И на каква основа ги изчисли тези 90%??? А най-много колко - 190%??? Истината е, че по време на калояновите войни най-големите опустушения нанасят куманските съюзници на българите, които изглежда изобщо не са могли да бъдат контролирани, но без които военните кампании са били неосъществими. Иначе самият Калоян далеч не е бил "звярът", който византийските и латинските хронисти рисуват. Войната не е провокирана от Калоян - напротив той се опитва да постигне споразумение с латинците, разоряването на Пловдив, Димотика и някои други градове е свързано с отмятането на византийската аристокрация от Тракия, навярно и убийството на Балдуин е провокирано от тези събития. Иначе Калоян, а не Иван Асен II е първият български владетел освободил военнопленници - след превземането на Сяр, той освобождава обикновенните войници, болните и ранените като ги изпраща до унгарската граница и навярно ги е хранил по пътя. Както показва случаят с Мелник твърдението, че цялата византийска аристокрация на Пловдив е унищожена е доста пресилено.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Политическа и етническа идентичност в балканските земи през Средновековието
Collapse
X
-
тюркоалтаец написа Виж мнениеИ на каква основа ги изчисли тези 90%???
Comment
-
тюркоалтаец написа Виж мнениеДа, май и протогагаузите ги беше изнамерил въз основа на такива източници...
Да те питам като си толкова знаещ - през 2011 г. година в Пловдив се проучиха 8 обекта, на колко от тях се откриха материали от края на 12 - началто на 13 в. и на колко от началото на 13 - 14 в.?
Comment
-
тюркоалтаец написа Виж мнениеИначе самият Калоян далеч не е бил "звярът", който византийските и латинските хронисти рисуват.
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написа Виж мнениеЧе е ненормално, ненормално е, защо тогава трябва да се учудваме, че изначално куманският род Тертероба дава няколко царе и деспот Добротица на българския народ? Имаше и някакво изследване за византийските императори, но не си го спомням като заглавие, в което се изследваше произходът им и се оказваше, че само неколцина от тях могат да бъдат наречени "гърци" в, хм, генетическият смисъл на думата. А това за "ромите", ако го разгадаете най-накрая (щото от месеци не виждам признаци, ако ще и да ви подразни), ще ме черпите бира Предпочитам "Стела"
Comment
-
Ben Gagauzum написа Виж мнениеНе съм сигурен, но той Добротица не беше ли небългарски(неподчинен на Търново) владетел със собствен автокефален Каварненски екзарх и претенции за престола на Шишмановци? Правилно ли е тогава да се нарече политически суверенен и етнически куманин с преобладаващо тюркофонни поданици?A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Съгласен съм, или истината е по-средата? Не може да се разглежда Добруджанското деспотство отделно от българското...но има много мнения, че "Отношенията на Добруджанското деспотство с Търновското царство са нееднозначни, за което свидетелства фактът, че вероятно под натиска на деспота духовенството в княжеството от Българската Търновска патриаршия преминава на подчинение към Цариградската. За да демонстрира пълната си независимост, деспот Иванко сече собствени сребърни и бронзови монети."http://bg.wikipedia.org/wiki/. Особенно извън България...да не говорим за претенциите на Румъния за Южна Добруджа. Много е объркващо за мен, че цялата популярна история за трите Българии(аз мисля, че са поне пет по това време) се основава на наблюденията(пътеписите) на 15 годишен пленен от османците немски паж. А уважаваните от мен ерудити в този форум вече ме убедиха да не вярвам на пътеписи и поезия от неисторици. Какво да се прави?Last edited by Ben Gagauzum; 28-02-2012, 11:21.
Comment
-
Ben Gagauzum написа Виж мнениеВ Ромейската империя е било достатъчно да постъпиш на служба и да приемеш православието(ако вече си-още по-лесно) и ставаш ромей от даден етнос или "произход", даже и да си Ром .
