Ъъъ, това не е ли лееееко встрани от темата?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Хан Тервел и арабите
Collapse
X
-
Леле ква станА тя тука.....
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
Comment
-
В подписът ми ли бе, Чарли? Това е т.нар. Хи Ро- знак, по-популярен като лабарум Ето ти инфо за него- http://en.wikipedia.org/wiki/Labarum от Уикипецията е. Сравнително хубава е статийката, доколкото я погледнах на две на три. Мисла да го сложа като линк в подписа ми....
П.П. Чарли, кога си ме питал за Лабарум-а, щото нещо съм го пропуснал май тоя момент...
Сори за оффтопика.
THE LABARUM
Comment
-
Привет на всички!
Имам един въпрос,ако ми позволите.
Как смятате,възможно ли е действията на кан Тервел през 717-718г.да имат своя предистория с около 40-тина годишна давност?
Става въпрос за действията на кан Аспарух /всъщност правилния термин би бил "бездействието"/ по време на първата византийско-арабска война!
Все пак почти през цялото това време,той стои на брега на Дунав,но не предприема никакви действия с/у Византия,а изчаква края на войната.Защо?
Възможно ли е тази негова въздържаност от ефективни бойни действия с/у Византия в периода примерно 670-680г.,да са в пряка зависимост с действията на наследника му в 717-718г.
Любопитно ми е какво смятате по въпроса и защо!?
Поздрав!
Comment
-
за размисъл
До : Кавкан Исбул
Много интересен въпрос.
Направо ме изненадахте.
Никога не съм се замислял върху това.
Ако искате можем да по размишляваме заедно, ще ми бъде интересно.
Но затова първо трябва да разгледаме ситуацията при кхан Аспарух, в периода 660-690 година.
Умира кхан субиги Кубрат.
Голяма държава официално се разпада.
Разпада ли се наистина ?
Коя хипотеза да приемем :
1. Поделена ли е по варварски обичай между синовете на Кубрат
2. Разпад под ударите на хазарите
3. Преструкториране на Българската държава под натиска на Хазарите.
от този отговор следва следващата група въпроси :
1. Предвижва ли се народа на кхан Аспарух, както е представено в официалната история - в търсене да основе нова държава.
2. Разширение на земите на българския кхан ( завладяване ) по-посока на балканите.
от тук следва и интерсуващия ни въпрос:
Какво ( и Защо ) прави кхан Аспарух по време на византийско-арабска война ?
Аз лично съм прочел доста неща писани по тези основни хипотези.
Много силно впечатление ( всъщност ми допадна ) тезата на Божедар Димитров от една от последните му книги "12 мита от БГ история"
Много е логически силна.
Да не му се надява човек, особенно да прочете нещо интересно от професионален демагог ( и фалшификатор) като него.
На кратко ще я преразкажа :
1.Под натиска на Хазарите българите отстъпват плавно.
Разтоянието между Фанагория и устието на дунав сега се преминава за около един ден. Българската история го отчита за 20 години.
2.Хан Аспарух навлиза в Мизия с цел укрепване на държавата си.
Масивът Карпати и Стара планина му гарантират спиране на вражески нашестивия. това са естествени укрепителни линии.
Следователно бавно ще се оттегля от степта през днепър, днестър.
Докато опре в планинските масиви.
3. Разгромът на Ромеите при Онгъла, доказва правилността на теорията.
Цялата Римска армия и флот е мобилизирана за решителна битка срещу българите на кхан Аспарух. Действително е Много резонен въпроса, защо само в няколко битки между римляни и българи виждаме целия ресурс на Източната Римска империя . Аз поне не знам ( в момента не се сещам) за друга битка с повече от 60 000 римлянина срещу българите.
Ако приемем дори само част от тази теория за правилна, отговорът
на поставения от вас въпрос според мен би следвало да е :
Аспарух съзнателно не участва във византийско-арабската война 670-680 година.
Вероятни причини :
1. необходимо му е било време ( разбирайте мирна граница), за постепенно преселване на население от днепър, днестър към новите територии.
2. Укрепване на новите граници ( вероятно с крепости, кули, валове) по капратите, устията на реките днестър, дунав.
3. Подгоровка за решителна битка с която да се завоюва, така необходимата му провинция Мизия.
Крайният резултат е известен.
Поздрави
Comment
-
Amateur написаДо : Кавкан Исбул
Много интересен въпрос.
Направо ме изненадахте.
Никога не съм се замислял върху това.
Ако искате можем да по размишляваме заедно, ще ми бъде интересно.
Но затова първо трябва да разгледаме ситуацията при кхан Аспарух, в периода 660-690 година.
Умира кхан субиги Кубрат.
Голяма държава официално се разпада.
Разпада ли се наистина ?
