз поне ги знам за унищожени.
      Мога да си представя дядо ти Борис как си скуби брадата от яд! При положение, че извади Типика на Г. Бакуриани, като аргумент общината да му върне Асеновата крепост, тези документи щяха да му дойдат дюшеш.

Comment

Относно баба Яга. По принцип не отговарям на такива .... емоционални подмятания .Бих ти препоръчал К.Куев.Той е писал за съдбата на старобългарските ръкописи и бил наистина ренесансова личност , понякога се представял на някои колежки с думите -"Приятно ми е.Кую Куев с "К"- .....Това е опит да обърна работата на майтап. А по време на работата на терен съм се натъквал на такава престъпна нехайност и вандалщина от страна на наши сънародници, че наистина ми е падало пердето.Но това е толкова тъжна тема,че по-добре да не се започва.
        Last edited by pehotinec; 23-05-2012, 20:55.
        "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

Comment

Ако ми позволите едно шеговито вмъкване в теоретичните въпроси:на практика съм се убедил,че с достатъчно общи и мъгляви понятия може да се обясни всичко.
          Сега малко по сериозно,теоретичните модели имат значение за историята дотолкова доколкото дават някакви общи представи и насоки,оттам насетне за изясняването им се намесва методологията и ерудицията,която предоставя материала за изследване и анализ.Модела сам по себе си не може да служи като средство за обяснение/интерпретация.Това в общи линии е моето виждане за теорията на историята.Задълбаем ли повече в теоретичните въпроси непременно ще се сблъскаме с въпроса за познаваемостта(модела ще стане средство за обяснение на самия модел).

П.П.Само ще вметна,че всеки който се интересува от история на един етап,рано или късно,стига и до нейната теория.
          Liberte, egalite, fraternite
          Viva la revolution
          Zalmoxis написа
          Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
          http://hristoen4ev.blogspot.com/
          dibo написа
          Преценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
          - това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.

Comment

boilad написа Виж мнение
            Сега малко по сериозно,теоретичните модели имат значение за историята дотолкова доколкото дават някакви общи представи и насоки,оттам насетне за изясняването им се намесва методологията и ерудицията,която предоставя материала за изследване и анализ.Модела сам по себе си не може да служи като средство за обяснение/интерпретация.Това в общи линии е моето виждане за теорията на историята.Задълбаем ли повече в теоретичните въпроси непременно ще се сблъскаме с въпроса за познаваемостта(модела ще стане средство за обяснение на самия модел).
            Bravo!

boilad написа Виж мнение
            П.П.Само ще вметна,че всеки който се интересува от история на един етап,рано или късно,стига и до нейната теория.
            Там е работата, че теориите не са една и две.

Темата се накъса невъобразимо, призовавам от тук нататък за писане по същество иначе ще се наложи да въведем санкции!
            A strong toun Rodez hit is,
            The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Guy de Mont Ferrand написа Виж мнение
              Там е работата, че теориите не са една и две.

Темата се накъса невъобразимо, призовавам от тук нататък за писане по същество иначе ще се наложи да въведем санкции!
              "Теория" е обобщаващо понятие за "теории"
              Ам`,чи отворете нова тема.нещо от рода на "Що е то теория на историята и има ли то почва у нас".
              Liberte, egalite, fraternite
              Viva la revolution
              Zalmoxis написа
              Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
              http://hristoen4ev.blogspot.com/
              dibo написа
              Преценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
              - това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.

Comment

boilad написа Виж мнение
                "Теория" е обобщаващо понятие за "теории"
                Ам`,чи отворете нова тема.нещо от рода на "Що е то теория на историята и има ли то почва у нас".
                Не е само това за теориите, хайде по-сериозно.

Comment

KIZIL DELI написа Виж мнение
                  ...руснаците през войните от 19 в. (както впрочем и всички други армии и войни) са отнесли от тукашните земи онова, което им се е видяло ценно, в това число старославянски ръкописи,...
                  Първата сравнително голяма партида старобългарски ръкописи, в това число и уникалният Симеонов Сборник, попада в Русия, когато Симеон дава дъщеря си Елена-Олга за жена на княз Игор и изпраща заедно с нея, в качеството на неин личен духовник и презвитер Григорий, основната задача на който обаче е да покръсти киевските руси.

