Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Атила/Авитохол/, прилики и разлики

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Атила/Авитохол/, прилики и разлики

Поставиха ме пред дилема, а именно:
    Защо Авитохол/Атила/ е посочен като първия легендарен владетел на прабългарите?
    И изобщо Атила и Авитохол един и същ човек ли са?
    Изчетох доста материали по темата, и ми е ясно, че сигурно потвърждение или отхвърляне на тезата, не може да има.
    Въпреки това, ще Ви бъда благодарна, ако ми помогнете.

nini59 написа Виж мнение
    Поставиха ме пред дилема, а именно:
    Защо Авитохол/Атила/ е посочен като първия легендарен владетел на прабългарите?
    И изобщо Атила и Авитохол един и същ човек ли са?
    Изчетох доста материали по темата, и ми е ясно, че сигурно потвърждение или отхвърляне на тезата, не може да има.
    Въпреки това, ще Ви бъда благодарна, ако ми помогнете.
    Източниците за древните българи като самостоятелен народ,а и изградна държавност предхождат Именника и появата на Атила на историческата сцена.(Анонимен римски хронограф 354 г,Павел Дякон,Мойсей Хоренски,Комес Марцелин,Йорданес,Енодий и др.)Това са две различни личности.

Comment

айдутин написа Виж мнение
      Източниците за древните българи като самостоятелен народ,а и изградна държавност предхождат Именника и появата на Атила на историческата сцена.(Анонимен римски хронограф 354 г,Павел Дякон,Мойсей Хоренски,Комес Марцелин,Йорданес,Енодий и др.)Това са две различни личности.
      Ако трабва да сме точни, повечето от тях не предхождат Атила. По-точно - предхождат го само АРХ354 и Марцелин. Независимо от това, от тях не става ясно дали Атила и Авитохол са различни лица. Отъждествяването им всъщност се дължи на името на следващия владетел - Ирник, чието име е сходно с атиловия син Ернах.

За мен въпросът остава отворен.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Tочно така.
        Че Авитохол е Атила предположи навремето Маркварт (мисля, че той беше ), но особено разпалено тази теза застъпваше Моско Москов. Аргументите са обаче твърде слаби.

Comment

Thorn написа Виж мнение
          Ако трабва да сме точни, повечето от тях не предхождат Атила. По-точно - предхождат го само АРХ354 и Марцелин. Независимо от това, от тях не става ясно дали Атила и Авитохол са различни лица. Отъждествяването им всъщност се дължи на името на следващия владетел - Ирник, чието име е сходно с атиловия син Ернах.

Ако отъждествяването на Атила с Авитохол се дължи единствено на сходството на имената Ирник и Ернах,то тази теория здравата издиша.

Comment

Точно така - издиша. Парадоксалното е, че сега трябва едва ли не да се доказва, че Атила и Авитохол не са едно и също лице, вместо привържениците на хипотезата да доказват, че са идентични.

Comment

На много места, който най-вероятно са сериозни източници, съм чел, че Атила, Авитохол и Атаулф са един и същ човек. Името означава "Бащата Вълк" и просто е в превод или перифраза на различни езици. Като пример ще дам името на сина му, който се казва Ирник, но при прабългарите е Ернах(може и обратното да е).

Comment

В днешно време не е прието да се вярва на сериозните източници. Всичко трябва да се доказва наново от А-Б, желателно в широкодостъпен електронен вариант и ъъ... по възможност без закостеняло академично участие.

Comment

Направо съм как да кажа потресен от това колко сте напредничав и модерен колега Кухулин Как така един от най-големите историци в днешно време е закостенял... Много интересно, явно научните степени и доказаните неща, които даже се изучават от студенти са по-недостоверни от празни форумни приказки

Comment

koe e доказано? ако знаете само в обучението по медицина колко откровени глупости се изучават никога няма да отидите на лекар...
                    Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Thorn написа Виж мнение

Обаче Гостун не е син на Ирник. Така че цялата бащино-синовна линия на отъждествяване на Авитохол с Атила, защото Ирник е Ернах е вятър работа. И освен това как се изравняват 165/153 г. с 300 години по-късно живелия Атила?

Comment

Много интересно, явно научните степени и доказаните неща, които даже се изучават от студенти са по-недостоверни от празни форумни приказки
                        Може и така да се каже, но е прекалено опростено. Практиката показва, че "научната степен" не води автоматично до достоверност на интерпретацията на изворите, а "празните форумни приказки" не са задължително пълни глупости. Може да се приеме за вероятно, че обикновено повече може да се разчита на мнението на експерта, отколкото на мнението на любителя. Обаче при нашите условия, когато официалните историци издават опуси на твърде посредствено ниво /и не говоря само за Главния Историк на Републиката, а и за доста други/, а от друга страна форумът на БС е с ниво над средното /три пъти ура!/ , в повечето случаи интерпретацията тук е по-достоверна.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Присъединявам се към мнението на Thorn.
                          Достоверността е въпрос на аргументи, а не на титли. Е, ако освен аргументи има и титли - още по-добре.

Comment

Така..ама нали до титлите се достига предимно чрез аргументи

Comment

Поне би трябвало да е така.
                              Всъщност дори титлата да си е напълно заслужена и придобита чрез аргументи, това не означава патентована правота при всяко едно мнение на титлоносеца.

Comment

Working...
                              X