Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Паметник на Крум Страшни в Пловдив?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

И кое му е хубавото? Както беше казано и от други, Крум нито е страшен, нито мъдър, нито достолепен. По-скоро е един такъв нервно гневен (За Бога каква е тая идиотска поза!) точно като лек депресар, член на Анонимни Алкохолици. Да се чудиш после защо е изкоренил лозята...
    И както е врътнал главица и ръчичката, ако се абстрахираш от меча, аха да обърше няк'ъв цигански шамар на булката. Сигурно щото най-непатриотично му е нарязала доматките за салатата на неправилни резенчета, византийката й с византийка!
    Вместо от паметника да лъха спокойствие, увереност и достолепие на общество, което е наясно с миналото си, което е зряло, сигурно в себе си, което няма нужда да доказва нещо чрез Крум - то просто го знае, в този паметник има...тестостерон. Има силно изразени колективни мастурбационни въжделения. Група хора, които се стремят да си докажат едни на други, че видите ли и те имат топки.
    Пуберска работа
    Точно поради тази причина, паметникът се намира в Пловдив. Колкото по-малко сериозни исторически аргументи има за присъствието му на дадено място, толкова е е по-вероятно именно там да го сложат. За да докаже нещо. Този паметник се явява страна по спора. За разлика от Незнайния войн, от Цар Освободител и от множество други памет-ници, които изразяват признателност, които обединяват, които са "тихи", то този паметник е точно обратното. Той е шумен, той поляризира, той е разединяващ.
    Абе както казах пуберска работа
    Last edited by albireo; 30-06-2007, 09:26.
    Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Чак сега забелязвам, че Крум не е седнал на седлото. Това се вижда добре на петата снимка и не чак толкова добре на шестата. Какво ли иска да каже скулпторът с тази стойка?:sm186: Възможно ли е Крум да е обичал да язди правостоящ? Дали нямаше да е по-атрактивно, ако канът (ханът) беше застанал прав, стъпил върху седлото?

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

А, Императоре, ще дойдеш ти на моето мнение . Определено изглежда много нелепо така изправен на стремената, сякаш го мъчат хемороиди. Въобще подходът към позата му е... меко казано странен. Склонен съм да се съглася със заключението на Албирео за причините, сякаш са се опитали всичко да съчетаят в едно. Определено от паметника не лъха покой и мъдрост, каквито биха били по-подходящи за възвеличаване на един владетел. В крайна сметка владетелят не е един джигит на кон, занимаващ се със странни акробатики, котио лесно биха го довели до това да отреже главата си със собствения си меч по невнимание и ние не затова следва да сме му признателни.

Comment

Според мен склуптора се е опитал да изобрази хана (защо сега стана модно да се пише "кан"? Да не е намерен арийския корен на тази дума?) когато се е готвел да нанесе удар с меча си. Друг въпрос, че съм съгласен на 100% с Албирео и Ам Гъл по въпроса за естетическата и семантична страна на паметника(какви думи знам, а :p ). И наистина посланието на Крум е доста ... тестостероново (цитат по албирео). Но доколкото аз съм подочул нещо за идеята за поставянето на паметника - той е в Пловдив, защото се реализира, бих казал патриотарско-предиборната идея на кмета на ж.к. Тракия Славчо Атанасов. Човека е доста деен, макар като кмет да не съм забелязал да е свършил някаква работа в района. Поне не и видима за последните 4 години. Та идеята е негова: "По идея на кмета на район "Тракия"-Славчо Атанасов и ВМРО-Пловдив ще бъде изграден паметник на Кан Крум в район "Тракия".Паметникът ще бъде изграден от гранит, който ще бъде дарен от изкопаните от Марково тепе каменни късове.Средствата ще бъдат набрани от дарения от частни лица и Община Пловдив. ВМРО дари хиляда лева.Сформира се инициативен комитет от видни пловдивски общественици за реализацията на тази инициатива. Изпълнителят на скулптурата ще бъде избран с конкурс.
          До този момент няма нито един паметник на Кан Крум в България.
          ".

Е, затова е в Пловдив - защото другите не са се сетили да си сложат. Спомням си словоблудията по повод барелефа на Стамболов на централния площад, после постаянето на паметника на Филип ²² срещу джамията (тоя паметник си е направо излязал от филма "300". Филип на него има доста персийски вид :wo-oh: ).
          Та паметник като паметник. Иначе ако направим малък тур по паметниците поставени след 1989 г. в Пловдив много веселие ще се събере. Пред паметника на един католически свещенник разстрелян като английски шпионин 50-те години има плоча:"На еди си кой, зверски убит през еди-си коя година. От учениците му". Хайде после завъртай ученици да ти резнат главата :mhehe:
          Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
          Неизвестен руски адмирал

Comment

Паметникът ще бъде изграден от гранит, който ще бъде дарен от изкопаните от Марково тепе каменни късове.
            Ъхъм, паметникът съвсем очевидно е изработен от метал . Явно гранитът не е повзволявал на избрания с конкурс скулптор да изрази идзяло в пълнотата желаната от него поза на Кана (а наистина, защо "кан"? защотое модерон или поради друга причина), та затова е преминал към по-големите възможности, предлагани от метала (не е ясно точно какъв, но може би бронз?).