Коя хипотеза да приемем :
1. Поделена ли е по варварски обичай между синовете на Кубрат
2. Разпад под ударите на хазарите
3. Преструкториране на Българската държава под натиска на Хазарите.
от този отговор следва следващата група въпроси :
1. Предвижва ли се народа на кхан Аспарух, както е представено в официалната история - в търсене да основе нова държава.
2. Разширение на земите на българския кхан ( завладяване ) по-посока на балканите.
от тук следва и интерсуващия ни въпрос:
Какво ( и Защо ) прави кхан Аспарух по време на византийско-арабска война ?
Аз лично съм прочел доста неща писани по тези основни хипотези.
Много силно впечатление ( всъщност ми допадна ) тезата на Божедар Димитров от една от последните му книги "12 мита от БГ история"
Много е логически силна.
Да не му се надява човек, особенно да прочете нещо интересно от професионален демагог ( и фалшификатор) като него.
На кратко ще я преразкажа :
1.Под натиска на Хазарите българите отстъпват плавно.
Разтоянието между Фанагория и устието на дунав сега се преминава за около един ден. Българската история го отчита за 20 години.
2.Хан Аспарух навлиза в Мизия с цел укрепване на държавата си.
Масивът Карпати и Стара планина му гарантират спиране на вражески нашестивия. това са естествени укрепителни линии.
Следователно бавно ще се оттегля от степта през днепър, днестър.
Докато опре в планинските масиви.
3. Разгромът на Ромеите при Онгъла, доказва правилността на теорията.
Цялата Римска армия и флот е мобилизирана за решителна битка срещу българите на кхан Аспарух. Действително е Много резонен въпроса, защо само в няколко битки между римляни и българи виждаме целия ресурс на Източната Римска империя . Аз поне не знам ( в момента не се сещам) за друга битка с повече от 60 000 римлянина срещу българите.
Ако приемем дори само част от тази теория за правилна, отговорът
на поставения от вас въпрос според мен би следвало да е :
Аспарух съзнателно не участва във византийско-арабската война 670-680 година.
Вероятни причини :
1. необходимо му е било време ( разбирайте мирна граница), за постепенно преселване на население от днепър, днестър към новите територии.
2. Укрепване на новите граници ( вероятно с крепости, кули, валове) по капратите, устията на реките днестър, дунав.
3. Подгоровка за решителна битка с която да се завоюва, така необходимата му провинция Мизия.
Крайният резултат е известен.
Поздрави
THE LABARUM
Comment
-
До : Сир Грай
Цитат : Ако Аспарух е разполагал с цялата земя от Днепър и Днестър до устието на Дунав, че и до Карпатите, за какъв зор му е била кръпката земя оттатък Дунава?
Вероятно е разбирал проблема, че стой на пътят на народите.
По-хубав климат, по-спокойно.
Лесно се отбранява ( по-планините и проходите).
Възможност за натрупване на човешки и икономически ресурс.
Вземи една карта на Балканите с Молдова и поне част от Украйна.
Разгледай релефа - той казва всичко.
Колко е рабнинна земята в украйна и молдова.
Я вижте по-този път, разбира се по-късно, колко още варвари прииждат.
От там ще дойдат и великите монголи.
Колко пъти идват внезапни нашественици ( печенези, узи, кумани, руснаци, татари, други)
Спомнете си каква е основната дейност на ЦАР ( кхан) ТЕРВЕЛ.
в неговото 20 годишно управление.
СТРОИТЕЛСТВО !!!!!
МИР С ВИЗАНТИЯ !!!!
УКРЕПВАНЕ НА ЮЖНАТА МУ ГРАНИЦА !!!!!
ПОМАГАЙКИ НА ВИЗАНТИЯ - ПЕЧЕЛИ 3 ПЪТИ.
1. ПОМАГА ЗА СПИРАНЕТО НА НОВИ ( НЕПОЗНАТИ) ЗА НЕГО ВАРВАРИ ( АРАБИТЕ)
2. ПОЛУЧАВА ИМУщЕСТВО - ПЛЯЧКА
3. ПОЛУЧАВА ПРИЗНАНИЕ - АКО ТРЯБВА ДА СМЕ ЧЕСТНИ, ТОЙ СТАВА ЦАР НА БЪЛГАРИТЕ, ИЛИ ПОНЕ РИМСКИ ЦАР.
Натиска на степните народи - непрекъснато приизждащи, му показва че нещо вероятно трябва да промени. Затова и той помага на византия.
междудругото, ще ми бъде интерсно да науча : Какво и къде е извършвал строителство кхан ТЕРВЕЛ ( на кули, крепости, валове или други )
Поздрави
Comment
-
Вземи една карта на Балканите с Молдова и поне част от Украйна.
