Ами, Nick, аз имам тапия по visual arts, само че паметникът не ме вълнува чак толкова, че да си губя времето да го анализирам детайлно. Но както беше споменато вече, той е предназначен да бъде гледан, не, да въздейства, на всички, образовани или не. Той е масово изкуство, публичен проект. Не е онзи тип самоцелен high art, за анализ на който е нужно познаване на специфични художествени традиции, тенденции и похвати и който се прави общо взето от снобизъм.
Така че, тъй като този паметник е предназначен точно толкова за Франьо дърводелеца от Долно Нагорнище, колкото и за шефа на националната художествена галерия (примерно), то мненията и на двамата за това как им въздейства той са еднакво валидни.
Ето още един пример - смяташ ли че е необходимо да имам музикално образование, за да имам право да коментирам как ми въздейства националния химн?
Въобще, правиш ли разлика между масово и самоцелно, индивидуално изкуство?
Така че, тъй като този паметник е предназначен точно толкова за Франьо дърводелеца от Долно Нагорнище, колкото и за шефа на националната художествена галерия (примерно), то мненията и на двамата за това как им въздейства той са еднакво валидни.
Ето още един пример - смяташ ли че е необходимо да имам музикално образование, за да имам право да коментирам как ми въздейства националния химн?
Въобще, правиш ли разлика между масово и самоцелно, индивидуално изкуство?
Comment