KG125, да се мисли в такива пожелателни категори няма да помогне с нищо в дискусията, а по-скоро ще я затлачи. Именно заради такива неща загиват не една и две теми тук. Какво значи "а как не са се сетили?". И за цената на метала ... виж, тогава не е имало заводи, металът е бил рядък и скъп. Погледът към земеделието не е бил сегашния. Мислиш ли, че на владетеля му е било много интересно точно как селяните си обработват земята, че той не е имал други, много по-съществени от негова гледна точка неща, та да вниква в такива неща? Недей моля те да разваляш всяка дискусия за по-отдавнашните периоди с такива съвременни съждения.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Стопанство и икономика на ПБЦ ("технологии")
Collapse
X
-
Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
-
Гост
Владетелят не се е занимавал с въвеждането на земеделски технологии. Те, както и почти всичко в бита на тогавашния човек, са резултат на дълго трупана практическа традиция, заемки от други народи и практически изобретения.Владетелят само го е било грижа има ли глад в царството или не.messire Woland написа Виж мнениеKG125, да се мисли в такива пожелателни категори няма да помогне с нищо в дискусията, а по-скоро ще я затлачи. Именно заради такива неща загиват не една и две теми тук. Какво значи "а как не са се сетили?". И за цената на метала ... виж, тогава не е имало заводи, металът е бил рядък и скъп. Погледът към земеделието не е бил сегашния. Мислиш ли, че на владетеля му е било много интересно точно как селяните си обработват земята, че той не е имал други, много по-съществени от негова гледна точка неща, та да вниква в такива неща? Недей моля те да разваляш всяка дискусия за по-отдавнашните периоди с такива съвременни съждения.
Не са съвременни съждения.
Казваш, че е рядък и скъп.
КОЛКО рядък и колко скъп, КАК скъп
Това се опитвам да поставя като въпрос. С какво са воювали, с тояги и дървета ли? Явно не, следователно определен обем метал е циркулирал в бита. Колко, какъв... 
Другото на ЛС, че обещах по-горе, а и защото такива ограничителни рамки наистина не позволяват да се стигне до никъде.Last edited by Гост; 15-08-2008, 18:34.
Comment
-
КГ 125, цени за България надали някой може да ти даде, но за Европа има някои изследвания.
Линк към една тема, започната от Сър Грей - http://forum.boinaslava.net/showpost...50&postcount=1
...Обща оценка на стойността на манора, с всичко по него ---- 28 паунда ~ 14кг сребро.
Малка вметка по стройността на цените:
1 паунд ~ 500 g сребро и има ок. 900г покупателна стойност за 2400 кокошки, или 80кг жито, или 3 ножа (!!! – толкова са скъпи железните изделия), или 1 земеделска коса (!!!). В днешни пари би имал покупателна способност колкото ~7200ˆ.Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Интересно ми е с какво са жънели селяните, след като цената на желязото е толкова голяма? БТВ по отношение на тези дет търсят останки от железни (метални) предмети от тогава: желязото е метал който кородира (изчезва в следствие на корозия) бързо. Един меч които е възможно да има защитен слой от железен оксид, е много по-вероятно да се запази отколкото, загубено рало или сърп. Бих желал да видя данните от запазени метални (в този период са изключително железни) рала и сърпове от Западна Европа (пишем за ПБЦ т.е. 7-ми - 10век).
Comment
-
Друг довод! От къде е тръгнало желязото в своя победоносен поход по света. Добре нека да не е толкова далеч. Колко железни мини (функциониращи по това време) е имало на картата на Европа? Знаем, че по нашите земи още от тракийско време имаме мини и обработване на метал (желязото се намира в доста по-големи количества от златото).
По отношение на намереното от Сивия Рицар, в Англия желязото е кът (по това време), и затова цената му е такава.
Comment
-
Тук има рисунки на плугове и намерени земеделски сечива от Плиска. Нямат колела, но дали по същото време другаде е имало?