Втората не особено обемиста партида старобългарски ръкописи занася в Русия българският епископ Михаил, когато в качеството този път на личен духовник на дъщерята на Борис 2, княгиня Анна, е изпратен в Херсон да кръсти Владимир, като едва след това го и венчава с Анна.

Третата, сравнително обемиста партида старобългарски ръкописи пренасят в Киев голямата група висши и нисши духовници, изпратени там от Самуил по молба на Владимир, за да кръстят русите и да поставят основите на Руската Православна Църква, Руското Училище и Руския Съд, като висши духовници от Македония продължават да пренасят и изпращат ръкописи в Киев и след окончателното покоряване на България от ромеите.

И все пак най-голямата и основната част от старобългарските ръкописи в Русия отнасят там прокудените извън Отечеството от османотурското нашествие български духовници, така че русите не ограбват, а спасяват това безценно българско богатство.

Comment

Ник, не съм имал намерение да те засягам. Просто може би малко нетактично се опитах да изразя това, което обобщи най-добре Голъм: като засипваш аудиторията с някакави теории и имена, без конкретика в конкретната тема, това не те прави по-убедителен, да не кажем, "начетен" в очите на участващите в дискусията /или поне в моите очи, да говоря от свое име/.
                    Просто ми прави кофти впечатление, че не говориш от свое име, а от името на някой друг.
                    Това че наскоро или някога си прочел Тойнби, Тофлър или който и да е там от плеадата учени, не те прави по-специален.
                    И още нещо. Историята си е конкретна наука, а не отвлечено дърдорене и безредно прескачане от културологична теория към футурология и социално инженерство.
                    Ако съм те засегнал, приеми извиненията ми. Все пак и аз имам право на мнение, нали така - както и ти... Все пак никой не е съвършен.
                    Last edited by zmaj; 24-05-2012, 04:30.

Comment

проф. Добрев написа Виж мнение
                      Първата сравнително голяма партида старобългарски ръкописи, в това число и уникалният Симеонов Сборник, попада в Русия, когато Симеон дава дъщеря си Елена-Олга за жена на княз Игор и изпраща заедно с нея, в качеството на неин личен духовник и презвитер Григорий, основната задача на който обаче е да покръсти киевските руси.

Втората не особено обемиста партида старобългарски ръкописи занася в Русия българският епископ Михаил, когато в качеството този път на личен духовник на дъщерята на Борис 2, княгиня Анна, е изпратен в Херсон да кръсти Владимир, като едва след това го и венчава с Анна.

Третата, сравнително обемиста партида старобългарски ръкописи пренасят в Киев голямата група висши и нисши духовници, изпратени там от Самуил по молба на Владимир, за да кръстят русите и да поставят основите на Руската Православна Църква, Руското Училище и Руския Съд, като висши духовници от Македония продължават да пренасят и изпращат ръкописи в Киев и след окончателното покоряване на България от ромеите.

И все пак най-голямата и основната част от старобългарските ръкописи в Русия отнасят там прокудените извън Отечеството от османотурското нашествие български духовници, така че русите не ограбват, а спасяват това безценно българско богатство.
                      Професоре, нещата далеч не са такива, каквито ги представяте. Като оставим настрани хипотезата, че Олга е дъщеря на цар Симеон, нещо което разбира се съвсем не е така, обменът на литература особено между православни народие нещо съвсем нормално. Между другото, това най-добре се вижда от споменатият от вас Симеонов сборник, чието съдържание е може би над 90% преводи на византийски творби, което автоматично пък означава, че определението "уникален" в случая далеч не е подходящо.

Колкото за контактите на Самуилова България с Киевска Рус, разбира се молба на княз Владимир до Самуил за каквото и да е, въобще няма. Всъщност, точно по това време русите са съюзници на ромеите и като техни наемници се бият срещу българите, така че ако е попадала старобългарска литература в Киевска Рус повремето на Самуил, то е било единствено като плячка.

