Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Арон - герой или предател

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ами нищо чудно да се е завързал още по-голям латино-сериал отколкото разкриват изворите
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

.И още нещо.Ако беше война за власт,то след Арон,цар Самуил е трябвало да убие и цар Роман.
      За Роман е спороно дали изобщо е бил цар. Но дори и да е бил какво от това след като реалната власт е в ръцете на Самуил.
      за ослепелите бойци на Самуила.

Атанас Далчев

Comment

resavsky написа
        Българските царе са нещо доста по-различно от турските султани и не може просто ей така да убиеш брат си защото стои между тебе и властта.А и след това постъпката ти да бъде обявена за проява на висш национализъм...........
        Това за българската различност в кои източници го пише?
        Попаднах на един текст в списание от 1927 година от проф.Н.П.Благоев (нищо не ми говори): "Царувал ли е Ааронъ, братът на царъ Самуила и кога?". Твърди, че бил царувал. Мога да я сканирам, ако има интерес.

Comment

Хана написа
          Това за българската различност в кои източници го пише?
          Попаднах на един текст в списание от 1927 година от проф.Н.П.Благоев (нищо не ми говори): "Царувал ли е Ааронъ, братът на царъ Самуила и кога?". Твърди, че бил царувал. Мога да я сканирам, ако има интерес.
          Хана имам огромен интерес..Предвалително ти благодаря.

Comment

"Македонски прегледъ" 1927 година
            проф.Н.П.Благоев "Царувал ли е Ааронъ, братът на царъ Самуила и кога?"

Comment

Статиятя на Благоев е интересна и съдържа данни за извори за които дори не съм чувал - например латинския летописец Адемар /дано някой знае нещо за него/.Иначе тезата на Благоев че Арон е убит чак в 1005 г. трудно може да бъде приета.

Comment

Откъс от Адемар е публикуван в ЛИБИ. Не е нещо особено.

Comment

T.Jonchev написа
                  Откъс от Адемар е публикуван в ЛИБИ. Не е нещо особено.
                  Йончев възможно ли е да го сканираш и да го качиш това сведение.Предсталява интерес за мене - най-малкото защото доколкото разбирам от текста на Благоев като ръководители на българската съпротива срещу Василий ²² са посочени Арон и Самуил / а не само Самуил/.

Comment

Ако си спомням добре, текстът беше съвсем кратък. Само че трябва да проверя дали притежавам съответния том. Ако да - утре ще го имаш.

Comment

"Ad ultimum regibus Bulgarorum Samuele et Aaron non publico praelio sed astucia Greca interfectis, omnem terram eorum obtinuit..."
                      "По същото време българите подновили войната и твърде много опустошили Гърция. Силно разгневен срещу тях, император Василий дал обет пред бога, че ще стане монах, ако ги подчини на гърците. И воювайки с тях упорито в течение на 15 години, той бил победен в две големи сражения. Най-сетне, след като българските царе Самуил и Аарон били убити не във открито сражение, а чрез гръцка хитрост, той завладял цялата им земя, разрушил най-силните им градове и крепости, навсякъде срещу тях поставил гръцки гарнизони и откарал в плен по-голямата част от българския народ. И като бил дал обет, занапред до края на живота си бил облечен отдолу с монашески одежди от гръцки тип, въздържал се от удоволствия и месна храна, а отгоре носел императорска дреха." (Адемар)

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Много интересно кое ли е второто голямо сражение?Вероятно това при Солун при което е пленен Ашот Таронит.Но в него Василий ²² не е взел лично участие.

Comment

Императорът ме е изпреварил с Адемаровия текст, но това е по-добре, защото аз бях приготвил само превода.
                          Не знам дали въобще трябва да търсим второ сражение, в което Василий да е бил разбит, освен ако не става дума за някое по-незначително. Според мен Адемар не е бил много добре осведомен.

Comment

Очевидно Адемар не е бил особено добре осведомен като е записал слуховете достигнали до него.Но пък и това сведение че водачите на българската съпротива са били именно Самуил и Арон е ценно.Очевидно преди конфликта между тях двамата са имали достатъчно дълъг период на съвместна дейност.

Comment

Бих искал да добавя и сведението на Йоан Асорик че през 435 г. от арменската ера (което съответства на периода от 14 март 986 г. до 13 март 987 г. от християнската ера) византийският импрератор е изпратил мирно послание при двамата братя комсадагци които тогава са управлявали България.Сведението се вписва с това на Йоан Зонара че непосредствено преди кампанията от 986 г. Василий Втори е преговарял за мир с комитопулите - преговори завършили с убийството на визиантийския емисар и похода на Василий Втори.И двата източника са категорични че Василий е преговарял и с двамата комитопули / а не сеперативни преговори с Арон зад гърба на Самуил/.
                              П.П.Сведенията са твърде категорични и все пак някой би могъл да попита защо тогава все пак се твърди че Арон е водил тайно преговорите?Защото това е единствения шанс да му бъде вменен някакъв грях който да оправдае убийството му и да издигне на пиедестал братоубиеца Самуил.Ако не се припише някакво престъпление на Арон няма как да се оправдае Самуил.По същата причина трябва да се зачертаят и всякакви заслуги на Арон дори и участието му в камапнията от 986 г.

Comment

Понеже това е първият ми пост след новото пускане на "Бойна слава" - здравейте на всички!

Според мен с кого точно е преговарял императорът - с двамата комитопули или само с Арон - е доста трудно установимо днес. Формата, в която тази крайно оскъдна и поразпиляна из разни източници информация се явява, е неизменно повлияна от странични фактори, някои от които не само няма как да знаем, но за които и няма как да се досещаме. (Всъщност това е валидно за изворите въобще, но когато разполагаме с по-богати данни, те могат да се допълват и взаимно да се контролират, което - в този случай - не ми изглежда много реалистично).

Мисля, че т.нар. предателство на Арон може да бъде по-скоро морална квалификация, отколкото присъда - най-малко пък издадена във времето на събитията. Предателството (държавната измяна) е престъпление, квалификация и присъда по което в тази епоха издава владетелят - особено срещу представители на висшата аристокрация - защото става въпрос за престъпление срещу владетеля. В случая с Арон, каквото и е станало при тези преговори, се касае не за присъда, а за убийство: Самуил не е владетел, за да има правото да издаде смъртна присъда срещу лице от ранга на Арон.
                                Проблемът е дали е имал моралното право (по-скоро от съвременна наша гледна точка, отколкото от средновековна) да убие своя брат (за семейството му - да не говорим, това е извън християнския морал, както ясно се вижда още от "Отговорите на папа Николай") или не, т.е. дали убийството е мотивирано от стремеж на Самуил към повече власт или от желание да осуети постигането на примирие (или мир) с империята.

Comment

Working...
                                X