В сведението на Приск двамата братя определено действат заедно,а не враждуват,но лично на мен ми се струва по важно да се изясни въпроса за възможното съвладетелство.Обърнах внимание и на Йорданес (пак подчертавам,че не съм се задълбочавал особено).Според мен братята спорят не толкова за престолонаследието (ако е налице съвладетелски институт това не би бил непреодолим проблем),а по-скоро за това кой от тях кои от подчинените племена да контролира (поредна хипотеза или спекулация от моя страна,която във всеки случай се нуждае от допълнителна обосновка).
П.П.Йорданес пише за това малко след пасажа цитиран от Кухулин,където автора има предвид,че са загубили властта над подчинените от хуните племена,защото в противен случай излиза,че никой от синовете на Атила не би трябвало да властва след бунта,а има примери,че това не е така.
Липсва ми аналитичната мисъл и ерудицията на Йончев.
П.П.Йорданес пише за това малко след пасажа цитиран от Кухулин,където автора има предвид,че са загубили властта над подчинените от хуните племена,защото в противен случай излиза,че никой от синовете на Атила не би трябвало да властва след бунта,а има примери,че това не е така.
Липсва ми аналитичната мисъл и ерудицията на Йончев.
Comment