Хана написа
Хана написа
Хана написа
Хана написа

Което ми напомня, че май не беше рядко явление в Русия до доста по-късно да имат мирско/светско и църковно име. Да не говорим за случаите, когато мирското християнско име се променя с `по-църковно` при подготвяне за служба - пример: Васил Левски. Да не би и при царската служба да е било тъй? :sm186: / Да не му е извършвано /на Асен/ `по-официално` кръщене /за повече тежест, ли де да знам/ при коронацията?
и упорито ги нарича мизи.
Освен това, аз поставям на първо място влашката хипотеза, а куманската е едва на трето. Тя се крепи само на едно име и на един текст от Патриарх Евтимий, който може да се тълкува поне по два начина. Ако се замислим какви имена носят днес българите, ще стане ясно, че имената не доказват много убедително етническа принадлежност.
Освен това, аз поставям на първо място влашката хипотеза, а куманската е едва на трето. Тя се крепи само на едно име и на един текст от Патриарх Евтимий, който може да се тълкува поне по два начина. Ако се замислим какви имена носят днес българите, ще стане ясно, че имената не доказват много убедително етническа принадлежност.

a белгун не е ли прякор /мъдрия?/ - те така си му и викат - Цар Иван стария Асен Мъдрия.
. Не знам дали Цезарят е прав в хипотезата си за това, че "Асен" се превръща във фамилно име едва при Йоан Асен II (върти ми се нещо из главата, че и Борил беше наречен някъде "Борил Асен" :sm186: ), но по-късно със сигурност е фамилия, както напр. Палеолог, Каматир, Дука итн. :tup:
.
Както и много разпространена славянски завършек на имена -ИЛ (Войсил, Страхил, Добрил; дори византийските имена получават подобен завършек). Не е невъзможно Борил да е пославянчено по подобие на Йоаница например.

Comment