Юлиан Август написа
Виж мнение
Може въобще да не са имали нужда от разораване на целина.
- тези полезащитни пояси са им били необходими толкова, колкото на рибата - люспи. Това не са прерии, мерата се редува с гори - т.нар. мозаична структура на растителността. А на места е имало само гори, нищо общо със сегашното пълно обезлесяване. Имало е и много повече вода.
Що се отнася до земеделските сечива, влизането в спекулации няма да ни отведе никъде. Информацията за положението на запад не знам дали се дължи на запазени такива /съмнително, ако има - откога са?/, или на писмени сведения и на такива прекрасни картинки като тази: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...Berry_mars.jpg, каквито за съжаление ние нямаме.
Но ако някой даде сведения - Впрочем това на картинката някой може ли да обясни какво е - на мен не ми изглежда особено технологично, а е от 15-ти век, Бургундия
Преместих тези постове от темата за демографията на ПБЦ, за да може тези въпроси да се разискват отделно. Тази тема е за:
1. Обсъждане на поминъка (характера на стопанството - земеделие, скотовъдство) на населението на ПБЦ (вероятно ще е добре да се изгради периодизация, ако е необходимо).
2. Обсъждане на икономиката (най-добре сравнени с Византийската) по отношение на възможностите да се реализират излишъци от стопанствата, които да се "влагат" в нещо друго (например, да се събират от владетеля/аристокрацията).
3. Обсъждане на технологични въпроси, т.е. с какви "технологии" е разполагало населението на ПБЦ, колко са стурвали, доколко може да са били разпространени и достъпни. Тук влиза обсъждането на типа земеделие, сечивата и инструментите, занаятите, плуговете, впряговете и впрегатните животни и всичко останало.
Всеки, който ще пише в тази тема, нека има предвид, че идеята е не да се спори, а да се опитаме да изградим заедно някаква хипотеза, която да може да се използва в демографската тема. Ясно е, че сигурност в изводите не може да има, т.е. ще се говори и общо, но нека да не оставаме само на ниво общи приказки, ако някой има конкретна информация, най-вече археологическа, нека я сподели. И ще помоля, когато твърдите нещо (т.е. хвърля се категорично мнение), то да бъде аргументирано задължително в същия пост.
gollum
Comment