Ben Gagauzum написа Виж мнениеВизантийците наричат себе си ромеи (ρωμαίοι), т.е. - римляни, държавата в която живеят – Ромейска империя (Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία) т.е. Римска империя, а също така Царство на римляните (Βασιλεία τῶν Ρωμαίων). Когато краля на франките Карл Велики бил коронован за римски император от папа Лъв III, в латинските текстове се употребяват принизителни формули като "Крал на гърците" (Rex Greacorum) и "Крал на Константинопол" (Rex Constantinopolitanus), което е израз на несъгласие, относно статуса на Βασιλεία τῶν Ρωμαίων като продължение на Imperium Romanum, а също и честото използване на названието "гръцки" и "гърци" (вместо "ромейски" и "ромеи") в средновековните латински и славяноезични текстове.
Ben Gagauzum написа Виж мнениеКогато ромеите са взели да фаворитизират(под западно влияние) елинското(гръцкото) полека-лека станали от Империя на Федерация и паднали под ударите на Османците(познато ли звучи...). Да си правят изводи нацистите . Май държавите са по-силни когато са сбор от личности с оглед индивидуалните им качества, а не етническият им произход.
Comment
-
monte christo написа Виж мнениеЩо за абсурди? Какви западни влияния са критерий за оценка на политическите и културни промени в самата Империя? Държави изградени "от личности с оглед индивидуалните им качества" обикновено са нетрайни. Просъществуват максимум две-три десетилетия. Балканите не са изключение.
Много непреходни истини има тук. ДОКОЛКОТО ЗНАМ повечето многовековни средновековни империи са били мултиетнични, а НАЦИСТИТЕ са я карали на десетилетия .
Comment
-
Сине гагаузки, кръстоносните походи и търговско-финансовите взаимоотношения не са причина за слабостта и краха на средновековната римска държава. Причините са от вътрешно естество. Гледал съм го това филмче на архимандрит Тихон още преди две години. Има и екстендед версия, а в първото му "издание" мисля, имаше картографска грешка - вместо Италия, бяха дали целият Иберийски полуостров в състава на Империум романум по времето на Юстиниан Велики. Архимандрит Тихон разглежда събитията през призмата на днешното православие, и придава съвсем различен нюанс на събитията от 1204 г. Спирам да се отклонявам, като ще се огранича само с няколко думи: падането на Константинопол няма нищо общо нито с венецианските еврейски банкери, нито с Дандоло, нито с папата, нито с католицизма, който все още не съществува по тях времена в сегашния му вид. За да се стигне дотам ще назова едно-единствено име - Алексий Ангел (Aлексий IV). Този блед юноша е първата причина за отклонението на похода, а втората причина е тоталното безпаричие (и задлъжнялост) на кръстоносците, която се явява следствие на първата. Това нашето, обаче не е по темата и се явява чист ОТ.
Когато ромеите са взели да фаворитизират(под западно влияние) елинското(гръцкото) полека-лека станали от Империя на Федерация и паднали под ударите на Османците(познато ли звучи...) Да си правят изводи нацистите .
Явно не ме разбра какво ти казвам. Добре, ще опитам по друг начин, пак с ОТ. Ромеите никога не са фаворизирали елинското под влияние на Запада. Западно (модно, но не и политическо) влияние не липсва в ромейската столица (след 1096 г.), обаче на други места почти не се усеща, заради това не бива да преекспонираме с него. Под западно влияние се е намирал например Мануил Комнин, и дворът му съчетавал всичко най-най от фешъна на франки и бургунди, а също така и от фешъна на сирийските нормани с италиански привкус. Както виждаме - миксът е уникален. По негово време имаме афинитет и към древногръцката (елинската) култура от страна на няколко тогавашни интелектуалци. Но само дотам. Обикновените ромеи, дори голямата част от тяхната аристокрация не са знаели (само са чували) каква е тенденцията (с политическо и модно измерение) в двора на Мануил. Иначе Мария Антиохийска е била супер красавица - висока и синеока, русокоса норманка от Сирия, говореща гръцки с френски акцент.