Comment

Stan написа Виж мнение
                        Въобще не е глупост, а си е реален факт.
                        ПП. Аз пък те съветвам, ако някой път решиш да се занимаваш със старобългарски книги, първо да се запознаеш с някои основополагащи изследвания като това на К. Куев, където са дадени потресаващи примери за това как невежи български монаси и свещенници са унищожавали староългарски ръкописи. Слава богу, тъй като те са гледали на тях като на нещо ненужно, с лека ръка са ги раздавали на чужденците през 19 в. благодарение именно на това, една част са спасени, а не са свършили като кесии за завиване на сланина или като стръв за риби.
                        Чудех се на това дали да му отговарям. Някакви абсурдни писаници на някой, който никога не си е сложил името под нещо на сериозна научна тематика, но дава акъл наляво и надясно за това как да се учим на старобългарски и откъде да черпим информация за това. Същото беше с размахването на мотиката и археологията преди време. Може и да е имало унищожаване на ръкописи, тъй като прости и неуки хора, които рушат културното наследство, има навсякъде. Но този факт трябва да се разглежда на фона на общите тенденции, които коментарът ти игнорира. Няма проблем да предизвикаш промяна в парадигмата, поддържана от славистите - напиши си смелото мнение, сложи си името под него и го публикувай. Никой не те ограничава в нищо, заповядай, остани в историята. Но защо ли не го правиш?

А другият привърженик на г-н Куев така и не оправи разстоянията при точките... Да започнем от А!
                        „Der Vorteil der Klugheit besteht darin, dass man sich dumm stellen kann. Das Gegenteil ist schon schwieriger.“

Kurt Tucholsky

Comment

Баба Яга написа
                          Това напълно съответства на изказванията на славистите в Германия, които са ми преподавали. Но предлагам да сложим Стан на тяхно място. Лично ще кажа на професор Оттен, че се е объркал, защото някакъв форумен специалист е на друго мнение.
                          Стан няма спомени, да е твърдял, че османското нашествие не е било съпроводено с бягство на старобългарски книжовници, които отнасят със себе си и старобългарска литература.
                          Както си подкарала, ще кажеш, че съм твръдял, че не е имало бягство и към Влашко и Молдова и Сърбия. Нещо много свободно си съчиняваш и се държиш провокативно, да не оревеш после орталъка.

Тъй като си явно лингвист, и като всеки лингвист явно си скарана с историята, ще ти обърна внимание, че има още едно масово пренасяне на книги от българските земи в Русия - през 17 в., което въобще, ама въобще не е било предизвикано от османците, а си било целенасочена акция на руската държава и църква.

И тъй като пак подчертавам, като лингвист си скарана с историята, ще си позволя само да ти обърна внимание на дребния факт, че старобългарски книги са били пренасяни в Русия от края на 10 до края на 19 век. Не се иска особено умствено усилие човек да стопли, че за този период могат да се открият най-различни примери.

Comment

Уважаеми българи, честит празник на всички, уважаващи делото на Кирил и Методий и на техните последователи!

Още едно име включих в списъка на тези, които не заслужават отговор. Археолозите ми викат лингвист, лингвистите археолог, а други ми викат това, което им изнася. Кучетата лаят, керванът си върви.
                            „Der Vorteil der Klugheit besteht darin, dass man sich dumm stellen kann. Das Gegenteil ist schon schwieriger.“

Kurt Tucholsky

Comment

Темата явно се изроди към такава за съдбата на "славянобългарските" ръкописи (апропо, има ли не-славянобългарски?) по случай празника , честито на печелившите, славистите и всички участници във форума!

Comment

Явно проблемът ще да е в определението на форума като ВОЕННО-исторически, в съчетание с името: "БОЙНА слава", та затова част от съфорумците възприемат тези неща буквално и се стремят към водене на словесни войни. Я се запитайте защо пишете в темата: за да уязвите възможно най-майсторски някой събеседник, който ще да ви дразни много или защото ви интересува самата тема (а да ли я помните/погледате въобще?)? Хайде по-мирно я карайте, едва ли има нужда да напомням, че да се занимавате с личността на събеседника, вместо с аргументите и тезата му е поведение подобаващо за обитатели на подмостови пространства, да не говорим на какво миришат разни лични нападки, каквито прехвърчат тук на цели залпове минат не минат десет минути.
                                Ако идеята е да се раздават санкции - ок, ще се заема. Ако искате темата да бъде заключена - и това е постижимо. Въпросът е дали има смисъл от подобно нещо? Да не говорим че хич не подобава нито на днешния празник, нито на поздравленията за него. Торн и Ги вероятно нямат време или не им се занимава с подобни мерки, но ако се наложи мога да отделя минималното необходимо време и няма и да гледам кой крив, а кой прав. И ще има после куп обидени, "напуснали" и какво ли още не. И защо?

Comment

Working...
                                X