Kaiser написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Паметник на Крум Страшни в Пловдив?
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Като се замисля, 98% от паметниците, които съм виждала, са под всякаква критика от естетическа и композиционна гледна точка и този на Крум съвсем не е най-лошият измежду тях. И най-добрият не е. Дори като концепция ми е труно да си представя как би трябвало да изглежда един паметник на Крум. Не знам дали между излъчването на спокойствие и увереност и излъчването на хъс и сила (тестостерон, както се изрази Албирео) е задължително да се избере първото. От останалите малко описания той е по-скоро нервак (пие от черепа на Никифор, минава пред построените в шпалир свои наложници, законите) и изобщо има едно поведение, което от днешна гледна точка точно на спокойствие не лъха.
Пък сега че вдигнали паметник на Крум в Пловдив... еми на Калоян ли да вдигнат?
Comment
-
Донякъде съм склонен да се съглася с теб, Хана - наистина повечето паметници, които съм виждал (монемунталните поне) не струват. Що се отнася до алтернативата между спокойствие и тестостерон, не мисля, че алтернативите са само две . Всичко е въпрос на подход и конкретен модел. Все пак можеш да изобразиш владетеля яхнал кон и все пак скопоен и уверен на вид. Може да го изваяш и седнал на трон и пак да е нервен, смешен и нелеп или пък мъдър и спокоен на вид - изцяло е въпрос на подход. За съжаление подходът всичко в едно не е никога добър.
Comment
-
Хана написаизлъчването на хъс и сила (тестостерон, както се изрази Албирео) е задължително да се избере първото.
Колкото повече разсъждавам за това, толкова повече си мисля, че Мунчо май ще се окаже и ч***джия.
Как би могъл да изглежда спокойният паметник, който не се мъчи да докаже нещо, който да е далеч от този истерично-травматизиран образ? Хайде дори няма да давам примери от настоящето, ами от времето на класическия национализъм - Хана ти си била във Виена, спомни си как изглеждат четиримата генерали? Друг пример - паметника на Грант пред сградата на Конгреса във Вашингтон. Така в момента спекулирам малко на прима виста, но ако се заровя сериозно, бас държа че ще извадя поне 4-5 образци...
Comment
-
Хана, нито за миг не съм си и мислил да адресирам този ефект върху теб или върху, който и да е било друг от тази тясна група, която си общува тук в БС. За нещастие това ни засяга косвено, поради факта, че ние обитаваме тази среда. Но не е ли очевидно, че в случая говоря за идеолозите, адептите и консуматорите на новата националистическа вълна?
Comment
-
Аз съм съгласен с Вало, в смисъл че това "надигане" може да е само като предшествие на сечящ удар със сабята (изключвам възможността да е фрапантна грешка при изработката). Мисля че надигайки се, ездачът първо увеличава обсега на удара си, и второ има по-голям размах, съответно по-силен удар със сабята (иначе главата на коня му пречи). Всичко това обаче не оправдава изработването на паметник с такава абсурдна поза. А бих предпочел по-малко "графичност" и повече стилизация. Авторът на творбата според мен се е опитал да постигне нещо като паметник-снимка - един-единствен миг, закован в чугун. Което май не е правилен подход. На една снимка всеки човек може да изглежда величествено, а на друга - смешно, но е показателно че в паспортите си не слагаме папарашка снимка, а такава от студио, един вид изкуствена. Я, то имало същия корен като изкуство...
ПС. Още като видях снимките и статуята ми се стори позната. 99% съм сигурен че съм виждал тази или много подобна картинка в някоя детска енциклопедия преди години."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Dinain написа(иначе главата на коня му пречи)
Dinain написаВсичко това обаче не оправдава изработването на паметник с такава абсурдна поза. А бих предпочел по-малко "графичност" и повече стилизация. Авторът на творбата според мен се е опитал да постигне нещо като паметник-снимка
Dinain написа- един-единствен миг, закован в чугун.
P. S. :horse::sm229:
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
ICA написаПоне аз не си спомням да съм виждал другаде подобно изображение на изправен конник."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Warlord написаТова, което няма да открием никъде е начинът по-който е хванал меча, все едно отдава чест на някой по-висшестоящ
Конникът внезапно спира коня си, като преди това е галопирал с голяма скорост, което предполага (странната за някои хора) поза на животното. Изправя се на страмената за да отправи "поздрав", което за един воин е т. нар. "отдаване на чест", но едновременно с това е в готовност за замах (удар)...
Горното е всичко, което си спомням от обясненията на скулптора Николай Савов - автора на паметника, в тв предаването на Б. Д. Ако само знаех... , щях да гледам по-внимателно и дори записки щях да си водя...
Останалото са интерпретации, които ще запазя за себе си"...защото буквата убива, а духът животвори." (2 Кор 3:6)
Comment
Comment