Не знам доколко е релевантно към темата, но попаднах на това, докато си търсих нещо друго в Евлия Челеби (т. 3 Yapı Kredi). Някъде го споменавахме Евлия понеже
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Гагаузкият език
Collapse
X
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеНе знам доколко е релевантно към темата, но попаднах на това, докато си търсих нещо друго в Евлия Челеби (т. 3 Yapı Kredi). Някъде го споменавахме Евлия понеже
Comment
-
Ми нищо особено не казва, просто, че това са думи от характерни за езика на племето Читак, което сигурно ще рече (а е я ясно де), че такива няма в османския (каквото и да разбираме под османски, щото през 14-15 в. езикът е един, а по негово време съвсем друг). Ама пак да кажа, че той вади такъв списък и за караманците, а сигурно и за други места, та не знам колко можем да го напъваме Евлията, в крайна сметка човекът е писал за кеф с цел големи тиражи и не е държал сметка, че в 21 век някой ще го чете буква по буква
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеАз съм потресен, че Евлия Челеби е включил и турската дума чалма в списъка...
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеАз съм потресен, че Евлия Челеби е включил и турската дума чалма в списъка...
Comment
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеАз затова ти казвам да не му се вживяваш на Евлия толкова, нито е бил особено учен, нито пък за информацията, която включва в "пътеписа" си има гаранция, че е 100% добита на място и не е имагинерно изобретение на Евлията. Аз съм го хващал много често в абсолютни измислици, а да не говорим, че той е седнал да си оправя бележките на дърти години, когато я камилата, я камиларя да си спомни какво точно е било.
Comment
-
Аз имам предвид, че Евлия точно по тогавашните образователни стандарти е учил-недоучил, което си му и личи. Ти какво искаш да кажеш не мога да разбера? Какво общо има тук образованието на Иречек (несъмнено едно от най-добрите възможни към дадения момент) с грешките, които е допуснал като учен? Мисля си, че ти май мериш с модерния аршин и пласираш едно много старо клише - "грамотен за времето си човек". От него винаги ме полазват тръпки, щото хем нищо не казва, хем априори омаловажава интелекта на обекта, към когото е насочено.
Comment
-
Ben Gagauzum написа Виж мнениеМоже тогава още да не е била турска Не трябва да се пропуска, че е възможно много чуждици да са навлезли в османския от(чрез) български, кипчакски, татарски, "читакски"(гагаузки, гаджалски)...Едва ли влиянието е било едностранно...
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеTaniklariyle tarama sozlugu II:207 (EDT 420).
Comment
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеДа не би да има он-лайн версия някъде?
Clauson, An Etymological Dictionary of pre-thirteenth-century Turkish, 1972
Comment
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеАз имам предвид, че Евлия точно по тогавашните образователни стандарти е учил-недоучил, което си му и личи. Ти какво искаш да кажеш не мога да разбера? Какво общо има тук образованието на Иречек (несъмнено едно от най-добрите възможни към дадения момент) с грешките, които е допуснал като учен? Мисля си, че ти май мериш с модерния аршин и пласираш едно много старо клише - "грамотен за времето си човек". От него винаги ме полазват тръпки, щото хем нищо не казва, хем априори омаловажава интелекта на обекта, към когото е насочено.
А Евлията много ме кефи щото е пътешествал преди големите сътресения започнали от края на 18 век и продължаващи и днес. Като не сме лингвисти с него...вий пишете, давайте информация има кой да я анализира и да почерпи при това!!!Last edited by Ben Gagauzum; 24-02-2012, 16:00.
Comment
Comment