Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тюркска теория

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

"Ако това е вагина, то проблемът ,Маготин, не е в моя телевизор. Явно е при вас..."

Проблемът е тъкмо във вашия телевизор. Предава в грешата епоха, а не в интересуващата ни. Явно не си запознат с теорията на Овчаров за Умай. Кресливият съфорумец, който има навика да копира пасажи от Рашев и да ме чака да се боря с учителя си може да ти обясни за какви вагини става дума, а пък аз през това време ще взема да сканирам една истинска Умай...

Comment

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа Виж мнение
      Кога Сте цитирал дебело този текст? Аз защо ли не съм разбрал?
      Ще си позволя обаче да ви коригирам за пореден път, защото отново не сте точен. Вече не се съмнявам, че го правите нарочно! Общите езици, говорени от сбирщината на Атила всъщност са били хунски, готски и латински! Моля Ви, научете най-сетне "любимия" си цитат!

Отново се налага малко да Ви коригирам. Но не ми обръщайте внимание! Пишете си спокойно! Източниците всъщност са два. А доколко Вие ги приемате за "достоверни", това е отделен въпрос.
      Представляя разноплеменную смесь, скифы, кроме своего варварского языка, легко изучают и унский или готский, а также и авсонский65, [Приск Панийский: Историки Византии, S. 9781 (vgl. Приск Панийский: Готская история, S. 0)]

Знам, знам, пак си измислям... Да ми завиди човек за богатото въображение ... и слонската памет... Сигурно като съм чел Приск, съм бил на твоите години, а пък още си спомням цитата... Старост-нерадост...

Comment

_magotin_ написа Виж мнение
        А храмовете не са 5, но за някой, който не чете където трябва, може и 5 да са!
        А къде трябва да четем? Бихте ли посочил източниците си на информация? Да, разбира се, че не бихте, защото те съществуват само и единствено във Вашето въображение!
        И за пореден път да ви припомня, че пет са правоъгълните, а не всичките прабългарски храмове. Разбира се, ако един храм го броите за два, заради наличието на два концентрично вписани един в друг правоъгълника, може да се окажат и десет.

Представляя разноплеменную смесь, скифы, кроме своего варварского языка, легко изучают и унский или готский, а также и авсонский65, [Приск Панийский: Историки Византии, S. 9781 (vgl. Приск Панийский: Готская история, S. 0)]

Знам, знам, пак си измислям... Да ми завиди човек за богатото въображение ... и слонската памет... Сигурно като съм чел Приск, съм бил на твоите години, а пък още си спомням цитата... Старост-нерадост...
        Аха, ясно. Може би не разбирате руски и от там идва проблемът. Къде прочетохте да пише "скитски език"?
        Колкото до "моите години", не знаех, че сте на повече от две хиляди години!

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
        It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

А къде трябва да четем? Бихте ли посочил източниците си на информация? Да, разбира се, че не бихте, защото те съществуват само и единствено във Вашето въображение!
          И за пореден път да ви припомня, че пет са правоъгълните, а не всичките прабългарски храмове. Разбира се, ако един храм го броите за два, заради наличието на два концентрично вписани един в друг правоъгълника, може да се окажат и десет.
          Това като Приск и латинския на хуните на Атила ли? Източници посочвам само на кротки, любезни форумци. А защо не са 5 ще ти кажа, като изброиш тези 5те... А за руския се прегледай при учителката ти по руски, ако имаш такава... Сега не знам дали учите вече руски по гимназиите...

Comment

Това като Приск и латинския на хуните на Атила ли?
            Това, че Вие не разбирате за какъв латински език става дума, говори много зле за Вас. Съчувствам Ви!
            Ако ме помолите учтиво обаче, ще Ви обясня за какво иде реч.

Източници посочвам само на кротки, любезни форумци. А защо не са 5 ще ти кажа, като изброиш тези 5те...
            Е, хайде сега, условия ще си поставяме! Ако Имате някакви източници, просто ги споделете с нас, невежите! Ето виждате ли, колко кротък и любезен съм станал? Дори признавам вопиющото си невежество. Хайде, имайте милост, кажете ни за какво става дума! Какви са тези храмове? И не само аз искам да науча за тях. Останалите също желаят.
            Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 20-07-2008, 00:13.

It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Това, че Вие не разбирате за какъв латински език става дума, говори много зле за Вас. Съчувствам Ви!
              Ако ме помолите учтиво обаче, ще Ви обясня за какво иде реч.

