Ами, Nick, аз имам тапия по visual arts, само че паметникът не ме вълнува чак толкова, че да си губя времето да го анализирам детайлно. Но както беше споменато вече, той е предназначен да бъде гледан, не, да въздейства, на всички, образовани или не. Той е масово изкуство, публичен проект. Не е онзи тип самоцелен high art, за анализ на който е нужно познаване на специфични художествени традиции, тенденции и похвати и който се прави общо взето от снобизъм.
Така че, тъй като този паметник е предназначен точно толкова за Франьо дърводелеца от Долно Нагорнище, колкото и за шефа на националната художествена галерия (примерно), то мненията и на двамата за това как им въздейства той са еднакво валидни.
Ето още един пример - смяташ ли че е необходимо да имам музикално образование, за да имам право да коментирам как ми въздейства националния химн?
Въобще, правиш ли разлика между масово и самоцелно, индивидуално изкуство?
Така че, тъй като този паметник е предназначен точно толкова за Франьо дърводелеца от Долно Нагорнище, колкото и за шефа на националната художествена галерия (примерно), то мненията и на двамата за това как им въздейства той са еднакво валидни.
Ето още един пример - смяташ ли че е необходимо да имам музикално образование, за да имам право да коментирам как ми въздейства националния химн?
Въобще, правиш ли разлика между масово и самоцелно, индивидуално изкуство?

Някой има ли по- свежи наблюдения ?

. Поради липса на свободно време и неограничен достъп до интернет едва сега откривам този форум и бях очарован от темите и компентентното мнение на повечето от вас, докато стигнах до тази тема. Ще се опитам да не използвам груби думи, но изрази и въпроси от рода на : "Защо в Пловдив?", "Крум е направен като средновековен рицар", "Търся историческата връзка на Крум с Пловдив?", "страдал от хеморуиди", "грозен" и т.н. мога да ги определя само като малоумни. На времето имаше такава истерия от страна на столичани и за концерта на Металика в Пловдив. Пак защо там, защо не в София, повече публика ли ще съберат????
Ами защото и тогава и сега ние си плащаме и го правим за града, за нас си. Защо на Крум ли, ами защото той е първия български владетел включил този град в границите на България. Относно самия паметник, позата, облеклото и това че приличал на вече изградени такива по света. Ами колко пози може да заеме един коник(5-10 аре нека са 50) и колко паметници има по света (сигорно хиляди), за другите неща кмета и автора на склуптората обесниха обширно и в детаили(който го интерисува да се разрови и да се образова, а не да пише глупости). И знаете ли колко е приятно лятно време да седнеш в близкото заведение
с приятели. Децата до късно си играят под паметника и така в съзнанието им се изгражда образа на един велик българин, а не на поредния рап певец. Нека бъдем по позетивно настроени, а не да плюем и завиждаме. Извинявам се ако съм засегнал някой.
Comment