Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Численост на Аспаруховите българи

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    :-))

    gladiator написа Виж мнение
    СС - сега първо се отрезви малко, та после мисли да не говорим - пиши!
    Първо, ако искаш да маркираш дадена територия може и с камъни, да речем да играеш на дама, но ако искаш да правиш пропусквателен режим това не ти върши работа!
    Второ-като се започне от праисторическите изследвания-неолит, се дават представи за една територия с полустепен характер, тези гори май само ти ги виждаш! Случайно да знаеш, друго значение на думата гора?
    трето-посочи ми къде хората на Крум копаят, цялоот население? може би и жените и аварите?!
    Това за храната - не коментирам
    Носителю на гладий:
    Първо : Не пия !( в момента да уточня ,че иначе ще се изложа)
    Второ : Валове за осигуряване на пропускателен режим ?!?!?! е ми и на теб наздраве! Пропускателен режим се осигурява на пътища когато става въпрос за граница! Всичко останало е охрана , за която от дълговременни многокилометрови съоръжения тогава е нямало нужда.
    Трето : И в Плиска, и в Мадара валовете са с дървени надстройки! Тези дървета са местни ,а не са докарани от някъде! Да , местността в този ТВД е равнинна (степна) , но това не изключва наличието и на големи залесени пространства в него!!! ЛУДОГОРИЕ не е лудостепие!
    Четвърто: Писах за начина на прехрана по време на поход ,а не по време на строителни работи!
    Пето: След преминаването на Никифор през проходите на север Крум ги оборудва в инженерно отношение за да не допусне връщането на армията на ИРИ на юг през тях. Там копаят хората на Крум! ЗА това има достатъчно извори. Самата битка на 26.06.811 г. става на предварително оборудвана позиция с предварително организиран маньовър на нашите войски!
    Последно: Нямам намерение да засягам или обиждам когото и да било! Relax!
    Last edited by SSmart; 23-01-2009, 16:04.

    Comment


      есетствено, че вала е имал и отбранителни функции, но охранните са на първо място. това означява да ограничиш възможният достъп и да го насочиш към определени места. говоря за големите "гранични4 валове, а не за Плиска!
      До колкото съм чел, повтарям аз съм чел-това означява, че може да не е така, в Плиска няма дървени настройки върху валовете. Не говоря за онези огради откривани от Павел Георгиев. Единствените колове са от пилотите под зидовете!
      Ами не ти ли е хрумвало, че ГОРА има същото значение като латинското СИЛВА?
      като се пише, че войниците копаят, вече наистина се задълбава, помисли кои от тях евентуално копаят? едва ли елита на армията-тежката конница
      За това какво е укрепвал и къде е укрепвал Крум-може да се спори дост, а и не мисля, че е съпоставимо, с който и да е вал!

      Comment


        mitaca написа Виж мнение
        опит;
        3. Защитавали са границите на поне един фронт на който воюват: северо-източния, на един нестабилен: южния и на северния с/у аварите (там сведения нямаме, но аварската държава надали би приела настаняването на ново (при това с доста бойни качества) племе, а изселването на славяните до техните граници също никак не би им се понравило .
        като стана дума за аварите - разпространето мнение е че границата междутях и ВБ е днепър. Изведнъж обаче виждаме Аспарух да се разпорежда до карпатите... какво става тук?

        Гладиатор, обясни малко повче идеята ти за гора щото не мога да схвана намека...
        Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

        Comment


          gladiator написа Виж мнение
          Второ-като се започне от праисторическите изследвания-неолит, се дават представи за една територия с полустепен характер, тези гори май само ти ги виждаш! Случайно да знаеш, друго значение на думата гора?
          Това делтата на Дунав ли имаш предвид? Полустепен характер? Суха трева, пясци и блата? И докъде стига тая полустеп? До Константинопол може би? Я просвети ако обичаш нас лаиците че нещо не вдяваме!
          "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

          Comment


            Предлагам на всички, които имат намерение да продължат да пишат в темата, първо да се успокоят, след това, преди да пуснат пост да го прочетат и да се уверят, че не прекаляват с емоциите и изразяването им и че се занимават с нечия теза по същество, а не с някого. Целта на този съвет е да ми спести неприятна работа по раздаване на едноседмични наказания.

            След това, за характера на местностите на територията на ПБЦ предлагам да се отвори допълнителна - уточняваща тема, ако някой разполага със съответните данни. Или пък да бъдат ясно изложени (с посочени източници) в рамките на единичен пост. Съмнявам се, че ще е сложна за изпълнение задача. Също така, съмнявам се, че някой от пишещите твърди, че цялата територия на днешна България е била тогава степ или нещо подобно: очевидно е, че и климата и следователно ландшафтът от двете страни на Стара планина ще да се е различавал значително: на север и над Дунава имаме голяма равнина, която сигурно е била предимно степна. На юг по-скоро е имало големи гористи области. Но нас, в рамките на темата, ни интересува само местността на север от планинската верига, ако не лъжа.

            След това - за пътищата. Имаме цяла тема за логистиката през Средновековието. Въпросът е, че пътищата са малко и най-вероятно търговията е била съсредоточена по тях. При малко пътища (кой знае в какво състояние) едва ли е било сложно да се контролират. Но тук става въпрос повече за охрана от набези - и то на сравнително малки групи, чиято цел най-вероятно ще е отвличане на добитък и други подобни лесно преносими ценности. Ако ландшафтът е равнинен пътищата нямат особено значение, затова и се налага да се ползват някакъв род допълнителни (спрямо естествените) препятствия.

            Накрая - за ценността от аналогията със населението на съвременни населени места. Тя, според мен, е нулева: нито архитектурата, нито степента на култивация на пространството, нито поминъка и начините за осигуряване на населението с необходимите предмети, имат нещо общо. Тогава на какво основание се прави аналогията? Само на площ на територия. Но това ли е решаващият фактор? Или изредените перди малко? Ако са те, то площта придобива второстепенно значение, защото първо се интерпретира чрез тях.


            Comment


              Отказвам се да пиша по темата-без полза е!
              Нека пишештите първо прочетат малко палеоботанически проучвания, малко археология и ще може да беседваме....

              Comment

              Working...
              X