Разгледай релефа - той казва всичко.XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
Аз лично смятам, че паузата на Дунава е обяснима само и единствено с васалният статут на българите. Просто Византия им е дала тези територии. По-късно е решила, че ролята им на щит ще е много по-изгодна ако се разположат по линият на Балкана. Това се урежда и в договор даващ статут на федерати на българите и право да събират данъци от славяните. Срещу тези облаги българите се задължават да служат на Византия, което изпълняват по времето на Тервел(и не само).
Византийските управници не може да не са разбирали, че е много по-добре северната им граница да е прикрита от слабите български племена служещи като буфер срещу по силните идващи от изток, а в добавка и задължени да извършват военни услуги.Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
Да Сир Грей.
Кхан Аспарух е бил вероятно, не само неграмотен, като го иронизирате !!!!!!
Особенно щом кхан Кубрат му дал собственото си племе, а не го е дал на накой от другите си синове !!!!!!!!
Сега с Топографски и метериологични карти е ужастно лесно да се взема решение.
А задайте си този въпрос !!!!!!
Тези двадесет години официално пътуване, което с кола сега го минавате под 24 часа, а преди това с кон се е минавало сигурно за по-малко отмесец .
Защо 20 години ???????
Вероятно кханът ( и войската му ) неможе да язди !!!!!!!
Хайде да видим и друга хипотеза.
Стотина отряди ( групи по десетина човека ) може да са извършвали географски, топографски и климатични проучвания !!!!!!!
Според официалната историография българските отряди доста са обикаляли по Мизия, Дакия, вероятно и до Кърпатите и Стара планина са стигнали.
Събирали са информация.
Чак тогава след професорския и академичен съвет при президента, премиера, Министерство на орбраната и Генералния Щаб са взели решение за Десант в Мизия.
Гледайте картата и размишлявайте.
Comment
-
Не по темата, но ... винаги ми е било интересно, какво искат да изразят хората, като слагат по няколко удивителни и въпросителни знаци. И защо ли винаги техните писания са като това долу ... с извинение.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Камерер написаНе по темата, но ... винаги ми е било интересно, какво искат да изразят хората, като слагат по няколко удивителни и въпросителни знаци. И защо ли винаги техните писания са като това долу ... с извинение.
???? - СЪКРУШИТЕЛЕН ВЪПРОС
... - МНОГОТОЧИЕ
---- - ВЕРОЯТНО РАЗДЕЛИТЕЛ
// - КОМЕНТАР
== - ПРИСВОЯВАНЕ НА СТОЙНОСТ(?)
РАЗМЕР НА БУКВИТЕ - КРЯСЪЦИ И ЛОШ ТОН
За другите не се досещам. Лично аз също не си падам по подобни прояви.
За картата и си мисля...дявол го взел Аспарух, що не е продължил до заемане на целия Балкански полуостов? Голям тъпак е бил, дори значението на Проливите не е оценил. Малоумник. А някои му се кланят.Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
Гост
Затова пък, аз ще Ви информирам за развитието титлата Август,
за да корегирате вашето мнение относно титлите през 14-ти век.
Император е длъжност съществувала и по време на републиката - била носена от военачалници и което е по-съществено - временно.
Цезар и Август установяват принципата като формално запазват и си прикачат някои републикански титли, сред които и император. Принцепсите първо са ползвали като име на династия Цезар и Август, които по-сетне станали титли - на принципса. Диоклециан въвежда Домината - императора вече не е пръв сред равни, а господар на всички. Наред с това обаче въвежда и тетрархията - има 2 августа и 2 техни "помощника" - Цезари (по-сетне и двамата Автусти абдикирали в полза на Цезарите). Но от тогава на сетне Цезар станала вече 2 след императорската. В източната рим. империя се използвали за "император" - василевс, а за "август" - севаст. След като любовницата на един от императорите получила титлата "севаста", тя белязала рекордна инфлация. Към 11в. иерархията на върха била вече следната:
1. Василевс(император)
2. севастократор - ще рече севастодържател, в отличие от императора (автократор /т.е.самодържец/ и Бог /Пантократор - Вседържител/.
3. Кесар
Навлиза като имп. титла "деспот". По-сетне рейтинга и пада, като става 2 след тази на василевса и избутва другите с едно на долу - и тъй до залеза на империята.
Тервел не е получил титлата Цар, а само Кесар - т.е. 1 степен по-ниска; да го речем вицепрезинет на Републиката. Най-вероятно обаче е носел титлата хаган, която е равна на царската.
В Русия и когато владетеля се е наричал цар си е имало Кесар - напр- княз-кесаря Ф.Ю. Ромодановский.
Другата бъркотия няма да я коментирам - как титлите били давани от Вселенския патриарх; всерусийски император=император на изтока... там кашата е очевидна.
Comment
Comment