Ben Gagauzum написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Политическа и етническа идентичност в балканските земи през Средновековието
Collapse
X
-
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
-
Ben Gagauzum написа Виж мнениеСине Дантесов , според мен падението на Ромейската империя започва от завладяването на Константинопол от Кръстоносците . Но, да се върнем в темата . Още не съм наясно към 1180 година Византия(неологизъм) била ли е мултиетнична и дали е имал значение етническият произход за политическите процеси ? Ги много добре е формулирал темата, че етноса през средновековието не е бил от решаващо значение за политическата идентичност(виж#1-37).
Понеже се спряхме на Мануил Комнин - толкова ли е трудно да си отговориш каква е Романия през 1180 г.? След като на Балканите под нейн контрол са гърци, българи, власи, албанци, все още има славяни... Е, мултиетническа ли е? Ако се затрудняваш да отговориш - хвърли ези-тура, белким го докараш от тото...
Ben Gagauzum написа Виж мнениеПроблемът, Едмоне, е, че прехвърляш национални идеи и категории от 19-20 век в епоха, в която ги е нямало(пак копи-пейснах ) Другия ти проблем е характерен за форумите: неизчитане внимателно на написаното до момента в темата и опониране на стари постове, което си е живо "вадене от контекста".
Ben Gagauzum написа Виж мнениеОтносно "единствената" държава в Европа, в която етническият произход не е от съществено значение през средните векове(подобни думи са непростими дори за лаик, а тук е сериозен форум), нямам думи . Апропо, никога и никъде не твърдя, че мултиетническото води към федерация...ерго, неразбирането ни е взаимно! Иначе си прав, копи-пейста ми е слабост, защото дали е цитат или друго, винаги води към конкретика
"Федерацията" е твой патент, нима паметта ти изневярява? Добави малко повечко RAM - може и да се подобри производителността
Ben Gagauzum написа Виж мнениеА стига толкоз отклонения. Въобще, защо ли си играя да пиша и да си губя времето с човек, на който му е най-лесно да се заяжда?!?
Comment
-
Апропо, никога и никъде не твърдя, че мултиетническото води към федерация...ерго, неразбирането ни е взаимно! Да нямаш зрителни проблеми или паметта ти пречи. Замисли се и върху "Още един"...Извинявай, но явно българския не ти е роден език, щом не можем да се разберем:"Другия ти проблем е характерен за форумите: неизчитане внимателно на написаното до момента в темата и опониране на стари постове, което си е живо "вадене от контекста". Това за което ме "разби" си е "там" на мястото...'' Изложи някаква теза, доказвай, анализирай...а не да ме цитираш само, да издребняваш и "поучаваш". Това е форум все пак, а не партийно събрание...Дай нещо от себе си за темата и в темата, покажи характер, съгради нещо драги ми, Едмоне. Дай идея или задай въпрос, отвори се и чуй другите-човек се учи докато е жив(каквото повикало...поучих ли те и аз ). А темата без заяжданията ти, си е супер:защо при Стефан Душан имаме "гръцките прониари" с тюркски имена например... Етноса или политическата власт са определяли идентичноста... Уважаеми графе, как смятате: били ли са подобни на ромейските "правните отношения между поданиците (етносите), задълженията им, принадлежност към даден политически и религиозен модел и т.нат." във ВБЦ? Можем да почакаме за още мнения. А междувременно, ако скучаете, се заяждайте на ЛС с мен, ще ми е приятно.
Comment
-
«Джагфар тарихы»,т.1, гл.4, стр.22:"Только враждебные действия против него авар и союзных с ними румцев/ромеев/ заставили его/кан Аспарух/ покинуть эту область и уйти в Искандеровы горы/Балкан/. Там он образовал свое царство, которое назвал Бурджан/България/ - в память о своем прежнем владении. Его потомки, как писал сеид Якуб(12 столетие), приняли от тамошних ульчийцев/славян/ христианство, а вместе с ним - и ульчийский язык. А это произошло вследствие того, что попы ульчийцев проповедовали на своем языке и что булгары поселились в домах ульчийцев. Только бурджанские кук-огузы, не бросившие жизнь в поле, сохранили свой тюркменский язык..."
/поясненията са мои/
Comment
-
'Ора, попаднаха ми доста мат'риали по темата, вкл. и един от мастития академик Литаврин (каквито и критики да са се изсипали върху него, той без съмнение си остава учен от световна величина) и мн. др., така че щом ги прочета очаквайте включванеLast edited by Guy de Mont Ferrand; 02-09-2013, 07:32.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Ндам, още първите редове ми се набиха в главата, статията е посветена на "Българския апокрифен летопис". В него като български царе са споменати Никифор (неясно кой от двамата), Роман Аргир и...Василий Българоубиеца!!! Според същия древен текст, една трета част от куманите станали българи...след като приели християнството! Не бих могъл да желая някаква по-солидна илюстрация за моите тези, изложени по-рано в темата!A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Още един брутално красноречив пример - патрикият на Роман III Николай Хрисилий, явно потомък на протевона на Драч Йоан Хрисилий и главнокомандващ на войските на Изтока, е наричан в изворите "българин". Въпросният Хрисилий по всяка вероятност си е бил чист грък и като другите от фамилията си е с доказано "чисто" ромейско самосъзнание, но тъй като Дирахий/Драч по това време се пада в границите на тема "България", то той е х-ризиран като българин...На всичкото отгоре Йоан Хрисилий е бил сред най-върлите врагове на Самуил (всичко си идва на мястото, разбира се, ако признаем Самуил за македонец...и българите, нали са му врагове...българите от Драч обаче - интересно какво са дирили там на майната си от Балканския Татарстан ).A strong toun Rodez hit is,
Comment
Comment