gladiator написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Осемстотин години от битката при Одрин, 1205
Collapse
X
-
Гост
-
KG125 написаЦялата може ли отнякъде да се види?
Galahad написаИ тук има 5 страници! А и доста линкове сложихме.
На някои от местата има печати с изобразени рицари, които могат да се отнесат към точно определен период. Така че воже да се види въоръжението.
Mauser написаА какво ще кажете за броните от биволска кожа с железни пластини, използвани в армията на средновековна България, някой знае ли нещо повече?
Част от плетените ризници достигнали до нас е вероятно да са от турците. Те до 18 век ги използват.
Comment
-
Гост
gladiator написаЧакам да излезе в Епохи Велико Търново
Comment
-
Гост
Множество запазени ризници, от метални халки, произхождащи от цяла Европа и датиращи в периода XII-XV в., показват едно тегло вариращо в границите 6-12 кг..Теглото на шлемовете било около 2.5-3 кг, а щитовете тежали 5-7 кг..
Един благородник за годините на военната си кариера е можел да смени няколко доспеха.
Иначе за рицарите поговорихме доста и в Рицар срещу самурай.
Все пак рицарите били доста тежички. При добра организация това не било толкова страшно. При Одрин обаче граф Луи допуснал фатална грашка и тежестта на рицарите се оказала катастрофарна. В няколко аналогчини на Одринската битка сражения между имп. Анри и цар Борил обаче не било проблем и латинците победили. Разбирасе Анри бил не само най-способния военачалник от Лат. императори, но и най-големия политик. За него било ясно, че Борил бяга, защото не е успял да въвлечерицарите в капан. А такива поражения българите могли да търпят до безкрайност, но една грешка на латинците можело да им струва империята. И предпочел да сключи мир, при малко унизителни условия - оженил се за дъщерята на Калоян, която била на само от кумански произход, но и според това което се говорело, родителите и били отговорни за смъртта на брат му Балдуин.
Comment
-
KG125 написаТова списание ли е? На интернет не ще ли го има?
Надявам се до края на месеца всичко да бъде готово и да заробти един нов професионален сайт в който ще бъдат публикувани всички постижения на Българската историческа наука до този моментТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Гост
-
Galahad написаНа мойта страница засега на истина са няколко, но определено има и миниатюра на конници. Но съществуват доста повече фрески и миниатюри от това което съм показаб или ще покажа. Така че няколко не е много точно определение.
Ама и аз съм виждал в България хора с по-няклоко скъпи коли последен модел. Ама за една армия е от значение не само колко комплекта брони има императора, а доколко останалите въобще имат брони. За това ставаше дума.
На кое точно? Да сключи мир както брат му Балдуин и вместо недвусмислено да обясни на Борил, че не са колеги владетели, а нашия цар е само васал на Анри? Ех, това кисело грозде!
И така : говори французина Marbot, описващ битката при Енкмюл .” Смелоста, упорството и силата бяха равни, но разликата бе в това, че австрийските кирасири носеха само нагръдна броня, и по време на схватката гърбовете им бяха незащитени. Поради това, френските конници, защитени и отпред и отзад, не се страхуваха от удари в гръб, мислеха само как да пробият напред, а после да нанесат удар на врага в гърба. Неравната схватка продължи няколко минути; най-накрая австрийците понесли огромни загуби в убити и ранени трябваше да отстъпят. Но когато се обърнаха назад, те разбраха какво значи да имаш броня и на гърба…Този бой сложи край на дебата за броня от две части или само за гърдите; австрийските загуби в убити и ранени превишаваха френските 8 и 13 пъти съответно.”
Когато се разглежда прословутата битка при Одрин, винаги се акцентира на силата и мощта на нашета пехота. Мисля, че това не е точно така. Ако се разровим във военното дело на Запад, ще установим че силна пехота има там където има силен градски живот. Той с неговите цехови организации, с богати хора можещи да си позволят оръжие и доспехи. Пак той със задълженията за регулярни тренировки и обучение. Именно поради това бургундския херцог Шарл Смели, въпреки че е велик пълководец, губи поредица от сражения със швейцарците 1475-77 г. Накрая намира и своята смърт.
Силни с пехотата си са били градовете на Италия, Фландрия.
Е, при нас няма толкова богати градове. Колко доспеха е можел да осигури един болярин на опълчението си, кога го е учил да върти меч и да стреля. Да се бие в строй и най- вече да пази равнение?
Имайте в предвид, че една ризница се е изработвала доста трудно и бавно. В началото на 13 век все още няма толкова метал, както в 14, когато саксонците и бохемците правят истинска революция в черната металургия.
Поради това на Запад в описите на цеховите, или в богатите енории имало описи, които задължавали всеки да се въоръжи с определено оръжие въз основа на имуществото, което имал.Така през 1284 г., абатът на Сен-Мор-де-Фосе събрал в своите владения:
12 човека, имащи имущество от 60 фунта, въоръжени с ризници, шапел дьо фер, меч или кинжал.