ПП Железни предмети много трудно се запазват. Не съм чувал тук наоколо да са намирани такива, въпреки че битката при Ахелой е станала наблизо. Същото е с Никулицел - в предаването по БТВ питаха румънците от селото за някакви находки, но никой не беше чувал. А точно по тези места е имало струпване на огромни количества. Изглежда трябват по-специални условия зазапазването им.
Comment
-
Рударството получава разцвет в България от средата и края на XIII век до началото на XIV с идването на сасите. Като майстори-миньори са били наемани от държавите с примитивно рударство, тук се настаняват в Чипровско, където е имало сериозно разработени рудници от римско време.Last edited by gollum; 17-08-2008, 18:02.Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Уфсс това го знам много добре, нали съм химик, затова питах, за находки (не рисунки) и за находки от Западна Европа.случайно прелитащ написа Виж мнениеПП Железни предмети много трудно се запазват. Не съм чувал тук наоколо да са намирани такива, въпреки че битката при Ахелой е станала наблизо. Същото е с Никулицел - в предаването по БТВ питаха румънците от селото за някакви находки, но никой не беше чувал. А точно по тези места е имало струпване на огромни количества. Изглежда трябват по-специални условия зазапазването им.
Comment
-
mitaca написа Виж мнениеУфсс това го знам много добре, нали съм химик, затова питах, за находки (не рисунки) и за находки от Западна Европа.
А, рисунките могат да бъдат много полезни - не вярвам някоя да е реклама 
Може да са наивни, но са информиращи и на базата на лични наблюдения.
Като цяло, не съм срещал сериозни изследвания по въпроса, явно догадките ще преобладават.
Смятам, че основната информация за технологиите през средновековието идва от картинки и писмени сведения и от по-късното им наподобяване. Оттогава са запазени предимно изделия от благородни метали, а от един плуг е по-вероятно да се запази дървената част - има запазени средновековни мебели, оръжейни конструкции, врати и др.под.; но кой ще пази някакъв си плуг.
Ако някой може да намери нещо за стопански инвентар оттогава - супер, бих се учудил.Last edited by случайно прелитащ; 17-08-2008, 18:31.
Comment
-
А Аспарух, Тервел, Крум (аре нема да засегаме СВБKG125 написаАха, и по времето на Симеоновите войни метал за ризниците и копията е визман от? И в какво количество.
)? (пра)Българските саби по времето на Аспарух и мечовете по времето на Симеон изцяло внос ли са били? И от къде? ИРИ толкоз тъпа ли е била, че да им ги осигурява? А и друго, да махнем оръжията. Как се е прибирала реколтата? С бронзови, дървени или костни сърпове?
Comment
-
Ето цени на оръжието от 1077г. в Испания по времето на Ел Сид. Прилагам и челаната корица на книгата от която почерпих данните.Юлиан Август написа Виж мнениеКГ 125, цени за България надали някой може да ти даде, но за Европа има някои изследвания.
Линк към една тема, започната от Сър Грей - http://forum.boinaslava.net/showpost...50&postcount=1
Comment
-
mitaca написаОх каква е връзката? Между 1077 и Аспарух, Тервел, Крум и Симеон? Съжалявам, че (според някои) се заяждам, но това допустимо ли е? Ако е да почваме!
, Съжалявам, че не виждаш връзката, а тя е направо очевидна, ако все пак ти обягва ще ти покажа - ето това е споменатия испанец от периода, по приблизителен начин са изглеждали и войниците на Тервел, Крум и Симеон Велики, да съгласен съм разлики във военния костюм има и то не малки, но като цяло се опитах да покажа високата цена на самото оръжие.
В този период икономиката е относително статична и както цената на един меч се запазва приблизително една и съща в течение на 300 - 400 години, то няма и кой знае каква разлика в цената в централна, южна или западна европа.
Comment
-
Цени на желязото като суровина или като готови - изделия?
Мисля че цената от 42 крави за бойна екипировка на конник от периода 7 - 11 век не е никак ниска, особенно ако оценяваш кравите по днешни цени. Не съм сигурен в момента колко точно струва една крава но май цената варираше от 4 000 до към 15 000 евро. Та колко трябва да струват примерно 42 крави?
Comment
Comment