Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Паметник на Крум Страшни в Пловдив?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

botev23 написа Виж мнение
    Здравейте, позволявам си да съживя тази тема, защото съм меко казано възмутен от коментарите. Поради липса на свободно време и неограничен достъп до интернет едва сега откривам този форум и бях очарован от темите и компентентното мнение на повечето от вас, докато стигнах до тази тема. Ще се опитам да не използвам груби думи, но изрази и въпроси от рода на : "Защо в Пловдив?", "Крум е направен като средновековен рицар", "Търся историческата връзка на Крум с Пловдив?", "страдал от хеморуиди", "грозен" и т.н. мога да ги определя само като малоумни. На времето имаше такава истерия от страна на столичани и за концерта на Металика в Пловдив. Пак защо там, защо не в София, повече публика ли ще съберат???? Ами защото и тогава и сега ние си плащаме и го правим за града, за нас си. Защо на Крум ли, ами защото той е първия български владетел включил този град в границите на България. Относно самия паметник, позата, облеклото и това че приличал на вече изградени такива по света. Ами колко пози може да заеме един коник(5-10 аре нека са 50) и колко паметници има по света (сигорно хиляди), за другите неща кмета и автора на склуптората обесниха обширно и в детаили(който го интерисува да се разрови и да се образова, а не да пише глупости). И знаете ли колко е приятно лятно време да седнеш в близкото заведение с приятели. Децата до късно си играят под паметника и така в съзнанието им се изгражда образа на един велик българин, а не на поредния рап певец. Нека бъдем по позетивно настроени, а не да плюем и завиждаме. Извинявам се ако съм засегнал някой.
    Приятел,с патетични речи и излишни патриотарски емоции не става.
    Това което са казали хората във въпросната тема си е живата истина.
    Разбира се далеч по-готино си е типично по български да си влезем в сверата на нашия си типичен кръчмарски национализъм и на всяко кръстовище да има по един такъм Крум и по една кръчма срещу него от която да дъни яко Лепа Брена и да има "пием,пеем буйни песни,механите нам са тесни..."
    Между другото като искаш да възпитаваш децата си в българщина няма да е лошо да наблегнеш първо на себе си и то започвайки не с кръчмарски патриотизъм и с наричането "глупости" и "малоумни",на неща които не ти харесват,а с нещо много по простичко-учебника по българска граматика.

Comment

Следващият подобен пост ще бъде последван от едноседмичен бан. Силно се надявам да не се стига до това.
      Одзава

извинявам са за еднинствения мой груб тон в темата ...паметника е добър и трябва да имате малко признателност, но за жалост такива сме си ние
      Last edited by TERZIev; 03-03-2009, 16:23.
      Зимата пее свойта зла песен,
      вихрове гонят тръни в полето,
      и студ, и мраз, и плач без надежда
      навяват на теб скръб на сърцето.

Comment

Може и да е добър паметника,но за целта поста ти трябваше да изглежда така-
        TERZIev написа Виж мнение
        паметника е добър
        ,ЗАЩОТО "така па така","така па така"...
        Както добре виждаш,че паметника не е добър има стоварени тамън към 4 страници ясни и точни аргументи.
        А твоето мнение мога да го резюмирам така-"паметника е добър,защото е добър".
        Мнението на другия не е по-различно-"паметника е добър защото кмето каза така и щото много ми се ослажда ракията,като го гледам."

А хората тук-включително и аз мисля че имаме достатъчно много уважение към всичко,що е стойностно в българското изкуство.Но е хубаво и да правим разлика между зърното и плявата и не всичко което е българско или има някакъв патриотичен заряд в нега е непременно стойностно.
        В други среди от културата има и една простичка дума,която доста би му прилягала-"халтура".
        А паметника е добър дотолкоз доколкото не пресъздава нещо от истинската историческа или изкуствоведска гледна точка,а защото пресъздава съвременното състояние на българския национализъм-еректирал,натопорчен,великобългарско-шовинистичен,готов да сече всичко което не му е угодно и с което не е съгласен.Казвам "национализъм",а дали по правилното не е "нацизъм"...

