kocetu написа
Ако трябва да се заяждам бих отговорил така: ма след Крум нема сведения, че наследниците му са вършили религиозни ритуали. Всъщност и преди Крум няма. Или както е казано един свидетел не е свидетел!
Но аз не се заяждам (е са понякога се (заяждам) де аМа много рядко вече).
Значи нищо от древната религия на (пра)българите не е доказано ( е в историческия смисъл на думата доказано). Но да приемем, че владетеля на България притежава религиозни функции. А нима Василевса не притежава ? Защо Борис избира цезаропапизма пред папоцезаризма? Въпреки обилната кореспонденция с папата. И въпросът въобще не е в книжовниците (те винаги пишат това, което и налагат отгоре (както тогаз така и сега, абе и при Константин Велики също е било така, нали)), въпросът е как духовниците са го приели? Историята мълчи разбира се, но развитието показва, че са го преглътнали. Или да обобщя: книжовниците не са политици. По това време те са изключително образовани (и сигурно умни), ноооо не пеят в хора! Относно титула : както по-горе споменавам отпаднало е у(ю)биги, което в най-добрия случай означава от Бога, но другия Бог. А се е запазило владетел или къньаз (според мен).
kocetu написа
kocetu написа
kocetu написа
Борис е приключил процеса на формирането на българската народност?????? (еееее много въпросителни) нещо повече по тоз въпрос? А за германските КАНОВЕ не Кьонинги, ще ми трябва повече инфо.
На Мешко наистина не му е било лесно! То щото лесно нема. А темата за Полша требе да е в друг раздел (нали хоспиталиере) Нерде Ямбол нерде Стамп(б)ол. Нерде Плиска (Варна, Преслав, Търново, Онгъла) нерде Краков.
Comment