53 човека, имащи имущество от 30 фунта,въоръжени с гамбезони, шапел дьо фер, меч или кинжал
няколко с 10 фунта, имащи само шлем шапел, меч или кинжал
с по-малко от 10 фунта, дошли само с лък и кинжал
Мисля, че именно тежката ни конница е изнесла върху копията си победата. Ако намерите книга на Михаил Горелик, превъзходен оръжеен изследвач, Армии монголо-татар 10-14 век, ще видите възстановка според археологическите материали на тежки кумански конници от нач. на 13 век.
Предполагам, че изпращайки куманите на атака, Калоян е използвал именно познатата стара източна тактика-конен обстрел, отслабване на противника и след това разгром.
СЪОТНОШЕНИЕ МЕЖДУ РИЦАРИ И ПЕХОТИНЦИ
В
СВЕТИТЕ ЗЕМИ
ДАТА СРАЖЕНИЕ РИЦАРИ ПЕШИ ВОЙНИ
1098 Антиохийско езеро 700 -
1098 Антиохия 500-600 -
1099 Асквалон 120 9000
1101 1-а битка при Рамала 260 900
1102 2-а битка при Рамала 200 -
1102 Джафа 200 -
1105 3-а битка при Рамала 700 2000
1119 Атареб 700 3000
1119 Хаб 700 -
1125 Хазарт 1100 2000
ahav написаГладиатор, можеш ли да ми дадеш данни за доспехите на ранна Византия - 5 -8 в.? Темата ми е много интересна, особено любопитни са ми използваните тогава платнени ризници. Има ли според теб мускулести ризници - за мен единствено като парадна броня на шепа висши офицери и без никакво практическо бойно -значение (ако въобще има).
Виждал съм ламилярна ризница от околностите на Ниш и една от Царевец, Търново.
По въпроса за мускулестата броня, това е броня, а не ризница, може да се каже много и същевременно нищо.
За жалост дори от римската епоха няма намерени артефакти. напълно е възможно да изчезват и във Византия да ги няма. По принцип там изкуството е доста архаично и не трябва да му се доверяваме.
Ако искаш щте ти напиша нещо за платнените доспехи в Западна Европа.
Comment
-
Като знаем, какви поражения са нанасяли в битка няколко хиляди английски стрелци, нищо чудно че някои рицарски отряди са се впуснали в преследване. Куманите, навярно 2, 3, 4 000 а навярно и повече, са ги обстрелвали в собственният им лагер, и ако приемем, че доста от латините по това време не са били в пълно бойно снаражение, поразените из между тях е достигнал значителна бройка.. и което води до ответните им действия...
...И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment
-
BAGA_TUR написаКато знаем, какви поражения са нанасяли в битка няколко хиляди английски стрелци, нищо чудно че някои рицарски отряди са се впуснали в преследване. Куманите, навярно 2, 3, 4 000 а навярно и повече, са ги обстрелвали в собственният им лагер, и ако приемем, че доста от латините по това време не са били в пълно бойно снаражение, поразените из между тях е достигнал значителна бройка.. и което води до ответните им действия...
.
Comment
-
Hans Delbruck написаСтига с тия английски стрелци, нищо кой знае какво не са правили.
Но срещу плетените ризници, стрелите не са прощтавали.
Виж тук нещо интересно
BAGA_TUR написаЕ.. те нашите са си по-добри..
Вършат големи поразии с двойно рефлексният лък, на седлото и в галоп..
.
На кон при тръскането не е лесно да се пусне стрела. И там се е стреляло залпово. Добре мяташ на 300 м. но едва виждаш единична цел, как ще я поразиш?
При голяма далечина наистина ризницата и акетона под нея спасяват.
Comment
-
Жалко, не знам немски, но изглежда интересен тест. Има ли някакви данни?
И там се е стреляло залпово
А английският лък не се явява нито английско изобретение, нито впечатлява с някакви особени качества.Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
А на Калоян войската колко точно е наброявала , знам че той е можел да изкара на полето 100000 души според някои източници , но нищо точно като данни и цифри . А и отде толкоз желязо за въоръжаването и , само 20 години преди това сме били поробен народ с 3 въстания зад гъра си . Кой ще ти остави силна металургия там , пък желязото не е вечно нещо , ръждясва . По отива с брадвичка домашнярка , копийце , чук , дървено щитче и лук с по един колчан стрели . Повече ми прилича на леко бронирана нашата войска .
Съмнявам се да имат успех с намирането на броните , желязото се топи . Учуканата броня днес е четири меча и един нож утре .
Comment
-
delfo написаА на Калоян войската колко точно е наброявала , знам че той е можел да изкара на полето 100000 души според някои източници , но нищо точно като данни и цифри .Last edited by Warlord; 09-09-2005, 15:08.(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
Comment