Да, това е моя грешка, наистина са 100. Което, впрочем, малко променя ситуацията - 100 души на линеен метър изкоп... са много . Т.е. това изчисление не показва, че е изключено количеството да е толкова голямо. Т.е. значително по-малко хора трябват на "метър работа", ако се изхожда от Вашето предположение, че дневната норма е 1000 метра. Като се има предвид, че на метър изкоп едва ли могат да работят повече от двама души, т.е. според Вашето изчисление излиза, че в даден момент на проекта са работили непосредствено 2000 души (1000 метра работа по двама души) и още някакво количество други хора, заети с обслужването им. Нека предположим, че са още 500 души. Ако сметнем и изморяването, което неизбежно се случва, то ще удвоим количеството, така че ще имаме две смени (дали на половин ден или през ден ще работят не е от значение). Т.е. изхождайки от вашето предположение за дневна норма от 1 км, излиза че 5000 души могат да свършат тази работа за 126 работни дни, т.е. за един сезон .
Дори и да удвоим количеството - в даден ден на "метър обект", работят два екипа от по двама души - двама на изкопа, двама на вала, то пак ще получим една смяна от 4 000 души, т.е. обектът спокойно може да мине с две такива смени и някакво количество обслужващ персонал. Нека и него да го удвоим и така получаваме общо 10 000 души заети с работата, които ще я свършат за около четири-пет месеца. Мисля че се получава доста далеч от Вашето предположение за 100 000.
Разбира се, така се получава доста завишена "работна норма", но тя идва за сметка на предвзетото предположение "един линеен километър работа на ден".
Спокойно можем да си представим, че сравнително малки бригади - например по 100-200 души - са разпределени по периметъра на изкопа и изпълняват някакви нормални дневни норми. Да речем, нека имаме 20 такива екипа по 200 души (общо 4 000 души). Всеки екип е разделен на четири групи - едната обслужва другите три и "почива" даден ден, а останалите три работят (по 10 часа на ден). Средно се реализират 1 500 човеко-часа работа на ден. Ако изхождаме от горното допускане за 0,125 м2 дневна норма на човеко-час, това означава, че на ден се реализират ~ 188 м3 работа. Иначе казано, всеки от двадесетте екипа успява да свърши по около 5 линейни метра от цялото съоръжение дневно, т.е. общо 100 метра. За десет дена работа - километър, за 1 260 дена - цялото съоръжение. Т.е. подобен група при тези допускания може да свърши цялото съоръжение за около 8-10 години (ако допуснем, че работят само в рамките на около 4 месеца "активен" сезон годишно). Имаме ли основания да предположим, че тази работа не е свършена за такъв срок? Или че не е планирана да бъде свършена за такъв срок?
Не знам колко точно по-дълбок трябва да е бил, но нека да е, примерно, с 25% по-дълбок (това никак не е малко. Т.е. вместо 2,25 имаме средна дълбочина на изкопа ~2,82 м. Това прави профил от ~21 м2.
Възможно е и аз да съм сгрешил. Както и да е, ще се поправя. В такъв случай приемаме, че дневната норма на осем часов работен ден на човек е 1 м2, т.е. 0,125 м2 е нормата за човеко-час. Между другото, можете да забележите, че при началните ми изчисления съм използвал дори по-ниска норма на час: 0,1 м2. Това, също така, означава, че при изчисленията ми в предходния пост съм използвал изключително занижена норма, т.е. те могат да се приемат като своеобразен максимум за възможните заети хора.
Признавам си, че на мен подобен "семеен тип" организация на подобен род строителство ми се вижда малко вероятен. Не на последно място и защото основната единица в този момент ща да е по-скоро родова, а не семейна, а организацията би трябвало да е или военна, или под формата на "ангария", т.е. повинност.
Това допускане ми се вижда произволно. Как ще го оправдаете? Най-малкото ще е неразумно повече хора да обслужват по-малко, защото така обслужващите ще изяждат по-голямата част от припасите. Една по-военна форма на организация ми се вижда по-голяма, т.е. по-малко ще обслужват повече, като е възможно това да става на смени (т.е. даден екип една смяна да работи по изкопите, друга по обслужването). По-вероятно ми се струва количеството обслужващи спрямо обслужвани да не превишава 1 към 10.
Разбира се, възможна е и друга хипотеза, която също има определен смисъл, особено ако се приеме, че подобен род укрепителни работи са били достатъчно често явление. Тя е: с работата да са се занимавали тясно специализирани "майстори". Т.е. сравнително "малка" група от 1000-2000 души, подпомогнати от някакво не голямо количество "общ персонал".
Накрая, един важен момент вече обсъждан в друга тема): предназначението и ползата от подобно съоръжение. В крайни обстоятелства такова съоръжение е безсмислено - то не може да замени липса на достатъчна военна сила (особено предвид мащабите му). В другата тема в крайна сметка достигнахме до извода, че в оперативен план ползата от такова съоръжение е сходна с тази от не голяма река. Няма никакъв смисъл да се създава за кратко време, т.е. в екстремални обстоятелства, подобно съоръжение.
Дори и да удвоим количеството - в даден ден на "метър обект", работят два екипа от по двама души - двама на изкопа, двама на вала, то пак ще получим една смяна от 4 000 души, т.е. обектът спокойно може да мине с две такива смени и някакво количество обслужващ персонал. Нека и него да го удвоим и така получаваме общо 10 000 души заети с работата, които ще я свършат за около четири-пет месеца. Мисля че се получава доста далеч от Вашето предположение за 100 000.
Разбира се, така се получава доста завишена "работна норма", но тя идва за сметка на предвзетото предположение "един линеен километър работа на ден".
Спокойно можем да си представим, че сравнително малки бригади - например по 100-200 души - са разпределени по периметъра на изкопа и изпълняват някакви нормални дневни норми. Да речем, нека имаме 20 такива екипа по 200 души (общо 4 000 души). Всеки екип е разделен на четири групи - едната обслужва другите три и "почива" даден ден, а останалите три работят (по 10 часа на ден). Средно се реализират 1 500 човеко-часа работа на ден. Ако изхождаме от горното допускане за 0,125 м2 дневна норма на човеко-час, това означава, че на ден се реализират ~ 188 м3 работа. Иначе казано, всеки от двадесетте екипа успява да свърши по около 5 линейни метра от цялото съоръжение дневно, т.е. общо 100 метра. За десет дена работа - километър, за 1 260 дена - цялото съоръжение. Т.е. подобен група при тези допускания може да свърши цялото съоръжение за около 8-10 години (ако допуснем, че работят само в рамките на около 4 месеца "активен" сезон годишно). Имаме ли основания да предположим, че тази работа не е свършена за такъв срок? Или че не е планирана да бъде свършена за такъв срок?
Докс написа
Докс написа
Докс написа
Докс написа
Разбира се, възможна е и друга хипотеза, която също има определен смисъл, особено ако се приеме, че подобен род укрепителни работи са били достатъчно често явление. Тя е: с работата да са се занимавали тясно специализирани "майстори". Т.е. сравнително "малка" група от 1000-2000 души, подпомогнати от някакво не голямо количество "общ персонал".
Накрая, един важен момент вече обсъждан в друга тема): предназначението и ползата от подобно съоръжение. В крайни обстоятелства такова съоръжение е безсмислено - то не може да замени липса на достатъчна военна сила (особено предвид мащабите му). В другата тема в крайна сметка достигнахме до извода, че в оперативен план ползата от такова съоръжение е сходна с тази от не голяма река. Няма никакъв смисъл да се създава за кратко време, т.е. в екстремални обстоятелства, подобно съоръжение.
Comment