monte christo написа
Виж мнение
Възможно ли е "ордата башибозуци" да бъде заменена с да речем "асоциални типове"? Башибозукът по османско време все пак е бил въоръжена нередовна войска; а тези "мнозина"-та тук? И колко много могат да бъдат, за да се получи "а това вече е доста", демек армия с библейски пропорции? Така ли работите дипломираните историци?
"Асоциални типове", заначи хора извън обществото, социопати. Теофан говори за бедни, а това не означава "асоциални", щото по твоята логика, приблизително 70 % българите са "асоциални" щото са бедни. Прав си, че башибозукът е въоръжена нередовна войска, то аз незанм дали въобще има невъоражена войска участваща във военни действия, но ти като виден (според теб) специалист по военна история може и да знаеш такива примери. Въпросните бедняци отговорят точно на понятието "башибозук" - нередовна войска, разбира се въоръжена (ако не знаеш прашките също са оръжие, а и сопите са доста ефективни), и подобно на башибозуците, стимулът на тези бедняци е бил очаквана плячка.
Първо: Теофан използва буквата пи (= 80), която без да иска може погрешка да е изписал вместо буква ета (= 8). Пак казвам - може човекът да се е объркал, и съвсем неумишлено да е забил 80, вместо 8. В гръцкият алфавит тези букви си "приличат" и наподобяват една с друга. Да разбира, се объркал числата, а утре някой пък ще каже "абе не може да 8 000, объркал се е и вместо "сто" е написал "хиляди", т.е. била са 800". "Корекциите" на изворите са любим похват на българските историци, които ти така ненавиждаш.
а) Копроним този път решава да направи "врътка": по море да изпрати пехотата, а конницата да дебне пред проходите ("клисурите"). Теофан споменава за 2 000 хеландии! Ако бъдем буквалисти[1], това означава, че Копроним е изпратил по море 216 000 души само екипаж!!! Двеста и шестандесет хиляди екипаж! Ааа, не - мерси! Който иска, нека вярва! Ами т.нар. морска пехота отделно ли ще я добавяме в сметките?!? Друг е въпросът, дали Теофан не е сложил под общия знаменател "хеландион", всяко едно порещо вълните корито, т.е. потенциален "транспорт". Както и да го анализираме, както и да сучим, при всички положения налице е какво? Да, точно така - хипербола!
Тъй като в случая няма как да обясниш че Теофан е объркал числата, казваш, че сега пък объркал видът на корабите, нищо, че може би ги е видял с очите си. Е може сред хеландиите да имало и някоя и друга рибарска лодка. Интересно, да видим какво още бърка Теофан?
б) След като и двете страни се били "уплашили" (една от друга) решили да сключат мир. Речено-сторено. Хубаво де, ама явно флотът разтоварил някаква част от войските на сушата, защото Копроним оставил охрана по крепостите, които построил. Е, десетки хиляди ли е бил оставил да квартируват през пролетта или лятото на 774 г.?!? За да се върже по-нататък разказът на Теофан за армия от 80 000 души, излиза, че само в тема Тракия трябва да са били разквартирувани към ... 70 000 души! Хайде, де ... Колко мислиш, че са били крепостите? Колко мислиш им е бил гарнизонът? Ами по времето на Копроним стратиотите (демек войската) в тема Тракия са към 5 000 души, преди по-късно от нея да бъде обособена тема Македония през 802 г., за да получи всяка от двете теми по 3 000 войници. Да продължим ли да я караме по изворите, без да се замисляме? Добре, нека продължим. Нека оставим някаква си охранителна войска по новопостроените крепости. Поне го пише.
Пише, ама кой да чете внимателно? Там пише - "като оставил гарнизоните от всички теми в крепостите, които бил построил", това трябва да се разбира по-скоро, че гарнизоните на тези крепости са войници от темите, а не че всички войници били настанени по крепостите като гарнизони. Да си призная, не мога да кажа колко са били тези крепости. В дн. Южна България само за две крепости има данни да са били построени в периода 756 - 774 г., колко са били в Одринска Тракия би ми било интересно да разбара, ама едва ли има кой да ми каже. Къде е била разкватирувана останалата войска, един Бог знае.
