Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За титлата "княз"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Тъй като търпението и издръжливостта на нервите ми са на привършване, започвам телеграфически.
    @Даркас - *matьka (умалително към стб. МАТИ) > *majtka > майка.

@Случайно прелитащ & Co - в ред постове по-нагоре (не само мои) беше обяснена абсурдността на хипотезата за произход на стб. КЪNѦӠЬ от "канас" (ако това въобще е цяла дума). Намерете ги и ги прочетете.
    Gregorianus, благодаря ти.

Comment

@transformator: "*majtka" или "*matjka"? Или има преход между двете форми?

Виж сега, всичко е ясно. Преди имаше една луда тема за произхода на българите от готите и/или траките. Ако бях последователен, трябваше да приема не само готския произход на думата "княз", но и тезата, че всички сме фолксдойче със залитания към Дионис-Загрей вместо към Донар Ама не съм последователен, така че смятам българите за турци, покорили и после претопили се сред славяни с готски политически речник върху надгробните могили на траките
      Луд на шарено се радва - цивилен блог

Comment

gregorianus написа
        @transformator: "*majtka" или "*matjka"? Или има преход между двете форми?

Виж сега, всичко е ясно. Преди имаше една луда тема за произхода на българите от готите и/или траките. Ако бях последователен, трябваше да приема не само готския произход на думата "княз", но и тезата, че всички сме фолксдойче със залитания към Дионис-Загрей вместо към Донар Ама не съм последователен, така че смятам българите за турци, покорили и после претопили се сред славяни с готски политически речник върху надгробните могили на траките
        С неизменното чувство за хумор, както винаги.
        Колкото до майката, да, има преход (*matjka >*majtka).

Comment

Виж сега, всичко е ясно.
          :jazzband: :trink39:
          Колкото до майката
          ПП

Какъв е смисълът от такива постове? Изразяват или неучтивост към другите участници в дискусията, или пълна липса на сериозни аргументи. И в двата случая няма никаква полза от тях.
          Sir Gray
          Last edited by Sir Gray; 28-04-2008, 21:59.

Comment

Случайно прелитащ, изглежда имаме известен напредък, но сега се оказа, че германският *kuningaz е от сарматски произход (пардон, древнобългарски) . И как точно германите от например Ютланд са се повлияли от цивилизаторите от причерноморските степи? Норвежките konungr-и?
            Вече за n-ти път: едно от нещата, които отделя германските езици от общия и.е. език е лаутфершибунгът (в конкретния случай: п.и.е. "g"> герм. "k" - такива думи са колкото искаш, да кажем готското "Krêks" - "грък"; давам го като пример, защото би трябвало да е видно откъде идва и да демонстрира по очеизваден начин явлението). Тъй че *gen (със значение, свързано с раждане, пораждане, съзидание) > *kuni (род) > *kuningaz не е нищо странно; друг подобен пример е п.и.е. *gno (ако не се лъжа) > германските производни на корена kun (kunnan, kunnên, kund) / славянското "знам" (германско "u" е нaследник на п.и.е. "u" или произлиза от сонантни "l", "m", "n", "r" - както си обяснявам горното kunnan < *gno, сиреч kuni от своя страна е от нулева степен на *gen; нека ме поправи някой, ако говоря глупости). След това: *gen е само коренът, а суфиксът -ing си е характерен за германските езици. Ако *kuningaz би стояла изолирана в германските езици (какъво е случаят с нашия княз впрочем), би могло да пробуди някакви подозрения, че е заемка. Само че имаме и kunni (старовисоконемски), kuni (готски) - "род", т.е. заемка трябва да е изходната дума / корен и за двете (или поне за kuni), което според тебе като как се връзва със сарматска титла "с древен произход"?
            И последно: случайни прилики в звученето можеш да намериш в най-неподозирани езици, те обаче нищо не доказват - японското niwa (двор, градина) от нашто "нива" ли идва или обратното? По едното само сходно звучене паралели и етимологии са правели преди 2-3 века.
            Най-най-последно, по-ясно от това вече наистина не бих могъл да го напиша...
            He must have been an admiral, a sultan or a king,
            And to his praises we shall always sing

Comment

градско чедо написа
              Случайно прелитащ, изглежда имаме известен напредък, но сега се оказа, че германският *kuningaz е от сарматски произход (пардон, древнобългарски) .
              Това, че титлата "КАНА" е от производна от източноиранските езици, ние много добре си го знаемЕ. :mhehe:

"княз" е заемка в славянските езици, сега остава да обясниш защо е по-вероятно да е от някой твой любим ирански език, а не от германски, противно на досега написаното в темата.
              Има един основен аргумент в полза на "сарматската" връзка - и той е, че именно сарматите създават устойчиви общности със славяните в интересуващия ни период. Именно в тези общности, едната от които е известна като Антска култура, е станало "прехвърлянето" на титлата, а впрочем и на много други неща.

Впрочем любителите на германската теория, а тя е любима според мен по народопсихологически причини, не са обяснили смислено какво точно пречи сарматите да влияят културно на германците, примерно в периода на хунската империя в Европа и след това. Тук е излишно да се разпростирам, достатъчно е човек да погледне едни Меровинги с деформираните им черепи и елементите на техния костюм.

Връщайки се на значението на КАНА и корена на титлата, продължавам да чакам оборване на желязната логика на образуване от КУНИ - подобна на тази, по която днес имаме РЪКОВОДИТЕЛ - от ръка. И да чакам обяснение за името на КАНИШКА и името КУНИМУНД.
              Last edited by _magotin_; 02-05-2008, 18:09.

Comment

Working...
              X