Та, ако анализираме буквално приказките ти (подобни думи са непростими дори за лаик, а тук е сериозен форум), ще излезе точно обратното - Империята въобще няма абсолютно никакъв шанс да се превърне във Федерация (както ти твърдиш) след времето на Мануил, та по-късно да стане лесна плячка на османците. Към 1180 г. Романия е най-богатата от всички държави в Европа, Северна Африка и Близкия Изток; а повече от вероятно и най-силната във военно отношение, макар и да губи преди това при Мириокефалон. Между другото, само две години след Мануил, Романия започнала да се срива надолу в класирането, когато начело застанал най-способния от всички Комнини - Андроник Комнин. По-способен във всяко едно отношение от Алексий, Йоан и Мануил Комнини взети заедно. Но историята заради това е интересна... Тя е като футбола. Само 10-15 години след Мануил (това дори не може да се нарече времеви период), ромеите са бледа сянка на една отминала велика сила. За да се стигне до катастрофата от 1204 г. Така, че това изречение: "Май държавите са по-силни когато са сбор от личности с оглед индивидуалните им качества, а не етническият им произход" не е на място. Иначе е ясно, дето ромейската държава е единствената държава в Европа, в която етническият произход не е от съществено значение.
Ти хубаво знаеш, че повечето повечето империи са мултиетнически, ама в случая това не прави от ромейската държава федерация. Цели 150 години тя няма никаква възможност да се бори срещу турските бейлици. Последният ромейски опит за реконкиста в Анатолия, на който са възлагани големи надежди и завършил с провал, датира от... 1302 г. Налага се да се наема Каталанската компания, но не щеш ли - работите неочаквано придобиват драматичен обрат. Но съпротивата мъждука век и половина, за разлика от смутното време между 1185-1203 г., когато Романия все още има ресурс, но няма политическа воля (твърда десница и реална представа) за отстояване на интересите си. И провалът е грандиозен. Точно заради (липса на) индивидуални качества.
А стига толкоз отклонения. Въобще, защо ли си играя да пиша и да си губя времето с човек, на който му е най-лесно да прави копи-пейст?!?
Comment
-
Сине Дантесов , според мен падението на Ромейската империя започва от завладяването на Константинопол от Кръстоносците . Но, да се върнем в темата . Още не съм наясно към 1180 година Византия(неологизъм) била ли е мултиетнична и дали е имал значение етническият произход за политическите процеси ? Ги много добре е формулирал темата, че етноса през средновековието не е бил от решаващо значение за политическата идентичност(виж#1-37). Проблемът, Едмоне, е, че прехвърляш национални идеи и категории от 19-20 век в епоха, в която ги е нямало(пак копи-пейснах ) Другия ти проблем е характерен за форумите: неизчитане внимателно на написаното до момента в темата и опониране на стари постове, което си е живо "вадене от контекста". Това за което ме "разби" си е "там" на мястото(имаме си и закачка с Ги за ромеите, ромите...джокер: египтяните и джипси-тата... за спорта и разведряване), а аз в хода на дискусията се развивам, обогатявам и променям...иначе е губене на време. Могат да се обсъждат сериозни теми, без човек да се взема толкова насериозно(поради това има теми които не са "мърдали" от години). С Ги, Стан, Кухулин и Делията не винаги ни съвпадат напълно мненията, но това не пречи да се уважаваме...Относно "единствената" държава в Европа, в която етническият произход не е от съществено значение през средните векове(подобни думи са непростими дори за лаик, а тук е сериозен форум), нямам думи . Апропо, никога и никъде не твърдя, че мултиетническото води към федерация...ерго, неразбирането ни е взаимно! Иначе си прав, копи-пейста ми е слабост, защото дали е цитат или друго, винаги води към конкретика .
А стига толкоз отклонения. Въобще, защо ли си играя да пиша и да си губя времето с човек, на който му е най-лесно да се заяжда?!?Last edited by Ben Gagauzum; 29-02-2012, 14:31.
Comment
Comment