в) Започва "оперция Верзития" по неутрализирането на 12 000 български отряд (корпус, армия). Смяташ ли, че за тази цел трябва да бъдат вдигнати 70 000 "гарнизонни войски от новопостроените крепости", и като прибавим към тях войските от тема Тракезион, а също така и "оптиматите" (които в тях времена въобще не са елитен отряд, както ги изкарват в ГИБИ), та да начислим армията на 80 000 души така, както я е начислил Теофан. Смяташ ли? Звучи ли ти сериозно? На мен няма как да ми звучи сериозно, за теб не отговарям. Друго: къде и как ще я скриеш (скупчиш) тази армия от 80 000, за да нападнеш (пресрещтнеш) "ненадейно" ("без звук от военните тръби") някъде на майната си по Балканския полуостров (евентуално по Макдеония или Струмско) този, повече от вероятно конен отряд българи, предприемащ диверсия? Защо ти е толкова огромна армия? Има ли смисъл? За да си сигурен в победата си ли? Как ще я изхраниш? Как ще я замъкнеш навреме там, на мястото на събитието и да нападнеш изневиделица? Смяташ ли, че всички ромеи ще успеят да се включат в побоището?!? А след това обратно да мъкнеш мнозинството към Константинопол. Доколкото виждаме, това е била ювелирна акция, замислена и изпълнена по най-бързия начин. В един критичен анализ, просто няма физическо място за п' хилиадас.
Тук ще се наложи малко по-обстоен анали на твърнията ти:
Смяташ ли, че за тази цел трябва да бъдат вдигнати 70 000 "гарнизонни войски от новопостроените крепости", и като прибавим към тях войските от тема Тракезион, а също така и "оптиматите" (които в тях времена въобще не са елитен отряд, както ги изкарват в ГИБИ), та да начислим армията на 80 000 души така, както я е начислил Теофан
Първото което е тези "70 000 "гарнизонни войски от новопостроените крепости", както се видя е твоя неправилна интерпретация, така че не е нужно да се коментира отново. Копроним V, като истински военен много добре е знаел какво го чака - да гони българите някъде в Македония. Знаел е само тяхната крайна цел - земите на берзитите, ама от къде ще минат, в един или няколко отряда паралелно ще се движат не е знаел. По това време земите на север и запад от Солун не са били ромейски, за да можеш да пичакаш българите в тези огромни пущинаци, трябва да имаш достатъчно войска която да е пратиш на различни места, както и такава, която да ти пази флаговете и гърба, щото току виж ако българите ти се появят изодзат, ще стане доста неприятно. Ами ако тези, бежанци и предатели от Плиска се окажат "бежанци и предатели" и това курт капан и българите не са 12 000, а 50 000, а Константин отиде с 8 000? Не е бил вчерашен батко ти Коце и войната за него не се свеждала с това да нахраниш 100-200 души. Затова е отишъл с толкова много войска, за да си върже гащите.
Друго: къде и как ще я скриеш (скупчиш) тази армия от 80 000, за да нападнеш (пресрещтнеш) "ненадейно" ("без звук от военните тръби") някъде на майната си по Балканския полуостров (евентуално по Макдеония или Струмско) този, повече от вероятно конен отряд българи, предприемащ диверсия?
Как ще скриеш такава армия? Отново ще ти дам пример с Първата балканска война. Случайно да се сещаш за една скрита цяла българска армия и то не някъде във Видинско, ами под носа на турците? Друг е въпросът, че това с "криенето" е твоя свободна интерпретация на извора. Там просто се казва "нападнал ги ненадейно", което означава, че българите са я карали безгрижно тъй катонеса очаквали да се появят ромеи,, но дали ромеите са се крили днии нощи в храстите, това никъде него пише. Ще ме извиняваш много, ама 12 000 трудно може да се нарече "конен отряд". А целта на походът въобще не е била диверсия - Теофан много ясно пише "за да пороби Верзития и да пресели жители те й в България", ама явно и тук според теб бърка.
В един критичен анализ, просто няма физическо място за п' хилиадас Да, разбира, се Теофан отново бърка, само дето си изпуснал да кажеш колко всъщност са били рометите, може би 800 командоса
Неща, за които ти никога, абсолютно никога не си се замислял, следователно няма как да си запознат с тях на този етап! В това съм напълно убеден - видно е от постовете ти за значението на Сердика, които са пълни със словесна еквалибристика. Тук дипломата не струва нищо. Дори и докторат не струва, ако не си врял и кипял в тази материя. Не забелязах при теб наличие на информираност по въпросната тематика. Когато някой реши да ми се прави на византинист, много бързо преценявам дали не става дума за фейк.[/B]
Да ти кажа честно, твоето мнение по този въпрос въобще не ме интерисува. Така че друг път недей да хабиш форумно пространство.
Или, драг ми Stan, викаш - дай да застопорим броят направо на 60-70 000 души[3]. Ромеите не могат, просто няма как да са по-малко - такава голяма държава!
Ами че да не е малка?
Ти например, знаеш ли как се е събирала войската?
Предполагам, че са им пращали призовки по пощата.
Що ли ми се струва, че пак ще трябва да четеш мои постове по другите форуми?
На мен пък ми се струва, че въобще нямаи да си направят този труд, то са вижда от пръв поглед, че тезата ти е съшита с бели конци. Колкото и да ти е неприятно, действаш типично в стила на българските медиевисти - предварително се съставя теза, след което изворите почват да се "корегират".
Comment