Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Численост на Аспаруховите българи

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Защото още не е завършена. Началната й фаза е приблизителното, общо определяне, и в контектса на княжеската теза първончалните "много" и "малко" са на място, ако, разбира се, получат логичното си развитие. Следа конкретизация по споменатите от теб и по други критерии.

Това само по отношение на нашият с Крилов разговор. Другите преди това са направили доста добри опити и определено ще се достигне до изводи.
    Last edited by ; 11-09-2008, 13:08.

Comment

КГ125 написа
      първончалните "много" и "малко" са на място
      Не съм съгласен, защото без да са съотнесени към нещо, тези определения са безсъдържателни и движат дискусията към схоластичен спор без никаква стойност. Затова трябва задължително да определяте какво разбирате под "много" и под "малко". Първото колко е горе-долу, примерно между един и десет милиона? Второто колко е - между петдесет и двеста хиляди? Без подобно приблизително определяне "малко" или "много" не значат нищо.

Comment

Това и аз казвам, дефинирането ще продължи с конкретизация

Comment

КГ125 написа
          Това и аз казвам, дефинирането ще продължи с конкретизация
          Извинявай, КГ125, ама усещаш ли какво странно нещо твърдиш . Първо спорите за това дали прабългарите са много или малко, а чак след това ще конкретизирате какво влагате в "много" и "малко". Това е пълна безсмислица. Чисто пропаганден спор, ще ме прощавате.

Comment

Очевидно тук се възразява заради самото възразяване
            XV mile the sea brode is
            From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

gollum написа Виж мнение
              Чисто пропаганден спор, ще ме прощавате.
              И освен това търсеното тук по нищо не се различава от предмета на обсъждане в момента на "Демографски въпроси". Аспаруховите българи са именно прабългарите според мен и нищо повече или по-малко. Независимо на колко вълни са се придвижвали, защото това пък няма да установим със сигурност.
              Доколкото схванах Крилов иска да научи числеността на веселата дружина, стъпила като авангард на юг от Дунава и победила ромеите. Но тук самото допускане за такъв самстоятелен отряд е с неустановима истинност.

Comment

случайно прелитащ написа
                И освен това търсеното тук по нищо не се различава от предмета на обсъждане в момента на "Демографски въпроси".
                Напротив, различава се и разликата е в обхвата и рамката. Тук се обсъжда частният въпрос каква е била числеността на отряда, воден от Аспарух. Там се задават въпроси, свързани с демографията на цялото ПБЦ. Първото най-вероятно включва само прабългари, докато във втория случай се включват много разнообразни етно-културни групи, включително и нови групи прабългари, липсващи в обсъждания тук случай.
                Ако успеем да очертаем някакви граници за числеността на отряда, воден от Аспарух, то тези данни могат да се използват като изходни за периода, който се разглежда в "Демографски въпроси около ПБЦ" и би могло да се разгледа някаква хипотеза за демографската динамика, примерно от Аспарух до Тервел. Но този въпрос се обсъжда тук, защото е частен проблем, който при това излиза от рамката на ПБЦ (или е позициониран в самия й долен край).

Comment

Самата предпоставка, че се гледа на това, като на "отряд" просто обезсмисля всякакви спорове за числеността му
                  Не 7, а 77 пъти по 7...

http://www.mathematicalanthropology.org/

Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

Comment

Даркас написа
                    Самата предпоставка, че се гледа на това, като на "отряд" просто обезсмисля всякакви спорове за числеността му
                    Ха, за пръв път разбирам, че думата "отряд" е еднозначно определена в количествено отношение . И колко е един отряд, че да знам, Даркасе?
                    "Отряд", "група", "народ" - това все още нищо не променя, защото нищо не казва за количествената характеристика, която в тази тема е основа на разговора. Народността може да е и от 10 000 и 5 000 000. Групата - също. "Отряд" като че ли е малко по-ограничено, но тъй като е част от цялото, се определя от размера на това цяло.
                    А тази забележка само показва доколко за теб характера на дискусията е идеологически. Предполагам, че ако бях написал "милионите на Аспарух", сигурно нямаше да има възражение .

ПП И след цялата тази глупава размяна на изречения пак ще се намери някой да ме пита "защо еди-кое си било спам?".

Comment

е аз постоянно се въртя около определени цифрови стойности (30-50 хиляди отряд с преобладаващо участие на военни - над 90%) които са били един вин авангард на беженското преселение
                      Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                      [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                      きさまはしんでくださいませんか
                      [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Даркас, не мога да се отърва от впечатлението, че основната причина, поради която пишеш в темата, е че искаш за прабългарите да се говори единствено с трепет в гласа и глава, допряна до земята.
                        Докато целта на повечето от останалите участници в дискусията е по-скоро интереса към самите събития, без да се влагат излишни емоции. Оттам идва и разликата в позициите.
                        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                        Проект 22.06.1941 г.
                        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

gollum написа Виж мнение
                          Извинявай, КГ125, ама усещаш ли какво странно нещо твърдиш . Първо спорите за това дали прабългарите са много или малко, а чак след това ще конкретизирате какво влагате в "много" и "малко". Това е пълна безсмислица. Чисто пропаганден спор, ще ме прощавате.
                          Не. Дефинирането на числеността неизбежно ще е "около" и лишено от достатъчна конкретност. Тъй като се започва от големината на заеманите площи, която пък се свърза с изяснавянето на други чисто фактически евентуални показатели или индиции, този подход е неизбежен.

Крилов, как стигна до цифра??

Грей, поради казаното по-горе не става дума за самоцелно възражение

Comment

messire Woland написа Виж мнение
                            Даркас, не мога да се отърва от впечатлението, че основната причина, поради която пишеш в темата, е че искаш за прабългарите да се говори единствено с трепет в гласа и глава, допряна до земята.
                            Докато целта на повечето от останалите участници в дискусията е по-скоро интереса към самите събития, без да се влагат излишни емоции. Оттам идва и разликата в позициите.
                            Мисля, че това се отнася за някой поетичен конкурс, а не за койтои да е от пишещите тук.

А емоциите наистина са излишни, както в посока "величествения изход от степта", така и в посока "отряд конници дошли да подчинят славяните".

Comment

Ами тази цифра ми се струва реална. Ако приемем че Константин е пристигнал в Онгъла с около 80 000 (тоест голяма част от цялата армия на империята), то за да побегне армията му по някакви причини означава че нещата са били горе долу на кантар с превес повече към византийците. Ако превеса беше голям за българите - те не ми се вярва да се бяха скрили от византийаците в крепост, а ако беше значително в полза на византийците , те нямаше да побегнат , а прабългарите не биха се пристрашили да ги последват. Тоест на око би трябвало двете армии да си внушават респект. Това са доста коствени основания за подобна спекулация - но както казах тези чикра приблизително се отнасят към моето лично мнение за това колко е възможно да е била войската на прабългарите (авангарда "Аспарух") - тоест бройка разчетена за война с Византия в която победата не е много сигурна.
                              Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                              [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                              きさまはしんでくださいませんか
                              [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Логично е. Трябва само да се установи:
                                1/ Наистина ли византийците са 80 000;
                                2/ За колко хора е строен Никулицел?

От числеността на българската войска може да се потърси число за наслението - знаем, че при степните народи около 20% се сражават.

Следователно 60 000 воини - около 300 000 души. Ако това е първата вълна само - около 400 - 600 000.

Comment

Working...
                                X