Е, хайде сега, условия ще си поставяме! Ако Имате някакви източници, просто ги споделете с нас, невежите! Ето виждате ли, колко кротък и любезен съм станал? Дори признавам вопиющото си невежество. Хайде, имайте милост, кажете ни за какво става дума! Какви са тези храмове? И не само аз искам да науча за тях. Останалите също желаят.
              О, "ние" отлично разбираме за какъв латински става въпрос.

I was surprised at a Scythian speaking Greek. For the subjects of the Huns, swept together from various lands, speak, besides their own barbarous tongues, either Hunnic or Gothic, or--as many as have commercial dealings with the western Romans--Latin; but none of them easily speak Greek, except captives from the Thracian or Illyrian sea-coast; Проблемът е, че този превод е на сто години и странно защо се различава от актуалния, който аз ползвам, но може би няма нужда да обяснявам на такъв специалист като теб...
              Пока я в ожидании прогуливался перед оградой хором, ко мне подошел какой-то человек, которого я принял за варвара по скифской одежде, но он приветствовал меня по-эллински, сказав "xaire", так что я удивился, как это скиф говорит по-эллински. Представляя разноплеменную смесь, скифы, кроме своего варварского языка, легко изучают и унский или готский, а также и авсонский65, если у кого из них есть сношения с римлянами, но мало кто из них говорит по-эллински, кроме пленников, уведенных из Фракии и иллирийского побережья.
              [Приск Панийский: Историки Византии, S. 9781 (vgl. Приск Панийский: Готская история, S. 0)]

Опасявам се, че твоя човек Бъри, а покрай него и други хора, леко са се пообъркали...

"Хайде, имайте милост, кажете ни за какво става дума! Какви са тези храмове? И не само аз искам да науча за тях. Останалите също желаят."

Ти нещо май си лидерът на форума, който се изказва от името на всички? Вместо празни приказки - изброявай... Иначе няма да си играем...

Comment

Вие май сте пропуснал да прочетете един от днешните ми постове. Там съм дал и оригиналния гръцки текст, в който също става дума за латински език, което може да е очевидно дори за всеки ученик от гимназията, но не и за Вас. Разбира се, текстът на гръцки също не е съвсем актуален, защото е на повече от хиляда години:
                http://forum.boinaslava.net/showpost.php?p=222484&postcount=94
                За Ваше улеснение ще го цитирам отново:
                "Докато аз чаках и се разхождах пред оградата на къщата, приближи се един човек, когото поради скитското облекло сметнах за варварин. Той ме поздрави на гръцки, като каза “Здравей! (Χαιρε!)” Аз се почудих, че един скит говори гръцки. Понеже са сбирщина от разни народи, скитите освен своя варварски език употребяват също и езика на хуните, на готите, или пък на авзоните, когато имат сношения с римляни (ξυγκλυδες γαρ οντες προς τη σφετερα βαρβαρω γλωσση ζηλουσιν η την Ουννων η την Γοτθων η και την Αυσονιων, οσοις αυτων προς Ρωμαιους επιμιξια). Не е лесно да се намери някой измежду тях, който да говори гръцки, с изключение на пленниците, които те са отвели от Тракия и крайбрежна Илирия."

Плиска, Мадара, Преслав.

P. S. Бъри си е съвсем наред. Проблемът е по-скоро във Вашия телевизор.

Comment

"Там съм дал и оригиналния гръцки текст, в който също става дума за латински език, което може да е очевидно дори за всеки ученик от гимназията, но не и за Вас. Разбира се, текстът на гръцки също не е съвсем актуален, защото е на повече от хиляда години"

Та как преводът , който си дал, се различава от превода, който посочих? Никак. А у Бъри нещата не стоят точно като в оригинала...

"Плиска, Мадара, Преслав."

По-конкретно, по-конкретно...

"Вие май сте пропуснал да прочетете един от днешните ми постове. "

Вярно е. Избягвам да чета творбите ти, защото не ми харесва "учтивия" ти тон.

Comment

Докато изясняваме дали авзонският е латински, да не пропусна да сложа една богиня Умай, ама истинска, не като тази от Перперек...

Още една, този път в торевтиката:

И още една

Като откриете у нас такива нещица, може и да повярваме в Умай у прабългарите. Че покрай нея - и в Тенгри, и в останалите 77 тенгрии.