Comment

Bojilov написа Виж мнение
          Приятел,с патетични речи и излишни патриотарски емоции не става.
          Това което са казали хората във въпросната тема си е живата истина.
          Разбира се далеч по-готино си е типично по български да си влезем в сверата на нашия си типичен кръчмарски национализъм и на всяко кръстовище да има по един такъм Крум и по една кръчма срещу него от която да дъни яко Лепа Брена и да има "пием,пеем буйни песни,механите нам са тесни..."
          Между другото като искаш да възпитаваш децата си в българщина няма да е лошо да наблегнеш първо на себе си и то започвайки не с кръчмарски патриотизъм и с наричането "глупости" и "малоумни",на неща които не ти харесват,а с нещо много по простичко-учебника по българска граматика.
          Ами даваи обясни как става, Като оплюваме всичко ли? За граматиката и сам си знам, но все пак мина доста време от както съм завършил и годините чат на латиница си дават своето отражение. И кой ти говори за "типичен кръчмарски национализъм", казвам само че е приятно след работа да изпиеш една бира с приятели на фона на този паметник, а не на поредния панелен блок с накачено пране по терасите. Първо ела, виж, огледай се, получи малко повече информация за хората дали идеята, парите, съставили проекта, кои са им били консултантите и тогава съди и търси живата истина.

Comment

botev23 написа Виж мнение
            Първо ела, виж, огледай се, получи малко повече информация за хората дали идеята, парите, съставили проекта, кои са им били консултантите и тогава съди и търси живата истина.
            Няма нужда нищо да идвам и да гледам при положение че това "нещо" съм го виждал преди всички останали тук.
            А "живата истина" е нещо много относително,особено като се примеси с голяма доза емоции и (криворазбран) патриотизъм.
            Пак ти казвам-с емоции аргументи не можеш да обориш.
            Като искаш да си го харесваш,и да си пиеш бирата на фона на тази "стоит статуя,рука поднята"-лошо няма-но не наричай всички останали "малоумни" просто защото не си съгласен с това което мислят.
            А паметника доста добре е реставрирал,но не Крум,а патетиката на дивия балкански национализъм,който като гледам от 200 години не е мръднал и на йота.

Comment

Аз живея до паметника и честно казано предпочитам него да гледам всеки ден на специално направения площад, отколкото калната полянка, която преди беше там.Единственото му лошо е наметалото(поне на мен не харесва), а прословутата поза се забелязва ако специално отидеш и се вгледаш.
              Където и да се направи паметник на Крум ще е заслужен.
              То по вашата логика паметника на Симеон Велики,който ще правят въобще не трябва да се почва, така ли?
              IN VINO VERITAS !!!

Comment

Bojilov написа Виж мнение
                :mhehe: И на мене баш на това ми прилича..Сетих се за един някогашен бисер от кандидат-студентска тема-
                "Със задните си части Хан Крум запушил Върбишкия проход, а с предните изненадал Никифор отзад!"
                Ако си забравил, коментар към: "gollum написа:
                сякаш го мъчат хемороиди.."
                Ти на това ли викаш аргументи???

Comment

kiosev написа Виж мнение
                  То по вашата логика паметника на Симеон Велики,който ще правят въобще не трябва да се почва, така ли?
                  Ако ще е толкоз изпразнен от смислено съдържание,като изкуство и толкоз еректирал-ДА!
                  А кални поляни-дал господ-ако смятаме да ги запълним всичките с подобни Крумчовци единственото което ще постигнем е видиотяване на изкуството и архитектурата и наподобяване на "шедьоври" от сорта на архитектурата на Третия Райх и сталинградския барок.

сякаш го мъчат хемороиди.
                  Ами точно така изглежда човека."Настръънал".Ша сече....Наред....Небългарите....
                  Като се замисля на всичкия тоя фон на площадчето доста добре ще пасне едно вечерно факелно шествие и припомняне на дух позабравен от 30те...

Comment

Аз незнам защо Маламир няма паметник в Пловдив като той има чисто исторически по-голямо отношение към града. Незнам какви са причините за липсата му - дали щото свестява маслото на Енравота, дали щото маламировата летопис е слабопозната....
                    Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12

Comment

Айде малко да починете, че иначе някой ще изгори.
                      Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                      Неизвестен руски адмирал

Comment

Working...
                      X