KG125, да се мисли в такива пожелателни категори няма да помогне с нищо в дискусията, а по-скоро ще я затлачи. Именно заради такива неща загиват не една и две теми тук. Какво значи "а как не са се сетили?". И за цената на метала ... виж, тогава не е имало заводи, металът е бил рядък и скъп. Погледът към земеделието не е бил сегашния. Мислиш ли, че на владетеля му е било много интересно точно как селяните си обработват земята, че той не е имал други, много по-съществени от негова гледна точка неща, та да вниква в такива неща? Недей моля те да разваляш всяка дискусия за по-отдавнашните периоди с такива съвременни съждения.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Стопанство и икономика на ПБЦ ("технологии")
Collapse
X
-
Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
-
Гост
messire Woland написа Виж мнениеKG125, да се мисли в такива пожелателни категори няма да помогне с нищо в дискусията, а по-скоро ще я затлачи. Именно заради такива неща загиват не една и две теми тук. Какво значи "а как не са се сетили?". И за цената на метала ... виж, тогава не е имало заводи, металът е бил рядък и скъп. Погледът към земеделието не е бил сегашния. Мислиш ли, че на владетеля му е било много интересно точно как селяните си обработват земята, че той не е имал други, много по-съществени от негова гледна точка неща, та да вниква в такива неща? Недей моля те да разваляш всяка дискусия за по-отдавнашните периоди с такива съвременни съждения.
Не са съвременни съждения.
Казваш, че е рядък и скъп.
КОЛКО рядък и колко скъп, КАК скъп Това се опитвам да поставя като въпрос. С какво са воювали, с тояги и дървета ли? Явно не, следователно определен обем метал е циркулирал в бита. Колко, какъв...
Другото на ЛС, че обещах по-горе, а и защото такива ограничителни рамки наистина не позволяват да се стигне до никъде.
Comment
-
КГ 125, цени за България надали някой може да ти даде, но за Европа има някои изследвания.
Линк към една тема, започната от Сър Грей - http://forum.boinaslava.net/showpost...50&postcount=1
...Обща оценка на стойността на манора, с всичко по него ---- 28 паунда ~ 14кг сребро.
Малка вметка по стройността на цените:
1 паунд ~ 500 g сребро и има ок. 900г покупателна стойност за 2400 кокошки, или 80кг жито, или 3 ножа (!!! – толкова са скъпи железните изделия), или 1 земеделска коса (!!!). В днешни пари би имал покупателна способност колкото ~7200ˆ.Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Интересно ми е с какво са жънели селяните, след като цената на желязото е толкова голяма? БТВ по отношение на тези дет търсят останки от железни (метални) предмети от тогава: желязото е метал който кородира (изчезва в следствие на корозия) бързо. Един меч които е възможно да има защитен слой от железен оксид, е много по-вероятно да се запази отколкото, загубено рало или сърп. Бих желал да видя данните от запазени метални (в този период са изключително железни) рала и сърпове от Западна Европа (пишем за ПБЦ т.е. 7-ми - 10век).
Comment
-
Друг довод! От къде е тръгнало желязото в своя победоносен поход по света. Добре нека да не е толкова далеч. Колко железни мини (функциониращи по това време) е имало на картата на Европа? Знаем, че по нашите земи още от тракийско време имаме мини и обработване на метал (желязото се намира в доста по-големи количества от златото).
По отношение на намереното от Сивия Рицар, в Англия желязото е кът (по това време), и затова цената му е такава.
Comment
-
Тук има рисунки на плугове и намерени земеделски сечива от Плиска. Нямат колела, но дали по същото време другаде е имало?
ПП Железни предмети много трудно се запазват. Не съм чувал тук наоколо да са намирани такива, въпреки че битката при Ахелой е станала наблизо. Същото е с Никулицел - в предаването по БТВ питаха румънците от селото за някакви находки, но никой не беше чувал. А точно по тези места е имало струпване на огромни количества. Изглежда трябват по-специални условия зазапазването им.
Comment
-
Рударството получава разцвет в България от средата и края на XIII век до началото на XIV с идването на сасите. Като майстори-миньори са били наемани от държавите с примитивно рударство, тук се настаняват в Чипровско, където е имало сериозно разработени рудници от римско време.Last edited by gollum; 17-08-2008, 19:02.Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
случайно прелитащ написа Виж мнениеПП Железни предмети много трудно се запазват. Не съм чувал тук наоколо да са намирани такива, въпреки че битката при Ахелой е станала наблизо. Същото е с Никулицел - в предаването по БТВ питаха румънците от селото за някакви находки, но никой не беше чувал. А точно по тези места е имало струпване на огромни количества. Изглежда трябват по-специални условия зазапазването им.
Comment
-
mitaca написа Виж мнениеУфсс това го знам много добре, нали съм химик, затова питах, за находки (не рисунки) и за находки от Западна Европа.
Може да са наивни, но са информиращи и на базата на лични наблюдения.
Като цяло, не съм срещал сериозни изследвания по въпроса, явно догадките ще преобладават.
Смятам, че основната информация за технологиите през средновековието идва от картинки и писмени сведения и от по-късното им наподобяване. Оттогава са запазени предимно изделия от благородни метали, а от един плуг е по-вероятно да се запази дървената част - има запазени средновековни мебели, оръжейни конструкции, врати и др.под.; но кой ще пази някакъв си плуг.
Ако някой може да намери нещо за стопански инвентар оттогава - супер, бих се учудил.Last edited by случайно прелитащ; 17-08-2008, 19:31.
Comment
-
KG125 написаАха, и по времето на Симеоновите войни метал за ризниците и копията е визман от? И в какво количество.
Comment
-
Юлиан Август написа Виж мнениеКГ 125, цени за България надали някой може да ти даде, но за Европа има някои изследвания.
Линк към една тема, започната от Сър Грей - http://forum.boinaslava.net/showpost...50&postcount=1
Comment
-
mitaca написаОх каква е връзката? Между 1077 и Аспарух, Тервел, Крум и Симеон? Съжалявам, че (според някои) се заяждам, но това допустимо ли е? Ако е да почваме!
В този период икономиката е относително статична и както цената на един меч се запазва приблизително една и съща в течение на 300 - 400 години, то няма и кой знае каква разлика в цената в централна, южна или западна европа.
Comment
-
Цени на желязото като суровина или като готови - изделия?
Мисля че цената от 42 крави за бойна екипировка на конник от периода 7 - 11 век не е никак ниска, особенно ако оценяваш кравите по днешни цени. Не съм сигурен в момента колко точно струва една крава но май цената варираше от 4 000 до към 15 000 евро. Та колко трябва да струват примерно 42 крави?
Comment
Comment