Comment

Та как преводът , който си дал, се различава от превода, който посочих? Никак. А у Бъри нещата не стоят точно като в оригинала...
                      Напротив, очевидно е, че стоят по съвсем същия начин. Е, за Вас това може би не е толкова очевидно. Но мисля, че Ви дължа извинение! Явно грешката Ви е била съвсем неумишлена. Ако и при другите Ви грешки не е имало умисъл, прощавам Ви!

По-конкретно, по-конкретно...
                      Какво по-конкретно искате? А аз кога ще получа нещо по-конкретно?

Comment

Напротив, очевидно е, че стоят по съвсем същия начин. Е, за Вас това може би не е толкова очевидно. Но мисля, че Ви дължа извинение! Явно грешката Ви е била съвсем неумишлена. Ако и при другите Ви грешки не е имало умисъл, прощавам Ви!

Какво по-конкретно искате? А аз кога ще получа нещо по-конкретно?
                        Изброй ми ги един по един... Ето, за да те улесня, започвам пръв... 1/Голямото капище пред Тронната палата/Крумовия дворец, 2/Административната сграда... да видим нататък

ПП Горе съм сложил нещо съвсем конкретно - за разлика от теб и онзи Апостат. Истинска Умай. Сега търся една особено подходяща, но точно когато ми трябва най-много, се е скрила някъде по рафтовете...

Comment

Сега какво, ще се изпитваме ли? Ама не си нося бележника.
                          Ех, тази Ваша любима Административна сграда!

Впечатлен съм обаче от лекотата, с която изглежда сте си изяснили най-сетне "любимия" цитат от Приск. Поздравявам Ви за този Ваш успех!

Comment

Не мога да разбера защо 5 /пет/ храма ви се струват толкова малко.А\ко утре се открият още 10 някой ще кажи че и 15 малко.При това всички свързани със столичните центрове.Хубава работа хем аристокрацията била тюркска но имената на 90 процента ирански а запазените капища почти дословни реплики на сасанидските образци.И това ако не са доказателства.Плюс единственото писмено доказателство за прародината на българите което води до планина където нито тюрки,нито предтюрки,нито алтайци не е имало.А за алтайската/тюрската теза какво има - голото твърдение че българите са тюрки до доказване на противното.И едни полузапазен надпис на който се разчита името на бог "Тангран".Първо от "Тангран" до "Бир Тенгри" има огромна разлика.Омуртаг например не почита особено "Бир Тенгри" и не го изтъква в спора си с Кинамон.Защо ли?И едни малко известен факт - бог с името "Тандра" има и в иранските вярвания.Това е бога на мълниите.

Comment

resavsky написа Виж мнение
                              Не мога да разбера защо 5 /пет/ храма ви се струват толкова малко.А\ко утре се открият още 10 някой ще кажи че и 15 малко.При това всички свързани със столичните центрове.Хубава работа хем аристокрацията била тюркска но имената на 90 процента ирански а запазените капища почти дословни реплики на сасанидските образци.И това ако не са доказателства.Плюс единственото писмено доказателство за прародината на българите което води до планина където нито тюрки,нито предтюрки,нито алтайци не е имало.А за алтайската/тюрската теза какво има - голото твърдение че българите са тюрки до доказване на противното.И едни полузапазен надпис на който се разчита името на бог "Тангран".Първо от "Тангран" до "Бир Тенгри" има огромна разлика.Омуртаг например не почита особено "Бир Тенгри" и не го изтъква в спора си с Кинамон.Защо ли?И едни малко известен факт - бог с името "Тандра" има и в иранските вярвания.Това е бога на мълниите.
                              Че те храмовете са много повече от 5. Пет са само правоъгълните. Ами квадратните? Ами кръглите? Ами кръстовидните? Ами тези с "особена" форма? Като ми покажат храм на Тенгри някъде у тюрките или хуните, ги признавам за учени, а себе си - за гимназист. Впрочем не напразно поставих въпроса за СУЯБ, столицата на хаганата на Небесните тюрки - Кок турк. В тази столица се откриват следи от всички култове, които бихме очаквали, с изключение на един. Ха познай от три опита кой е той?

ПП В Орхоно-енисейските надписи многократно се споменава както Тенгри, така и Умай, а в различни паметници се срещат и податки за останалите важни тенгрии.

Comment

Ех, какво значение има

Comment

Working...
                                X