Comment

gollum написа

Ъхъм, паметникът съвсем очевидно е изработен от метал . Явно гранитът не е повзволявал на избрания с конкурс скулптор да изрази идзяло в пълнотата желаната от него поза на Кана (а наистина, защо "кан"? защотое модерон или поради друга причина), та затова е преминал към по-големите възможности, предлагани от метала (не е ясно точно какъв, но може би бронз?).
              Това за гранита е ВМРО-чалга. В момента бившото Марково тепе се копае активно и взривява на късове малко по-долеми от чакъл. Ако трябваше от него паметник да се строи щеше да е гранитно "Лего". Ако искате да сложа снимчици на извозвания материал да видите паметник става ли от това.Най много някоя партийна статуетка да си издялат.
              Неизвестен руски адмирал

Comment

. В рамките на майтапа биха могли да издялкат от всяко късче мъничка статуетка на Крум Страшни и след това от всичките статуетки да изградят един голям паметник пак на същия. Щеше да бъде много аванградно .

Comment

gollum написа
                  Определено изглежда много нелепо така изправен на стремената, сякаш го мъчат хемороиди.
                  Отдалече ми изглежда добре, но като се загледах в снимките от близък план, останах малко разочарован. Трябва да се провери в изворите за такова заболяване на Крум. А може да е прекалил с ездата и да го боли задника. По себе си съдя. Навремето като прекалявах с колоезденето започваше да ме наболява задника и карах прав.
                  gollum написа
                  ... сякаш са се опитали всичко да съчетаят в едно.
                  Ами да, наистина са се опитали да съчетаят всичко в едно. Все пак паметникът е само един, а бронзът е скъп.

P. S. Сега е модно да се нарича кан, защото в надписите на гръцки владетелите се титулуват канасуб(в)иги. Това може да се преведе и като канас ювиги, демек къняз (княз) ювиги. Шегичка.
                  И най-вече твърденията (мисля, че е ясно чии са тези твърдения), че думата "кан" е от санскритски произход, както и "княз", и "конунг" и няма нищо общо с тюркската титла "хан".
                  Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 30-06-2007, 11:22. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                  It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Ами да, наистина са се опитали да съчетаят всичко в едно. Все пак паметникът е само един, а бронзът е скъп.
                    Признавам, имаш известни основания. Но все пак това вероятно не е единственото правилно решение ("всичко в едно"). Можеха например да направят кръг от умалени паметници по края на площадчето, всеки изобразяващ различен аспект от личността на Крум Страшния. Или пък - все пак при този изблик на национални чувства из цяла България това е възможно - да подемат инициатива да се построи по един паметник на славния владетел във всеки голям град на България и всеки паметник да изобразява различен аспект от личността и дейността на тоз велик българин. Тази идея има и това предимство, че позволява да се съчетае конкретният аспект с местните особености на областта, в която ще бъде паметника. Щеше дасе получи интересно. Въобще възможности много .

За титлата - така е много категорично, да не се наложи след време да изковават нова? Може би трябваше да го напишат "х/кан" или пък "хан/кан" (или дори за повече въздействие "кан кан") с допълнение, че ненужното се задрасква от контролната функция на наблюдаващия.

Comment

.
                      Last edited by Ханс; 30-06-2007, 20:11.
                      Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Odzava написа
                        Мен в леярната в Сопот няма да ме пуснат. .
                        Ти само подочуй и кажи,че правят нещо там,че има нещо за снимане там...Аз достъп до там имам,въпреки че не работя във ВМЗ.

Comment

Разбрах че има оплаквания от коня на Крум (естествено, пропускащи че великостта е по-важна от някаква си физиология, или както казват "трай бабо за хубост"). Затова предлагам кандидат за заместител + съответната анкета (форумна или чрез гласуване по СМС).

Кандидат#1

Кандидат#2

Кандидат#3
                          Last edited by Dinain; 30-06-2007, 12:43. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                          "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Ханс написа
                            Спирам се, че изписах неща за три доживотни бана.
                            Кое точно е за бан в поста :sm186: Това, че паметника е в Пловдив, ли?
                            Неизвестен руски адмирал

Comment

gollum написа
                              сякаш го мъчат хемороиди..
                              :mhehe: И на мене баш на това ми прилича..Сетих се за един някогашен бисер от кандидат-студентска тема-
                              "Със задните си части Хан Крум запушил Върбишкия проход, а с предните изненадал Никифор отзад!"

Comment

albireo написа
                                И кое му е хубавото?
                                Вместо от паметника да лъха спокойствие, увереност и достолепие на общество, което е наясно с миналото си, което е зряло, сигурно в себе си, което няма нужда да доказва нещо чрез Крум - то просто го знае, в този паметник има...тестостерон. Има силно изразени колективни мастурбационни въжделения. Група хора, които се стремят да си докажат едни на други, че видите ли и те имат топки.
                                Пуберска работа
                                Абе както казах пуберска работа
                                Обичам Пловдив, та като видях заглавието на темата веднага се спуснах да видя какъв ще да е този нов паметник... Гледам си аз снимките (дълго време, та да преживея шока), после (за да се поуспокоя) зачитам мненията и попадам на горното. След него няма какво кажа (albireo ме е изпреварил). Съгласен съм - "да" на красивите, хармонично вписани в средата паметници, които дават увереност и естетика, а не някакви грозотии... И това, че няма друг паметник на Крум - вярно е само донякъде - той присъства като елемент в комплекса "1300 години България" в Шумен. И там е грозен.

(вижте дясната фигура, цитирам: "Хан Крум-Законодателят-ръцете му очертават границите на десетте закона, които създава". Иначе паметника (лъвчето е много впечатляващо, като се гледа в далечина) е на много красиво място...)

Това "нещо" (Крум Пловдивски) е наистина по-грозно и нелепо от "онова" на Джумаята...

Comment

Working...
                                X